Janita Antti-Roiko ratsasti viime kesänä Hierro Bokon voittoon lämminveristen montén SM-finaalissa.
Janita Antti-Roiko ratsasti viime kesänä Hierro Bokon voittoon lämminveristen montén SM-finaalissa.Anu Leppänen

Lämminveristen montén SM-finaaliin sääntömuutoksia

Karsintapisteiden merkitys kasvaa sääntömuutosten myötä.

Lämminveristen montén SM-kiertue starttaa huhtikuussa Porista. Finaali puolestaan ajetaan tuttuun tapaan Mikkelin St Michel -raveissa heinäkuun puolivälissä.

Kilpailuun on tehty kaksi sääntömuutosta, jotka vaikuttavat etenkin finaaliin.

Aiemmin loppukilpailuun on valittu hevoset karsinnoissa kerättyjen pisteiden perusteella. Rata-arvonta on kuitenkin suoritettu normaaliin tapaan siten, että siihen ei ole itse pystynyt vaikuttamaan.

Jatkossa finaalin lähtöradat kuitenkin valitaan karsintapisteiden perusteella siten, että eniten pisteitä keränneen hevosen taustajoukot pääsevät valitsemaan ensimmäisenä lähtöradan. Siitä eteenpäinkin lähtöradat valitaan niin, että aina seuraavaksi suurimman pistesaaliin kerännyt valitsee radan seuraavana.

"Haluamme mahdollistaa karsintalähtöjä ahkerasti kiertäville hyvät mahdollisuudet finaalilähtöön, emmekä niinkään jättää sitä rata-arvonnan tuurin varaan", Suomen Montéohjastajat ry:n tiedotteessa kerrotaan.

Toinen sääntömuutos koskee tilannetta, että finaaliin ilmotettaisiin vajaa määrä hevosia. Aiemmin loppukilpailuun ei ole hyväksytty hevosia, jotka eivät ole keränneet SM-karsinnoista pistettäkään.

Jatkossa se on mahdollista, jos lähtö jää vajaaksi. Tässä tapauksessa finaalia täydennetään ensisijaisesti karsintaan osallistuneilla hevosilla ja toissijaisesti karsintojen ulkopuolisilla hevosilla. Tällöin mukaan pääsee Hippoksen normaalien karsintapisteiden mukaisesti.

"Tämä palvelee mielestämme kaikkia. Haluamme myös taata sen, että finaalilähtö on mahdollisimman tasokas", tiedotteessa kommentoidaan sääntömuutoksia.

SM-kisan säännöt kokonaisuudessaan löydät Suomen Montéohjastajat ry:n verkkosivuilta. Pääset tarkastelemaan sääntöjä tästä linkistä.

Lämminveristen montén Suomen Mestaruus -kiertue 2023

8.4. Pori

25.4. Tampere

13.5. Kuopio

22.5. Jyväskylä

7.6. Vermo

8.7. Kaustinen   

15.7. Mikkeli ST. Michel ravit FINAALI

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi