Emma Väre tuuletti Lady-liigan voittoa vuoden 2022 joulukuussa Gyro Gearloosen rattailla.
Emma Väre tuuletti Lady-liigan voittoa vuoden 2022 joulukuussa Gyro Gearloosen rattailla.Kuva: Anu Leppänen

Lady-liiga käynnistyy sunnuntaina Mikkelistä – ”Naisohjastajien nimet ovat tulleet tutuiksi”

Miia Salminen iloitsee ideoimansa kisan vastaanotosta.

Naisohjastajille suunnattu Lady-liiga järjestetään tänä vuonna kolmatta kertaa. Kisaan ovat tervetulleita kaikki ajoluvan omaavat naisohjastajat lisenssistä riippumatta. Ohjastajan kotimaallakaan ei ole väliä, ainoa rajoitus koskee sukupuolta.

Lady-liigan on ideoinut Miia Salminen, joka edelleen vastaa kisan organisoinnista. Hän iloitsee kisan kasvattaneen suosiota vuosi vuodelta. Myös radat ovat lähteneet innokkaasti mukaan. Tänä vuonna osakilpailuja ajetaan 25 radalla, joiden lisäksi finaali ajetaan Vermossa 30.11. Osakilpailuja voi olla yhtenä päivänä useampiakin.

”Viime vuonna joillakin radoilla oli kaksi kilpailua, kun ilmoittautumisia tuli niin paljon”, Salminen kertoo. ”Jokainen rata, jota kysyttiin mukaan, vastasi melkein heti olevansa mukana. Nytkin Mikkelissä ajetaan täysi lähtö ja karsittujakin tuli.”

Salminen sanoo ideoineensa kisan alun perin siksi, että naisohjastajien kilpailumahdollisuudet olivat vähäisiä. Hän tervehtiikin ilolla viime vuosien muutosta.

”Tällä hetkellä naiset ovat päässeet ajamaan tosi hyvin. Olen ainakin itse huomannut eron aiempaan. Alkuun mietin, että saammeko hevosia näihin lähtöihin ja lähtöjä ylipäätään kasaan. Alkuun oli sellainen ongelma, kun oli vain yksittäisiä naisten lähtöjä, että hevosia metsästettiin kissojen ja koirien kanssa. Mutta Lady-liigan ensimmäisenä vuotena ainoastaan yksi lähtö peruttiin, kun hevosia ei saatu riittävästi. Viime vuonna kaikki lähdöt olivat täysiä ja osa jouduttiin karsimaan.”

Salminen uskoo, että muutos juontaa juurensa valmentajien ja hevosenomistajien muuttuneisiin asenteisiin.

”Lady-liiga on osaltaan auttanut asiaa, kun lähtöjä on ollut paljon, ja naisohjastajien nimet ovat sitä kautta tulleet tutuiksi.”

Lady-liigan ideoinut Miia Salminen ja vuonna 2022 kisan voiton Emma Väreelle tuonut Zumuman.
Lady-liigan ideoinut Miia Salminen ja vuonna 2022 kisan voiton Emma Väreelle tuonut Zumuman.Kuva: Anu Leppänen

Osakilpailuista jaetaan pisteitä menestyksen perusteella. Runkosarjan päätyttyä jokaiselta osallistujalta huomioidaan viisi parasta suoritusta, ja tämän perusteella 12 parasta selviää Vermossa 30.11. ajettavaan finaaliin.

Osakilpailujen sarjamääritykset päättävät järjestävä rata, mutta kaikki lähdöt ovat 12 hevosen autolähtöjä tai 16 hevosen volttilähtöjä. Ohjastajat pyrkivät itse hankkimaan ajokkinsa osakilpailuihin, mutta finaalissa valintajärjestys määräytyy runkosarjan menestyksen perusteella.

Lady-liigan kilpailukalenteri 2024

28.4. Mikkeli

26.5. Rovaniemi

31.5. Turku,

31.5. Jyväskylä

14.6. Kouvola

16.6. Riihimäki

23.6. Kokemäki

25.6. Kaustinen

9.7. Tornio

18.7. Pori

19.7. Vieremä

22.7. Loviisa

29.7. Kajaani

9.8. Härmä

13.8. Lieksa

18.8. Joensuu

27.8. Pori

6.9. Oulu

9.9. Seinäjoki

13.9. Kuopio

13.9. Forssa

8.10. Teivo

20.10. Jokimaa

30.10. Vermo

31.10. Lappeenranta

Finaali, Vermo 30.11.

Juttua muokattu 29.4. klo 9.00: korjattu kuvatekstiin hevosen nimi.

Emma Väre tuuletti Lady-liigan voittoa vuoden 2022 joulukuussa Gyro Gearloosen rattailla.
Lady-liiga nostaa naiskuskit valokeilaan

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi