Timo Jakola testasi tuoreen hankintansa, hevoskoppisaunan, Jokimaan raviradan sisäkentällä. Kuvat: Stiina Ikonen
Timo Jakola testasi tuoreen hankintansa, hevoskoppisaunan, Jokimaan raviradan sisäkentällä. Kuvat: Stiina Ikonen

Kuinka käy saunominen hevoskopissa? – Katso video!

Hollolalainen taiteilija Timo Jakola on tunnettu luovista ideoistaan. Viitisen vuotta sitten ideoi linja-autoon kiertävän taidenäyttelyn, ja tänä juhannuksena hän saunoo hevoskopissa.

 Tilastokeskus arvioi Suomessa olevan yli kaksi miljoonaa saunaa. Viime vuosina määrä on voinut lisääntyä entisestään, sillä pyörillä liikkuvien saunojen suosio on kovassa kasvussa.

Timo Jakola osti Tina-vaimonsa hevoskoppisaunan tämän viikon alussa, sillä sellainen tarvittiin Pertunmaalla sijaitsevalle rantapalstalle mitä pikimmiten.

”Meillä olisi oma traktorikärrysauna, ja luulimme, että sen saisi viedä palstalle, mutta lupien kanssa on niin tiukkaa, ettei sitä saakaan viedä sinne. Siellä ei ole muuta peseytymismahdollisuutta kuin järvi, ja siksi sauna on sinne tosi tärkeä. Hevoskoppisauna on meille pelastus byrokratiasta, ja se on muutenkin meidän näköisemme. Se ei vaadi mitään lupia, ja sopii mun luonteelle. En ole sidonnaisuuksiin ja määräyksiin hirveän sopeutuvainen”, Jakola myöntää.

”Olin hirveän iloinen, kun katsastusmies sanoi, että tämä on hinattava kärry eikä sitä joudu enää katsastamaan”, hän jatkaa.

Mikäli mielii rakentaa oman hevoskoppisaunan, kannattaa kuitenkin tarkistaa oman kunnan rakennusvalvonnan määräykset, sillä niissä voi olla eroavaisuuksia. Esimerkiksi peräkärrysaunoja valmistaja Saunavaunut.fi-yhtiö ohjeistaa asiakkaitaan niin, että liikuteltavalle saunalle ei tarvitse lupaa, mutta jos käyttö on pitempiaikaista, ilmoitusmenettely vaaditaan. Jos asennus on kiinteä, lupa pääsääntöisesti tarvitaan. Se myös suosittelee harmaavesien talteenottoa.

Taiteilijaperheen hevoskoppisaunassa ei ole juoksevaa vettä.

”Se vaatii sellaisen sijoituspaikan, että voi käydä järvessä tai lammessa peseytymässä.”

Timo Jakola parkkeerasi ratajohdon luvalla erikoissaunansa Jokimaan raviradan lammen viereen ja lämmitti sen puukiukaan ensimmäistä kertaa. Jo puolessa tunnissa siitä irtosi mukavan leppeät ja pehmeät löylyt.

Jakolan hevoskoppisauna on aiemmin ollut ison lapsiperheen käytössä. Haavasta tehdyille jykeville lauteille mahtuu kerrallaan seitsemän henkilöä.

”Perhe on liikkunut sillä eri paikoissa saunomassa, se on ollut vähän kuin elämäntapa. Minusta tämä on hyvin sympaattinen sauna, ja silti yllättävän tilava”, hän sanoo oikaistessaan jalkansa vastapäisille lauteille.

”Entinen omistaja sanoi, että tällä saa hirveän hyvät löylyt, ja siltä nyt tuntuu.”

550-kiloisen hevoskopin helppo liikuteltavuus on Jakolalle ehdoton plussa. Vetoautossa hänellä on patja ja iso työpöytä, joten inspiraation iskiessä taiteen tekeminen ei katso aikaa eikä paikkaa. Mahdolliset maalitahratkin voi kätevästi saunoa pois tuoreeltaan. 

”Suomalainen tekee saunan mihin vaan, joten miksei sitten tämmöiseenkin. Hevoskoppisauna, vihta, olutta ja makkaraa… mitä sitä muuta ihminen juhannukseen tarvitsee”, Timo Jakola ja Tina-vaimo maalaavat.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi