Kuinka hevonen oppii ja paljon muuta Hevosurheilun perjantaissa
"Lajityypillisen käyttäytymisen mahdollistaminen on eläimen kuin eläimen hyvinvoinnissa ykkösasia", Hevosurheilun personal trainer Liisa Harmo sanoo.Kannen kuva: Jutta Litmanen

Kuinka hevonen oppii ja paljon muuta Hevosurheilun perjantaissa

Eläintenkouluttaja Anna Kilpeläinen on ollut mukana uusien ajotapasääntöjen kehittämisessä. Saara Iivari aloittaa Hippoksen uutena viestintäpäällikkönä ja ratsastuksen personal trainerina on Liisa Harmo.

Ajotapasäännöt muuttuvat vuoden vaihteessa ja ajovitsasta tulee pelkästään merkinantoväline, eikä hevosta saa enää käskeä piiskalla. Eläintenkouluttaja Anna Kilpeläinen on ollut mukana sorvaamassa uutta sääntöä ja avaa perjantain Hevosurheilussa ajovitsan oikeaoppista ja toisaalta väärää käyttöä.

Tärkeää on ymmärtää hevosta eläimenä, eikä ajatella, että sillä on ihmisenkaltaisia ajatuksia kilpailemisesta. Hevosen näkökulmasta sama väline ei voi yhtä aikaa olla negatiivinen ja positiivinen merkinantoväline, saati merkinanto- ja rangaistusväline. Jos hevonen odottaa merkiltä jotakin positiivista, mutta seuraus onkin negatiivinen, välineen merkitys voi muuttua kertaheitolla, eikä toimi enää siellä hiittisuorallakaan. Hevonen menee vähintäänkin varuilleen.

Ennen muuta, hevonen ei ymmärrä rankaisun merkitystä, koska se ei ole alunperin sitoutunutkaan mihinkään. Mistä sitä rangaistaan? Hiljentämisestäkö? Hevoselle tilanne on sama kuin jos se saisi selkäsaunan annettuaan vihdoin tarhasta kiinni.

Kuinka hevoselle opetetaan vitsalla annettu merkki kiihdyttää vauhtia? Miten hevonen ylipäätään oppii? Miksi ristiriitaiset viestit passivoivat hevosta? Näihinkin kysymyksiin löytyy vastaus Hevosurheilusta.

Lehdessä tutustumme Saara Iivariin, Suomen Hippoksen uuteen viestintäpäällikköön, jonka supervoima on heppatyttöys. Käymme tapaamassa Hotlinkia, joka koettelee taustavoimiensa hermoja kotona, mutta joka palkitsee vaivannäön kilparadoilla.

Ratsastuksen personal trainerina on tällä kertaa eläinlääkäri Liisa Harmo, joka on tehnyt synteesin siitä, mitä ratsuhevosen hyvinvointi käytännössä tarkoittaa.

Se tarkoittaa käytännön tekoja arjessa. Hevosurheilun perjantainumerossa Harmo käsittelee teot tärkeysjärjestyksessä.

Uutisissa avaamme Suomen Hippoksen valtuuskunnan kokouksen antia ja ratsastuksessa kerrotaan puolestaan Ratsastajainliiton syyskokouksen kuulumiset.

Heppa-järjestelmän palvelinvian takia Vermon ensi keskiviikon ilmoittautumiset siirtyivät perjantaiaamulle, eivätkä ehtineet mukaan perjantain Hevosurheiluun. Julkaisemme lähtölistat ja vihjeet Vermon raveihin ensi keskiviikon lehdessä.

Kiinnostuitko? Hevosurheilu palvelee sekä printti- että digiversiona.

Digilehden voi lukea missä päin maailmaa tahansa. Kätevästi digilehteä lukemaan pääsee lataamalla Hevosurheilun Apin sovelluskaupasta. Palveluun kirjaudutaan asiakasnumerolla, joka löytyy paperilehden osoitetiedoista postitoimipaikan jälkeen tai tilauslaskustasi (kirjoita asiakasnumero ilman ensimmäisiä nollia). Postinumero toimii salasanana.

Tilaa lehti täältä.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi