Kuukauden henkilö Emma Väre ei halua tulla kutsutuksi naiskuskiksi
Kannen kuva: Tapio Mäenpää

Kuukauden henkilö Emma Väre ei halua tulla kutsutuksi naiskuskiksi

Väre ei pidä siitä, että ohjastajia erotellaan sukupuolen mukaan ylipäätäänkään. Kilpailupaikalla hän on yksi jätkistä. 

24-vuotias Emma Väre kertoo Hevosurheilun Kuukauden henkilö -artikkelissa muun muassa yleisurheiluharrastuksensa päättämisestä sekä kipuamisesta poniharrastuksen kautta kohti raviurheilua ammattina.

Keskiviikkona Vermossa Tammaderbyn kakkossijalle perheen omakasvatti Estelle Halmilla yltänyt Väre avaa lukijoille myös uransa tähänastiset huippuhetket ja maanläheisen filosofiansa hevosta kohtaan. Väreiden tilalla hevoset asuvat pihatossa ympäri vuoden.

"Ravien jälkeen hevonen palautuu pihatossa fyysisesti ja psyykkisesti. Se tekee jonkin kierroksen, piehtaroi, morjestaa kaveria ja syö milloin syö. Heinää on aina saatavilla", Väre kertoo.

Hevorurheilun perjantainumerosta löytyy tärkeää asiaa antibioottiresistenssistä. Hevosille syötetään nykyisin liikaa antibiootteja, etenkin sulfaa, ja antibioottiresistenssi hevosilla on yleistynyt.

”Hevonen on siitä haastava eläin, että herkän suolistonsa takia sille ei sovellu mikä tahansa antibiootti. Jos menetämme resistenssin takia sulfan, niin vaihtoehtoja jää jäljelle vähemmän kuin muilla eläinlajeilla”, Henriette Helin-Soilevaara Evirasta sanoo.

Hevoset Kaivarissa -tapahtuma järjestetään tänä viikonloppuna Helsingin Kaivopuistossa. Tapahtuman taustavoimat odottavat paikalle jopa 30 000 henkeä. Perjantain lehdestä löydät Suomen ensimmäisten cityravien ennakkojutun ja pelivihjeet.

Ratsastusliitteessä toimittaja Miia Lahtinen kirjoittaa laajassa reportaasissa kokemuksistaan ratsastuksenopettajan ammattitutkintoon valmistavasta koulutuksesta.

"Ratsastuksenopettajakoulutusta on syytä kehittää toden teolla, koska hyvin järjestetty opettajakoulutus pystyisi nostamaan koko suomalaisen ratsastuksen tasoa. On syytä miettiä jo sitä, mistä ratsastuksenopettajuudessa on kyse. Missä vaiheessa uraa pääpaino kannattaa pitää ratsastuksessa, missä vaiheessa analyysissa ja muussa osaamisessa?" Lahtinen kysyy tekstissään.

Lähikuvassa tutustutaan Monika Korpikangas-Saloniukseen, joka on omakasvatti Willnäs Fair Mustangin kanssa edistynyt vaativan A:n tasolle. Mustang on orimainen ruuna, jonka kanssa ei ole aina ollut helppoa.

”Mustang oli vuosi ja kahdeksan kuukautta, kun se ruunattiin. Klinikalla oli kolme miestä rauhoittamassa sitä. Ajattelin, että ei sitä voi niin nuorena ruunata, mutta kun se ei tammoja vahtiessaan enää syönytkään”, Korpikangas-Salonius ihmettelee.

Hänen tavoitteenaan Willnäs Fair Mustangin kanssa on inter, mutta ruuna tekee kaikenlaista GP-juttuakin.

Nämä ja paljon muuta Hevosurheilussa perjantaina 19. toukokuuta.

Haluatko tilaajaksi? Linkin tilauslomakkeeseen löydät täältä. Voit myös ostaa kätevän näköislehden.

Hevosurheilu kertoo taustat ja tarinat. 

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi