Tiina Turunen, H.V. Tuuri ja Iikka Nurmonen kuvassa. H.V. Tuuri oli juuri hetki sitten voittanut Pariisin kylmäveriottelun karsinnan Vermossa tammikuussa 2020.
Tiina Turunen, H.V. Tuuri ja Iikka Nurmonen kuvassa. H.V. Tuuri oli juuri hetki sitten voittanut Pariisin kylmäveriottelun karsinnan Vermossa tammikuussa 2020.Arkistokuva: Pekka Salonen

Kuninkuuskilpailun kärkikaksikko kohtasi Savo-ajossa – H.V. Tuuri rynnisti Evartin ohi tulisesti

Suomenhevosen päivänä oli kaikki Kuopion yhdeksän kilpailua pyhitetty kansallisaarteellemme. Illan huipensi 10 000 euron ykköspalkinnolla kilpailtu Savo-ajo, joka pysyi jännittävänä kalkkiviivoille asti.

Savo-ajossa tammat lähtivät 20 metriä oriiden ja ruunien etupuolelta liikkeelle. Harri Kotilainen ja Liisan Tulilintu karauttivat kiihdytyksessä vetotöihin, eikä kaksikko jäänyt muita odottamaan. Lähtö eteni jonomuodostelmassa, kun Liisan Tulilintu veti avauslenkin napakasti 24,5-lukemiin.

Kirilenkillä Hannu Hietanen nosti Pyörylän Paronin ensimmäisenä toiselle radalle. H.V. Tuuri liimautui kantaan, ja Evartti seurasi jonossa kolmantena.

H.V. Tuuri jäi yllättäen toiselle radalla, kun Santtu Raitala käänteli Evartin loppukurvissa kolmannelle. Raitalalla ei tokikaan ollut siinä vaiheessa hoppua, kun ennakkoon selvästi kovin kilpakumppani H.V. Tuuri virui rinnalla pussissa. Iikka Nurmonen sai H.V. Tuurin vapaalle radalle maalisuoralla. Evartti pyrki silloin karkuun, mutta H.V. Tuuri tuli loppua kuin lämminverinen ja ehti linjalla ohi.

Seinäjoen kuninkuuskisan hopeamitalisti H.V. Tuuri kilpaili ensimmäistä kertaa sitten kauden päätapahtuman. Se löi kuningas Evartin mukavalla voittotuloksella 23,8/2120 metriä.

”Tämä vaihtaa niin nopeasti rytmiään, ja ihme että kerkesi vielä”, Iikka Nurmonen päivitteli. ”Viimeiset 300-400 metriä se tulee lämminverivauhteja, kun pääsee kääntämään. H.V. Tuuri on tällaisella juoksulla parhaimmillaan.”

Iikka Nurmonen kertoi, että toisenlainenkin taktiikka olisi voinut Ossi Nurmosen valmentamalla H.V. Tuurilla tulla kysymykseen.

”Jos Liisan Tulilintu olisi rauhoittunut nätimmin menemään, olisi ajettu eteenpäin. Vauhti oli nyt sen verran reipasta, että ajettiin takaa lähtö. Santtu kävi 1200 jäljellä toisella radalla, mutten halunnut nostaa vielä toiselle, ja mentiin jonossa. H.V. Tuuri meni laiskasti, etten halunnut ajaa noin pitkään kolmatta. Santtu olisi saanut seurata meitä koko ajan”, Iikka Nurmonen perusteli ajotaktiikkaansa.

Satumaisesti tällä kaudella menestyneelle H.V. Tuurille ykköstila oli vuoden kahdeksas. Lootus-Tallin kasvatin vuoden voittosumma hipoo jo 150 000 euroa.

H.V. Tuurin hoitaja Katariina Nurmonen oli voittajaseremonioissa myös mukana.

”Se on veijari. H.V. Tuuri on hirveän fiksu ja kiltti käsitellä, mutta sillä on omiakin juttuja”, Katariina Nurmonen kuvaili superoria.

Pyörylän Paroni sijoittui Savo-ajossa H.V. Tuurin ja Evartin jälkeen kolmanneksi.

Lopussa yllätys seisoo

Vallun Ralli jäi Toto5-avauksesta lämmittelyn jälkeen pois. Ukkoherra nousi suosikiksi – eikä suotta, sillä Iikka Nurmosen ajokki hallitsi keulasta oikein helposti.

Kakkoskohde oli Vehviläisten näytös. Pekka ajoi Mieletön Melindan parhaaksi. Sami oli Variaation kanssa toinen, Vesa narutteli Majatalon Maestron kolmossijalle.

Jani Ruotsalainen takasi kahden Toto5-voittonsa myötä oikein veikanneille paksun tukon kahisevaa. Jani Ruotsalaisen ajaman Pontriotin ykköstila oli jo yllätys, mutta varsinainen jymypaukku tärähti päätöskohteessa, kun Taikatulen Liekki rynnisti ulkoa Ruotsalaisen kanssa loppua lähes kuin H.V. Tuuri aikaisemmin ja ehti suuryllätykseen.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi