Kuukauden hevosena Morris
Morris pitää vastustajat kurissa. Kannen kuva: Harri Lind.

Kuukauden hevosena Morris

Menestyksekkään Ruotsin turneen tehnyt Morris on Hevosurheilun toukokuun Kuukauden hevonen. Lehdessä paneudutaan myös kavionivelen toimintaan ja tutustutaan Kymi GP:hen saapuvaan Elitloppet-kakkoseen Cokstileen. Ratsastuksessa kurkistamme rautarouva Kaija Borupin elämään.

Koronan suljettua Suomen raviradat lähti Kuukauden hevosemme Juha Utalan mukana Ruotsiin. Kaksi päivää ennen matkaan lähtöä hevosen valmennuksesta vastaava Kari Savolainen vei Morriksen Utalan talliin. He ajoivat vielä vetoja niin, että Utalalla oli Morris ja Savolaisella matkaan myös lähtevä Piece Of Rock.

”Jotenkin Juhasta aisti vähän sellaisen, että no onkohan tämä nyt sellainen. Sen verran hyvin tunnetaan toisemme, että näin, ettei tainnut ihan nyt Juhalle maistua.”

Savolainen oli kuitenkin vakuuttunut, että hevosella on kaikki hyvin.

”Meillä on 750 metrin suora, jossa 500 metriä loivempaa nousua ja sitten jyrkempi osuus. Sen alusta on pehmeä. Juhalla ja Esalla (Holopainen) alusta on napakampi ja tasainen. Morris ei siksi varmaan tuntunut Juhan käteen niin ihmeelliseltä.”

Savolainen antoi Utalalle ohjeet vielä ennen matkaan lähtöä.

”Sanoin Juhalle moneen kertaan, että jos kolme starttia ajat, niin ei tartte kaikkia voittaa, mutta ajat ne ja tuot hevosen ehjänä takaisin. Mutta eihän hän tietenkään kokonaan sopimuksessa pysynyt, vaan voitti ne kaikki kolme. Pääajatus oli, että hevonen saa startteja, että on hyvä boogie aloittaa Suomen nelivuotislähtöjä sitten, kun niitä pääsee ajamaan.”

Mutta miksi Morrisille annettiin nuorempana ihmisten syöpälääkettä? Miten Juha Utalan ja Kari Savolaisen yhteistyö lähti liikkeelle? Minkälainen omistajaporukka Morrisin takana seisoo? Kuinka korkealle nelivuotislupaus vielä lentääkään? Lue perjantain Hevosurheilu, niin tiedät.

Ratsastuksessa tutustumme Lahden teräsrouva Kaija Borupiin.

Ratsastuksen ja Ratsastajainliiton eteen mittavan uran tehnyt Borup on elänyt mielenkiintoisen elämän. Hevosurheilun henkilökuvassa hän kertoo lapsuutensa Ruskeasuosta, muistettavista hevosistaan ja ajastaan Ratsastajainliiton johdossa, jolloin matkat kuljettivat häntä kuninkaallistenkin pöytään.

Hevosen kaviomekanismia kannattaa vaalia. Hevosessa on 600 kiloa painoa ripustettuna muutaman kymmenen gramman painoisen kavioluun päälle, jonka kärki sojottaa kohti maata ja joka iskeytyy maahan tuhansien kilojen voimalla joka askeleella, ja maan ja kyseisen luun kärjen välissä on sentti-kaksi väliä.

Jo kauan sitten huomattiin, että kavio vääjäämättä käytössä kuluu ja että se kasvaa takaisin vain tietyllä vauhdilla, jota ei juuri käy nopeuttaminen. Kavio keksittiin suojata, eli hevosia ruvettiin kengittämään.

Mutta miten kavionivel optimaalisimmillaan toimii? Miten kavion kotihoitoon tulisi paneutua? Onko kengän paino kynnyskysymys?

Christoffer Eriksson saapuu voittamaan Kymi GP:n huippukuntoa uhkuvalla Cokstilella. Mitä Eriksson ajattelee Kouvolan kisasta, ja miten matka sopii hevoselle? Mitkä ovat Cokstilen parhaat puolet kilpahevosena?

Lehdestä löytyy ensi keskiviikon Tornion Toto65-lähtölistat, ja painoaikataulusta johtuen vielä enemmän vihjeitä sinne löydät Hevosurheilun digiversiosta, joka sisältyy kaikkiin tilauksiin. Myös Bodenin lauantain 75-listat vihjeineen löytyvät lehdestä.

Hevosurheilu palvelee sekä printti- että digituotteena.

Digilehti sisältyy kaikkiin Hevosurheilun ja 7 oikein -lehtien tilauksiin. Sen voi lukea missä päin maailmaa tahansa lataamalla Hevosurheilun Apin sovelluskaupasta.

Palveluun kirjaudutaan asiakasnumerolla, joka löytyy paperilehden osoitetiedoista postitoimipaikan jälkeen tai tilauslaskustasi (kirjoita asiakasnumero ilman ensimmäisiä nollia). Postinumero toimii salasanana.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi