Timo Soini arvioi, että ravit ovat kuin kansakunnan saunanlauteet. "Tittelit jää pois ja luokkaerot ylittyy, kun hevonen yhdistää ja spekuloidaan, että kuka voittaa."
Timo Soini arvioi, että ravit ovat kuin kansakunnan saunanlauteet. "Tittelit jää pois ja luokkaerot ylittyy, kun hevonen yhdistää ja spekuloidaan, että kuka voittaa."Hevosurheilun arkisto

Hevosalan Areenassa puhutaan hevosesta

Hevosalan Areena kokoaa Forssaan torstaina Suomiareenan hengessä joukon julkisuudesta tuttuja henkilöitä, joilla on kaikilla omanlaisensa suhde hevoseen.

Hevosalan Areena on osa Hevoshäme – kestävän hevosmatkailun maakunta -hanketta.

”Kuninkuusravien suuruusluokan tapahtumat ovat maakunnassa harvinaisia. Haluamme niistä kaiken huomion ja alalle saatavan näkyvyyden irti”, projektipäällikkö Menna Rantala taustoittaa.

Tavanomaisen hevospaneelin sijasta haluttiin kuitenkin synnyttää jotain ihan uutta.

”Lähdimme hakemaan puhujiksi sellaisia ihmisiä, joita ei ole totuttu näkemään puhumassa hevosesta. Oman kuplamme ulkopuolelta löytyy paljon mielenkiintoisia ihmisiä, joilla on tartuntapintaa hevoseen. Lähestyimme heitä, ja vastaanotto oli mainio. Näin hienosta kokoonpanosta en olisi tohtinut edes unelmoida”, Rantala hehkuttaa.

Puhujiksi lupautuivat entinen poliitikko ja nykyinen ”puhetyöläinen” Timo Soini, maakuntajohtaja Annemari Ahonen, näyttelijä Ville Virtanen, yrittäjä Ilkka Herlin, europarlamentaarikko Henna Virkkunen ja futuristi Perttu Pölönen. Tilaisuuden juontavat mediapersoona Katja Ståhl ja Lauri Hyvönen, intohimoisia hevosharrastajia molemmat.

”Osa puhujista pitää perinteisen puheenvuoron, osaa haastatellaan ja puhujat ottavat varmasti kantaa myös toistensa puheenvuoroihin. Taitavat juontajat pitävät huolen, että vuorovaikutteisuutta syntyy”, Menna Rantala lupaa.

”Julkisuudesta tutuille puhujille on myös etsitty ruohonjuuritason toimijoista vastinpareja, joista katsotaan videoinserttejä. Mielenkiintoista nähdä, mihin suuntaan ne lähtevät keskustelua viemään.”

Yleisöön on kutsuttu päättäjiä, joille hevosalan viestiä halutaan välittää. Tilaisuus on avoin kaikille muillekin joko paikan päällä tai etäyhteydellä, mutta vaatii ennakkoilmoittautumisen. Tilaisuus tallennetaan ja on katsottavissa jälkikäteen. Ilmoittautumislinkin löydät jutun lopusta.

”Paikan päälle ravintola Valtikkaan ilmoittautui sata henkeä, ja linjoille odotetaan satoja seuraajia. Ilmoittautuminen etäyhteydellä seuraajaksi on edelleen auki”, Menna Rantala vihjaa.

Timo Soinille ravit oli ykkösharrastus jo paljon ennen poliittista läpimurtoa ja nousua valtakunnan julkkikseksi.

”Ensimmäiset ravini olivat Tampereen vanhan Hippoksen viimeiset ravit kesäkuussa 1976. Isot eläimet pyörivät voltissa, kuminauhat paukahtivat ja hevoset lähtivät matkaan. Ai jukolauta. Se oli 14-vuotiaalle lumoava hetki”, Soini nostalgioi.

Raveja hän on harrastanut siitä lähtien ja Kuninkuusravejakin käynyt toistakymmenet. Forssaan hän ottaa ”varaslähdön” torstain Hevosalan Areenalla, jolla hän avaa raviharrastajan tulokulmaa raveihin.

”Ravit on paitsi hevosten, myös erilaisten persoonien kokoontumisajo. Suuri osa porukasta on sellaista, ettei ole alaleukaa ollenkaan. Jutut on sellaisia, että niille saa nauraa kippuralla”, Timo Soini kuvailee.

”Ravit on kuin kansakunnan saunan lauteet. Tittelit jää pois ja luokkaerot ylittyy, kun hevonen yhdistää ja spekuloidaan, että kuka voittaa.”

Soinin viesti Hevosalan Areenaa kuuleville päättäjille on selkeä: ”Kaikessa toiminnassa menestyksen edellytys on kolmio kyky – halu – mahdollisuudet. Kykyä ja halua hevosihmisillä varmasti on, mutta miten on mahdollisuuksien laita? Menestyviä kaupunkitallejakin on, mutta hevostalous tarvitsee myös maaseudun: soratiet, uittopaikat ja maatalouden ja maalla elämisen puitteet”, hän edellyttää.

Hevosalan Areena Forssassa torstaina 28.7. klo 11 alkaen. Etäyhteyttä seuraamaan voi tapahtuman alkuun saakka ilmoittautua tästä linkistä: Hevosalan Areena

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi