Kengitysmestari ei ollut seppä syntyessään

Kengitysmestari ei ollut seppä syntyessään

Perjantain Hevosurheilu kertoo kirkkonummelaisen Riina Villasen tarinan, miten päätös kengityssepäksi tulemisesta muuttui oikeaksi ammatiksi. Nyt hän on ensimmäinen naispuolinen kengityksen Suomen mestari.

IT-alan toimistotyöt eivät olleet Riina Villasen, 37, juttu. Päättäväisenä ihmisenä hän totesi, että hänestä tuleeko joko eläinlääkäri tai kengitysseppä. Poissulkevalla taktiikalla Villanen päätyi valitsemaan kengityssepän uran.

”Ei mulla tosin ollut aavistustakaan miten minusta tulee kengitysseppä, kun sen päätöksen tein. Minä vain päätin. Lähdin ihan nollapisteestä, mistään ei ollut mitään hajua”, Villanen kuvailee.

Alan kirjallisuuteen paneutuminen ja kengityksen peruskurssi Kiuruvedellä olivat Villasen ensiaskeleet kengityssepäksi. Vuonna 2005 hän alkoi kengittämään asiakkaiden hevosia. Jälkikäteen hän katsoo, että hän ei ollut tuolloin vielä kypsä vaativaan ammattiin.

”Seinä tuntui nousevan pystyyn. Tuntui, ettei tästä tule mitään, etten osaa mitään, enkä opi mitään. Ensimmäiset vuodet tässä hommassa melkein aina itkin kotiin ajaessani. Olin niin poikki. Tuntui, ettei osaa, jaksa, pysty, eikä kukaan arvosta”, Villanen luonnehtii.

Riina Villanen päätti soittaa Aksel Vibelle, maailmankuululle norjalaiselle sepälle.

”Soitin, että Riina Suomesta terve, saisinko tulla käymään, mun pitäisi oppia jotain. Hän vastasi heti, että mikä ettei, koska olisit tulossa.”

Siitä se alkoi. Tänään Riina Villanen on arvostettu toimija alallaan, Intiaa myöten oppia jakanut osaaja ja kengityksen Suomen mestari.

Kengitys on teemana myös nuorisoraviurheilua käsittelevissä artikkeleissa. Mitä tulee ottaa huomioon ponia kengittäessä, vastaamassa Juho Ihamuotila, Maija Ala-Vannesluoma ja Roi Iltanen.

Perjantain Hevosurheilussa tutustutaan myös toimituksen kokoaman raadin kesän aikana tekemän maakuntaratakierroksen loppuraporttiin. Useimmilla raviradoilla on heikkouksia, mutta myös omat selkeät vahvuutensa. Yleistunnelma on raadin mukaan selkeästi parempi ja innostuneempi pienemmillä paikkakunnilla kuin suurten kaupunkien radoilla. Raviratojen toiminnanjohtajille tehdyssä kyselyssä selvisi, että tulevaisuudessa usealla radalla aiotaan panostaa ainakin ravintolaruuan laatuun.

Ratsastusliitteessä tutustutaan Seinäjoella toimivaan Koivusalon talliin. Joni Koivusalo valmistautuu viimeiseen nuorten kauteen, Minttu-Maija siirtyy poneista hevosiin ja isä Jari suunnittelee SM-kisoja järjestäjän ominaisuudessa.

Savonlinnasta kajahtaa myös kunnolla, sillä Hakkaraisen perheen ikiliikkujat ovat järjestäneet GP-osakilpailustatuksen menettäneelle OperaGamesille mielenkiintoisen palkintoskaalan. Perjantain lehti kertoo asiasta lisää.

Tilaa Hevosurheilu kotiisi tästä.

Tai osta näppärä näköislehti.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi