Kuninkaat kaatuivat Parvelan Retun käsittelyssä
Parvelan Retu venyy hämmästyttävällä tavalla aina tarpeen mukaan.Kuva: Mia Mäki-Maunus

Kuninkaat kaatuivat Parvelan Retun käsittelyssä

Kylmäveristen Oulu Grand Prixistä muodostui taktisesti äärimmäisen mielenkiintoinen näytelmä.

Lähtö oli jo etukäteen yksi lauantain odotetuimmista. Mielenkiinnon kohteena oli erityisesti uskomaton voittokone Parvelan Retu, joka kohtasi Antti Ojanperän tallin kovan kaksikon, kun auton taakse asettuivat kahtena viime vuonna ravikuninkaaksi kruunattu Evartti ja vuonna 2015 kuninkuuskisan voittaneen Jokivarren Kunkun. Myös vajaa kuukausi sitten Seinäjoen kuninkuusraveissa edukseen esiintyneen Vixelin panos kiinnosti.

Taktiset seikat nousivat esiin heti kiihdytyksessä. Ykkösradalta startannut Jokivarren Kunkku puolusti keulapaikan helposti, mutta Parvelan Retua ohjastanut Hannu Torvinen yritti pidellä ajokkiaan, jotta Santtu Raitalan ajama Evartti olisi tarjonnut vetoapua matkalla. Toisin kuitenkin kävi, joten Petri Laineen valmennettava joutui jälleen tekemään raskaan päivätyön.

Torvinen käväisi sisäradalla, mutta nousi vajaa kierros juostuna toiselle radalle välttääkseen pussituksen. Evartti seurasi tätä, vaikka myös Raitala käväisi välillä sisäkaistalla. Avauskierros mentiin aikaan 23,5. Väliaika oli sama myös avauspuolikkaalla.

Viimeisessä kaarteessa Jokivarren Kunkku repäisi suosikkikaksikkoon jo melko selvän etumatkan, mutta maalisuoralla Parvelan Retu näytti, miksi se on voittanut 38 startistaan 36. Torvisen ajokki vyöryi metri metriltä lähemmäs johtohevosta ja lopulta ohi. Evartti jäi Jokivarren Kunkun jälkeen kolmanneksi.

Parvelan Retun voittoaika oli 22,0ake, joka sivuaa sen ennätystä autolähdöissä. Tosin aiempi ennätys on mailin matkalta.

”Retuhan otettiin vähän matkakaveriksi Valtsulle, ettei nuoren pojan tarvitse yksin tulla näin pitkää matkaa. Ajattelin, että nyt tolppaputki katkeaa, kun oli kuningas ja kaksinkertainen kuningas vastassa. On se mahtava hevonen”, Laine ihasteli voittajahaastattelussa 6-vuotiaan kultakimpaleensa otteita.

”Tietysti kurvista näkee vähän huonosti, mutta kun ne tulivat tähän maalin kohdalle ja näki, että sieltähän se tuikkaa ykköseksi taas niin… On se kyllä ihmeellinen hevonen.”

Laine vahvisti, että seuraavaksi Parvelan Retun kanssa tähdätään Pohjoismaiden mestaruuteen.

Hannu Torvinen myönsi, että pyrki päästämään Evartin edelleen, mutta siihen ei ollut mahdollisuutta.

”Hevonen oli jonkun verran paineissaan tänään, ja Santtu pääsi meidän taakse. Omasta näkökulmasta ajosuoritus ei ollut ihan optimaalinen, tuli monta spurttia ja vähän kiinniottoja. Hevonen on erikoinen, että lähti vielä lopussa ihan uuteen syöksyyn. Tuntui, että se oikein halusi ohittaa. Tosi hieno suoritus”, kuski kiitteli

Katso videolta Laineen mietteet ennen lauantain lähtöjä.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi