Kiia Tapani uuden äärellä – ”Olen omistanut koko elämäni 120-prosenttisesti hevosille”
Kiia Tapanin hoitama Stonecapes Quantum esiteltiin helmikuussa 2019 Hevosurheilun Kuukauden hevosena.Kuva: Jarno Unkuri

Kiia Tapani uuden äärellä – ”Olen omistanut koko elämäni 120-prosenttisesti hevosille”

Juhani Tapani luopui tänä perjantaina Vermon tallistaan. Samalla päättyi hänen tyttärensä Kiia Tapanin hevosenhoitajan ura – ainakin toistaiseksi.

Hevoset ovat olleet Kiia Tapanille koko elämä. Ensimmäisen kesätyörupeamansa hevosenhoitajana hän teki jo 14-vuotiaana, ja 17-vuotiaana hän meni Tapio Perttuselle töihin. Siitä lähtien hän työskenteli hevosenhoitajana tämän viikon perjantaihin asti – viimeiset 4,5 vuotta Juhani Tapanin Vermon tallia varsin itsenäisesti pyörittäen.

Huhtikuun alussa työ vaihtuu ”siistiksi sisätyöksi”, kun Kiia aloittaa myyjänä Horzen Vantaan myymälässä.

”Iskä sanoi Vermon tallin irti, ja minulta loppui samalla työt. Päätin kokeilla sitten jotain ihan muuta”, hän taustoittaa omaa ratkaisuaan.

Juhani Tapanin ratkaisun taustalla olivat kannattavuussyyt.

”Homma pyöri hyvin silloin, kun oli niin hyviä hevosia kuin Tanpopo, Deangelo ja Stonecapes Quantum tallissa, mutta tavallisilla hevosilla ja nuorilla hevosilla se ei kannattanut. Loppuaikoina kaikki karsinat eivät olleet edes täynnä”, Kiia Tapani perustelee.

Töitä kokeneelle ja tunnontarkaksi tiedetylle hoitajalle olisi varmasti löytynyt muiltakin talleilta, mutta…

”Kun on saanut tehdä näin itsenäisesti töitä, en halunnut mennä kenellekään vieraalle töihin. Toisaalta en jaksa uskoa, että minulle olisi tuonut kukaan hevosia treeniin, ja olen aina halunnutkin olla hevosenhoitaja enkä valmentaja.”

Sanomattakin on selvää, että elämänmuutos on suuri.

”Olen omistanut koko elämäni 120-prosenttisesti hevosille, ja olo on outo ja älyttömän haikea. Eilen jo tuli itkettyä, kun hevosia lastattiin autoihin ja lähti uusiin osoitteisiin”, Kiia tunnustaa.

Hevosten lisäksi hän jää kaipaamaan Vermossa myös ihmisiä.

”Vermo oli ihan mieletön paikka olla töissä. Tallien kesken on tosi hyvä henki, ja mitä tahansa apua löytyy aina kun tarvitsee”, Kiia Tapani kiittää.

Muutamat itkut saatetaan itkeä vielä tiistainakin, kun Vermossa vietetään hänen läksiäisiään.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi