Again Kronos sai vihdoinkin palkinnon hienoista esityksistään.
Again Kronos sai vihdoinkin palkinnon hienoista esityksistään.Kuva: Anu Leppänen

Again Kronos kiri ansaittuun voittoon – ”Henkilökohtaisesti odotan tästä hevosesta hirveästi”

Jatkuvasti kärkisijoille yltänyt Again Kronos avasi voittotilinsä Vermon Talvicup-finaalissa.

Lämminverioriiden ja –ruunien loppukilpailun suureksi suosikiksi oli luotettu Ari Moilasen ohjastama Astrum. Se onnistui torjumaan tulisessa kiihdytyksessä ohitusta yrittäneen Callela Socrateksen ja eteni keulapaikalle. Alun kovasta vauhdista kertoo ensimmäisen puolikkaan väliaika 10,4.

Santtu Raitala sai Again Kronoksella hyvän paikan toisesta ulkoa. 600 metriä ennen maalia ohjastajatilaston kärkinimi käänsi Matti J. Mäkisen treenattavan kiriin kolmannelle radalle. Astrum tsemppasi hyvin johtopaikalla, mutta ei pystynyt pitämään väkisin ohi vyörynyttä kakkossuosikkia takanaan.

Viime syksynä Suomeen siirtynyt ruuna oli ehtinyt starttaamaan uudessa kotimaassaan kuudesti ennen lauantaita. Näissä se oli sijoittunut peräti neljästi toiseksi sekä kertaalleen kolmanneksi ja neljänneksi. Ruotsissa aiemmin kilpaillut Again Kronos oli ehtinyt naapurimaassa kerätä niin ikään sijoja kärjen tuntumasta, mutta täysosumia ei sielläkään irronnut. Nyt hieno kiri toi ruunalle uran ensimmäisen ykkössijan.

”Meillä kiihdytys oli tasaisempi ja saimme hyvän selän eteen. Tietysti Astrum on näyttänyt olevan tosi kova hevonen, joten piti miettiä, paljonko sillä voi olla voimia jäljellä kiihdytyksen jälkeenkin”, Raitala kertasi kisan vaiheita TotoTV:n voittajahaastattelussa. ”Lopussa oli tosi hyvä matsi. Tuntui loppukurviin mennessä, että saimme pienen otteen, mutta maalisuoran alussa Astrum lähti jälleen tsemppaamaan hyvin ja vastasikin hyvin. Tämä vyöryi kuitenkin eleettä kärkeen.”

Vaikka voitot ovat kiertäneet hyvistä esityksistä ja sijoituksista huolimatta, ei yhtä lukuun ottamatta kaikki Again Kronoksen Suomen startit ohjastaneen Raitalan usko hevoseen ole horjunut.

”Etenkin viime startti vahvisti uskoa. Siellä hevonen tsemppasi tosi hienosti maaliin asti.”

Myös valmentaja on ollut luottavainen, että voitto tulee ennen pitkään.

”Loistavalta se on näyttänyt koko ajan”, Matti J. Mäkinen kehuu. ”Maltilla olen odotellut, kun minulla on ollut sellainen ajatus, että tämä voittaa väkisin kohta, niin vakuuttavia sen esitykset ovat olleet. Vähän paremmalla tuurilla se olisi voittanut jo viime viikolla, mutta hyvä, että nyt voitimme.”

Tunne voiton lähestymisestä vain vahvistui, kun hevonen oli valmentajan mukaan tuntunut erityisen hyvältä koko viikon.

Again Kronoksen omistaa virolainen Trimort Invest OÜ, jonka edustaja on Kaj Naparstok. Mäkinen kuitenkin paljastaa, että hevosen hankinnassa on ollut mukana myös hevososaamista absoluuttiselta huipulta.

”Tällä samalla omistajalla on vitteriläinen varsa. Kontion Jorma oikeastaan löysi tämän hevosen”, Mäkinen kertoo kaupan taustoja. ”Kaveri sitten innostui hankkimaan sen. Sieltä tulee taattua asiantuntemusta aina, kun on Jompen kanssa tekemisissä.”

Mäkisen treenissä viettämien kuukausien aikana Again Kronos on vakuuttanut valmentajan kyvyistään. Odotukset ovat nousseet hienojen kilpailusuoritusten myötä, eikä treenari näe estettä menestymiselle jatkossakaan. Ruunassa on monta Mäkistä miellyttävää ominaisuutta.

”Henkilökohtaisesti odotan tästä hevosesta hirveästi, koska suku on huipputasoa koko Eurooppaa ajatellenkin. Joka lähdön se on ottanut hyvin vastaan. Koskaan se ei ole ollut huonolla mielellä, se lähtee aina iloisella mielellä treeniin. Se ei ole vielä koskaan mennyt loppuun, ei tänäänkään. Odotan tältä paljon erityisesti kesällä. Tälle sopii myös monenlainen juoksu. Volttilähdöissäkin se oli mennyt hyvin Ruotsissa, me emme ole niitä vielä ajaneet.”

Finaaleissa nähtiin yllätyksiä

Lämminveritammojen Talvicup-finaalissa nähtiin suuri totopommi, jonka aiheutti Nina Pettersson-Perklénin valmentama Amour Mirage. Hannu Torvinen malttoi kytätä toisessa ulkona sopivaa kirihetkeä aina maalisuoran alkuun asti, kunnes käänsi hevosen kiriin kolmannelle radalle. Viimeiset sadat metrit Magnus Sjöblomin omistama tamma polki kovaa kyytiä ja ohitti varmasti keulassa ravanneen Listas Tequilan.

Myös kylmäverioriiden ja -ruunien lopukilpailussa nähtiin yllätys, kun Iikka Nurmonen ajoi Marikki Niinisen treenaman Pipareemon ykköseksi. Voittotaisto oli tasainen, kun keulassa johtoasemaansa pyrki puolustamaan lähdön suosikki Dzingel. Sen rinnalla ohitusta yritti Ierikka, mutta lopulta Pipareemo kurkotti niukkaan voittoon.

Kavioliigaa ravattiin lauantaina vain kylmäverisille. Voittajaksi kiri Morison, joka tuttuun tapaan puristi loppumetrit terävästi ja jätti kisassa debytoineen Kartierin ja viime viikonloppuna voittokantaan palanneen Välähdyksen himmeämmille mitalisijoille.

Ennen Toto75-kohteita ravatun suomenhevostammojen Talvicupin vei nimiinsä Juha Utalan ohjastama sekä Juhani Inkisen valmentama ja yhdessä Valtteri Inkisen kanssa omistama Siriliisi.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi