Tapio Kukkonen valmentaa muun muassa Vennelmon Varmaa. Kannen kuva: Anu Leppänen
Tapio Kukkonen valmentaa muun muassa Vennelmon Varmaa. Kannen kuva: Anu Leppänen

Kuukauden henkilönä Tapio Kukkonen

Tapio Kukkonen elää kuten opettaa. Hän kaipaa hevosurheiluun lisää tunnetta, mutta työskentelee sen eteen itsekin. Vuodenvaihteen muhkeassa lukupaketissa on mukana myös muun muassa lämminveristen vuosirankingit. Ratsastuksen Personal trainerina on tällä kertaa eläinkouluttaja Tuire Kaimio.

Jos Tapio Kukkonen ei olisi maanviljelijä, hevostilan isäntä ja ravivalmentaja, hän voisi olla koko kansalle tuttu koomikko vaikkapa Putouksesta. Mutta koska elämä kotona Savonlinnassa oli aika lailla pedattu opiskelujen jälkeen valmiiksi, tuli Kukkosesta ammatiltaan hevosmies. Päätyönä on täysihoitotallin pitäminen, mutta ei se raviurakaan ihan huonosti ole sujunut, Kukkonen on muun muassa valmentanut omistamansa ja kasvattamansa Tuli-Karkelon kahdesti kuningatarkilpailuun.

Nyt Kukkosella saattaa taas olla käsissään kuningatarkanditaatti. Hänen valmentamansa Vennelmon Varma on startannut syksyllä 12 kertaa, ollut 10 kertaa totokolmikossa ja tienannut yli 24 000 euroa. Eikä sitä esiintymistäkään ole kokonaan unohdettu, YouTubesta löytyy Kukkosen laulaen Vermosta antama voittajahaastattelu.

Kukkosen isännöimällä Haapialan tallilla hevoset elävät isoilla laitumilla laumoissa. Kukkosen mukaan laumaelämä on myös hevosten kestävyyden tärkein takaaja. Hänen kilpahevosillaan on aina ajettu paljon kilpaa. 100 tai jopa 200 starttia ei ole mikään harvinaisuus.

Setelisottiisilla on melkein 200 starttia, ja olisiko sillä elämänsä aikana yhteen kertaan piikitetty jalka. Ja kun Tuli-Karkelo kävi aikanaan kantakirjattavana, oli se startannut edellisenä päivänä. Merkkasivat sinne, että onpas tämä hyvännäköinen, kun edellisenä päivänä juostu kilpaa, eikä yhtään turvotusta jaloissa. Hevosten jalat vaan kestää paljon paremmin kilpahevosen elämää, kun ne ovat olleet laumassa”, Kukkonen toteaa.

”Se on valmennusmetodini ihan tärkein juttu, että hevoset ovat vapaalla silloin, kun ne oikeasti ovat vapaalla. Silloin kun niitä ei ajeta, ovat ne laitumella, liikkuvat itse ja tekevät kavereitten kanssa juttuja. Sillä ne kestävät täysjärkisenä, ja sillä ne ovat niin hyviä kuin ne ovat.”

Minkälainen työnjako on Kukkosella ja Vennelmon Varman kuskina toimivalla Janne Räisäsellä? Mistä on alkanut Kukkosen kiinnostus japanilaiseen kulttuuriin? Minkälainen on Kukkosen valmennusmetodi? Entä mitä hän tekee vapaa-ajallaan? Lue Hevosurheilu, niin tiedät.

Vuodenvaihteen kolkutellessa ovella on aika pistää järjestykseen menneen vuoden suorituksia. Tällä kertaa ruoditaan läpi lämminveristen avoimen tason ja ikäluokkien parhaat. Suomenhevoset käsiteltiin joulun lehdessä. Lehden välistä löytyy myös tulevan vuoden Totoravien kalenteri.

Ratsastuksen Personal trainerina lehdessä on eläintenkouluttaja Tuire Kaimio. Hän kehottaa tekemään hevosen kanssa koulutussuunnitelman.

’Sitä saat, mitä vahvistat’ on eläinkoulutuksessa usein kuultu sanonta. Haaste tulee siitä, että usein on vaikea täsmällisesti tietää, mitä tarkalleen ollaan vahvistamassa. Toinen haaste tulee siitä, että erehdytään sen suhteen mikä vaikuttaa hevosen motivaatioon ja on sen näkökulmasta tavoittelemisen arvoista ylipäätään.

Kaimio kiteyttää eläimen oppimisprosessin rakennuspalikat seuraavasti: ”Eläin pyrkii tekemään kaikissa tilanteissa sitä, mikä on sille sen mielestä kannattavaa.”

Miten hevosta sitten on paras opettaa? Mikä sitä palkitsee? Miten biomekaniikan tuntemus auttaa kouluttamisessa? Hevosurheilu kertoo.

Hevosurheilu ilmestyy vuodenvaihteen ja loppiaisen arkipyhien takia seuraavan kerran perjantaina 8.1.2021. Julkaisemme Vermon 6.1. ja Kouvolan 7.1. vihjeet ilmestymispäivästä johtuen verkkosivuillamme tiistai-iltana 5.1.

Hevosurheilu palvelee sekä printti- että digituotteena.

Digilehti sisältyy kaikkiin Hevosurheilun ja 7 oikein -lehtien tilauksiin. Sen voi lukea missä päin maailmaa tahansa lataamalla Hevosurheilun Apin sovelluskaupasta.

Palveluun kirjaudutaan asiakasnumerolla, joka löytyy paperilehden osoitetiedoista postitoimipaikan jälkeen tai tilauslaskustasi (kirjoita asiakasnumero ilman ensimmäisiä nollia). Postinumero toimii salasanana.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi