TImo-Jaakko Virkkalan jututettavaksi vuosikymmenten takaisessa arkistokuvassa päässyt Pekka Korpi ajaa sunnuntain muistolähdössä Arctic Emmaa.
TImo-Jaakko Virkkalan jututettavaksi vuosikymmenten takaisessa arkistokuvassa päässyt Pekka Korpi ajaa sunnuntain muistolähdössä Arctic Emmaa.Kuva: Timo-Jaakko Virkkalan arkistohuone

Kotiseutu ei unhoita - Kaustisella muistetaan pidettyä ravitoimittajaa

Kaustisella ajetaan sunnuntaina ensi kertaa ravitoimittaja Timo-Jaakko Virkkalan muistolähtö.

Lähdön ideoi Kaustisen seudun raviseuran johtokunnan jäsen Mikko Hanhikoski.

Konsta Jylhä ja Elias Kentala Purppuripelimanneista olivat olleet kerran soittamassa kotiseutuyhdistyksen juhlissa, ja miesten poistuessa pakkasyöhön emäntä huusi ovelta kiitokset perään: kotiseutu ei unhoita teitä”, Mikko Hanhikoski alustaa.

”Kotiseutu ei unhoita Timo-Jaakkoakaan. Hän teki maakunnan raviurheilun puolesta niin ison työn, että tällainen muistolähtö oli suorastaan pakko järjestää.”

Timo-Jaakko Virkkala Memorial on ainakin tällä kertaa lyhyt voltti 5-vuotiaille tammoille.

”Yritettiin miettiä lähtöä sellaiselle kohderyhmälle, jolle ei ennestään ole paljon lähtöjä, ja 5-vuotiaat tammat kaksi viikkoa Tammaderbyn jälkeen tuntui sellaiselta”, Hanhikoski perustelee.

”Valintaa tuki myös yhteys kesän Isla-ajoon, joka sekin on 5-vuotislähtö. Lyhyt matka valittiin tietysti siksi, kun Timo-Jaakko itsekin oli sprintteri.”

Jotain tilauksesta kertoo, että Kaustiselle lähtee sunnuntai-illaksi tasokas edustus mm. Pekka Korven, Markku Niemisen, Harri Koivusen ja Timo Korvenheimon talleista. Yhteensä hevosia ilmoitettiin kahdeksan.

”Koronan takia kaikki suunnitellut yhteistyökuviot eivät vielä toteutuneet, ja täydestä lähdöstä ei ensimmäisellä kerralla ja 4000 euron ykköspalkinnolla haaveiltukaan. Jatkossa palkintoa nostetaan ja kumppaneiksi pyritään saamaan mm. alueen urheiluseuroja. Sarjamääritystä voidaan tarvittaessa muuttaa, mutta muistolähtö säilyy”, Mikko Hanhikoski lupaa.

Suurelle yleisölle Timo-Jaakko Virkkala tuli tutuksi 1960-luvulla armoitettuna sprintterinä ja moninkertaisena SM-mitalistina ja maaottelukävijänä. Kovimmillaan hän pinkoi sata metriä myötätuuleen aikaan 10,2 ja ilman tuulimittaria 10,3.

Oman urheilu-uran päätyttyä taitavasta kynäniekasta ja intohimoisesta tilastomiehestä olisi voinut kuvitella tulevan yleisurheilutoimittaja, mutta uusi intohimo löytyikin ravien parista. 2010-luvun alkuun saakka hän piti opettajan työnsä ohessa Keskipohjanmaa-lehden lukijat ajan tasalla alueen hevosten menestyksistä, missä tahansa ne kilpailivatkin, ja piti käsityönä yllä ja julkaisi säännöllisesti alueen hevosten nopeustilastoja. Tilastot, ravi- ja lähikuvajutut ja ravivihjeet kaikkiin alueen raveihin olivat maakuntalehden vakiomateriaalia ja sementöivät ravit yhdeksi sen ykköslajeista.

Kuten alueen kaikki raviharrastajat, myös Kaustisen raviradan pitkäaikainen toiminnanjohtaja Sirkka Huopana muistelee Timo-Jaakkoa lämmöllä.

”Timo-Jaakko näkyi ja kuului ja loi raveihin aivan ainutlaatuisen tunnelman. Ja vaikka Keskipohjanmaa edelleen antaa raveille hyvin palstatilaa, niin Timo-Jaakon aikaan sitä ei voi verrata mitenkään”, Huopana kiittää.

”Yksiäkään raveja ei viety vain flegmaattisesti rutiinilla läpi, vaan jo viikkoa etukäteen yhdessä mietittiin, mitä niistä nostettiin esille. Raveissa Timo-Jaakko haastatteli aina voittajat, mutta yhtään laskua en häneltä koskaan nähnyt. Hän teki kaiken puhtaasti innostuksesta raveihin.”

Vaivanpalkkaa tuli Keskipohjanmaan ja Hevosurheilun kirjoitus- ja kuvauspalkkioiden lisäksi Kasino-vihjelehdestä, jota Timo-Jaakko teki alueensa radoille internetin läpimurtoon asti. Kotona kuva- ja muut arkistot täyttivät kaksi huonetta. Nyt ne ja toimittajan työkalut, mm. ensimmäinen tietokone ja kameroita, on ”museoitu” Kaustisen radalle yleisölle avoimeen Timo-Jaakko Virkkalan arkistohuoneeseen.

Ravien ja tilastojen ohella Timo-Jaakon intohimon kohteita olivat matkailu ja klassinen musiikki. Suosikkioopperaansa Bizet’n Carmenia hän rakasti yhtä palavasti kuin Carmen siinä härkätaistelija Escamilloa.

Sunnuntaina Kaustisella hevoset saapuvat Timo-Jaakko Virkkala Memorialin esittelyyn Carmenin tahdissa. - Hevosurheilu 21.5.2021

Kaustisen ravit starttaavat sunnuntaina 23.5. kello 16, ja Timo-Jaakko Virkkala Memorial ajetaan lähtönä 8 kello 18.30. Ravit ajetaan koronatilanteen takia ilman yleisöä.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi