Lara Boko on kokoaan suurempi hevonen. Kannen kuva: Anu Leppänen
Lara Boko on kokoaan suurempi hevonen. Kannen kuva: Anu Leppänen

Kuukauden hevosen henkinen puoli saatiin kuntoon – ”Ei hevoselle treenata pelkästään fysiikkaa”

Hevosurheilun Kuukauden hevosena esitellään Lara Boko, joka voitti Svensk Trav-Oaksin ja samalla suuremman yksittäisen palkintosumman kuin yksikään suomalaishevonen aiemmin. Lauri Hyvönen puhuu hevosurheilun oikeutuksesta ja syksyn matolääkitykset ovat jälleen ajankohtaisia.

Lara Boko saattaa näyttää bambilta, mutta radalla se on leijona. Ja kun Lara Boko treenaa, se haluaa treenata tosissaan.

”Se tuli meille tänä vuonna 18. tammikuuta”, valmentaja Timo Nurmos tarkastaa päivyristä. ”Alkuun se ei tahtonut pysyä käsissä, meinasi mennä yli toisista. Ei sitä voinut treenata toisten kanssa, se oli vaarallinen muille.”

Aivan tavatonta Nurmokselle ei ole, että jotain hevosta ei treenata ryhmässä. Esimerkkinä hän mainitsee huipputamma Hevin Bokon 09,6a, jota edelleen seitsemänvuotiaana treenataan pitkälti yksin.

”Aina niitä joitakin sellaisia hevosia on, jotka käyvät valmennuksessa ylikierroksilla. Silloin on parempi ajaa yksin, menee treeni paremmin perille. Se ei kehitä hevosta jos se käy kierroksilla, vaan kuluttaa. Ei hevoselle treenata pelkästään fyysistä puolta, vaan myös psyykkistä.”

Miten Lara Boko sai nimensä? Kuinka se päätyi Tauno Hyriäisen omistukseen? Mitä Timo Nurmos ajatteli hevosen ensi kertaa nähdessään? Mihin Hyriäinen aikoo voittorahat sijoittaa? Perjantain Hevosurheilu kertoo.

Raviselostaja Lauri Hyvönen ei haluaisi puhua itsestään, mutta lempiasiastaan raviurheilusta ja hevosalasta hän kyllä puhuu. Mikä on hevosalan oikeutus? Poikkeaako lajin julkisuuskuva todellisuudesta ja miten? Miten ajotavat vaikuttavat lajin julkisuuskuvaan? Onko yleinen mielipide jo kääntynyt raviurheilua vastaan?

Madotussuosituksia on viime vuosina tarkennettu, mutta syksyistä madotusta suositellaan edelleen. Lue Hevosurheilusta ajantasaiset ohjeet!

Ratsastuksessa tapaamme Laihon perheen, joka todellakin harrastaa yhdessä. Äiti Katariina Laiho toteaa, että lapsen kilparatsastus on koko perheen harrastus, tai pikemminkin koko perheen elämäntapa. Vähempi ei riitä.

”Ei tästä ilman vanhempien panosta tulisi yhtään mitään”, hän sanoo. Ja hyvä niin.

”Yhteiset kisamatkat kun me ollaan kaikki sullouduttu yhteen ja samaan hevosautoon, ovat ihan parasta aikaa.”

Kiinnostuitko? Hevosurheilu palvelee sekä printti- että digiversiona.

Digilehden voi lukea missä päin maailmaa tahansa. Kätevästi digilehteä lukemaan pääsee lataamalla Hevosurheilun Apin sovelluskaupasta. Palveluun kirjaudutaan asiakasnumerolla, joka löytyy paperilehden osoitetiedoista postitoimipaikan jälkeen tai tilauslaskustasi (kirjoita asiakasnumero ilman ensimmäisiä nollia). Postinumero toimii salasanana.

Tilaa lehti täältä.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi