Kiristään tunnettu ruuna siirtyi harrastehevoseksi – ”Siinä yhdistyy kaikki ominaisuudet, mitä ikinä haluan hevoselta”
Jasulito tarjoili monia ilon hetkiä Maija (kuvassa vasemmalla) ja Elisa Forsille (kuvassa oikealla). Kuva: Emilia Kokko

Kiristään tunnettu ruuna siirtyi harrastehevoseksi – ”Siinä yhdistyy kaikki ominaisuudet, mitä ikinä haluan hevoselta”

Pitkän uran tehneen Jasuliton viime vuosi jäi sen viimeiseksi kilpakaudeksi.

Vuodenvaihteessa 11-vuotiaaksi kääntynyt ruuna ehti kilpailla urallaan 92 kertaa. Se voitti starteistaan 8, sijoittui peräti 21 kertaa toiseksi ja 9 kertaa kolmanneksi. Voittosumma ehti kasvaa lähes 45 000 euroon.

Jasulito siirtyi jo yksivuotiaana Forsin perheen omistukseen. Uran alkutaipaleella vastuuvalmentajana toimi perheen äiti Sari, mutta viisivuotiskauden loppupuolella se siirtyi tyttärien omistukseen. Elisa ja Maija Fors saivatkin hyvin pian aihetta riemuun.

”Se ehti olla vain pari kuukautta meidän valmennuksessamme, kun se voitti kaksi lähtöä muutaman päivän sisään, ensin Kouvolassa, sitten Porissa 75-lähdön”, Maija Fors muistelee.

Uransa aikana Jasulito opittiin tuntemaan etenkin tulisesta kiristään, mutta viime vuosina valmennusvastuun kantaneen Maija Forsin silmissä hevonen hipoi muutenkin lähes täydellisyyttä.

”Siinä yhdistyy kaikki ominaisuudet, mitä ikinä haluan hevoselta. Se meni kaikki matkat ja oli hirveän hyväajoinen kotona ja startissa. Pääsin itsekin ajamaan sillä jopa 75-lähdössä. Se on mennyt täydellä matkalla 12-alkuisen ajan, mihin ei joka hevonen pysty.”

Vaikka ruunan kilpailut ovat kilpailtu, eivät omistajat helpolla luovu silmäterästään. Jasulito viettää tällä hetkellä eläkepäiviä Kari ja Nina Savolaisen tallissa Nurmijärvellä. Liikuntaa ruuna saa edelleen runsaasti.

”Se saa olla siellä niin kauan kuin terveyttä piisaa ja itsellä riittää rahaa sekä aikaa. Se on niin läpeensä mukava hevonen, että kaikki hommat käyvät. Siksi sen kanssa on mukava pelkästään harrastaakin”, Fors kehuu.

”Olen paljon ratsastanut sillä ja ajanut kärryistä. Hevonen tykkäisi mennä, ja hirveästi tallilla kysellään, olenko varma, että en yrittäisi sen kanssa enää viivalle. Päätös on kuitenkin tehty.”

Jasulitoa ei tulla enää kilpailutilanteessa näkemään kaviourilla, mutta radalle se saattaa vielä päästä, jos menohaluja piisaa. Maija ja Elisa Forsin omistuksessa on kaksivuotiaaksi kääntynyt Fortunate Son, jonka hiittikaverina kokeneempi tallikaveri saattaa vielä päästä esittelemään kiriherkkyyttään.

Päätös tärkeän hevosen uran päättymisestä oli siksi helppo, että viime vuodet ruunan kanssa olivat haastavia.

”Pientä vaivaa tuntui olevan vähän koko ajan. Kiersimme monella eläinlääkärillä, mutta sellaista selkeää vaivaa ei löytynyt. Se oli hirveän ailahtelevainen”, Fors kuvailee. ”Jasulito on ollut meillä niin pitkään ja tehnyt hienon uran, että emme halua tietenkään kiusata sitä.”

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi