Jonathan Carre tähdittää Lappeenrannan torstairaveja.
Jonathan Carre tähdittää Lappeenrannan torstairaveja.Kuva: Anu Leppänen

Lappeenrannassa ravataan ja risteillään torstaina – tähtiratsastajalla erikoiskisan suosikki

Montéa nähdään torstaina peräti kolmen lähdön verran.

Lappeenrannan ravit alkavat torstaina poikkeuksellisesti jo kello 16. Juhannusetkoilla on lisäksi paljon muutakin normaalista poikkeavaa.

Monté näyttelee torstaina suurta roolia. Jo ennen raveja Lappeenrannan raviradalla on järjestetty Ruotsissa vaikuttavien montéohjastajien Iina Ahon ja Jonathan Carren luennot. Lisäksi tähtivierailta on mahdollista saada käytännön vinkkejä. Eivätkä he ole pelkästään luennoimassa, vaan ovat valmentajien käytettävissä myös illan raveissa.

Ahon ja Carren tietotaidolle on kysyntää, sillä Lappeenrannan raviradan toimitusjohtaja Teemu Keskitalo kertoo osallistujia olevan toista kymmentä.

”Jo viime vuonna kaavailimme Carren vierailua tapahtumaan, mutta silloin osui montéravit samaan aikaan Ruotsissa, eikä se siksi onnistunut. Kun tänä vuonna saimme lajin maailman parhaimmistoa paikalle, halusimme ottaa kaiken hyödyn irti vierailusta”, Keskitalo avaa kurssin syntyä. ”Kurssilla on mukana kokeneita ratsastajia, mutta myös aloittelijoita. Ja osallistujia on ympäri Suomen.”

Ahon ja Carren luennot ovat maksullisia. Niin on myös Saimaan risteily, jonne kaksikko suuntaa ravien jälkeen noin sadan muun risteilylipun ostaneiden kanssa.

Itse ravien erikoisuus, alkamisajan ohella, on Lappee Grand Slam. Viime vuonna ensimmäistä kertaa järjestetyssä kilpailussa hevoset juoksevat kaksi osakilpailua. Ensin ajetaan mailin kärrylähtö, sen jälkeen saman matkan montélähtö. Kokonaiskisan voittaja on se, joka kellottaa nopeimman yhteisajan. Osalähdöissä ei tarvitse olla sama kuski.

Molemmissa osalähdöissä ensipalkinto on 2 000 euroa. Kokonaiskisan voittajalle on luvassa kiertopalkinnon lisäksi vielä ylimääräiset 2 000 euroa, joten voittamalla molemmat osalähdöt, on mahdollisuus tienata 6 000 euroa. Kokonaiskisan kakkonen palkitaan 1 000 eurolla, kolmonen puolestaan saa osakilpailuista kerättyjen palkintorahojen lisäksi 500 euroa. Kaikki Lappee Grand Slamin osanottajat palkitaan 200 eurolla.

”Kehitimme viime vuonna Lappee Grand Slamin yhdessä ystäväni Janne Mäenpään kanssa. Heti ensimmäisellä kerralla vastaanotto oli niin hyvä, että hevosia jouduttiin karsimaan. Ajatuksena oli heti, että tästä lähdetään kehittämään jokavuotista kilpailua.”

Ideoijalla myös kisan suosikki

Suosikkina kisaan lähtee hiljattain Henry M Bollströmin valmennukseen siirtynyt American Hero. Se debytoi uusista käsistä puolitoista viikkoa sitten Forssassa ja sijoittui toiseksi tuloksella 12,2aly.

Lappee Grand Slamin Keskitalon ideoinut Janne Mäenpää omistaa American Heron yhdessä Porin raviradan toimitusjohtajan Tommi Lähdekorven kanssa.

Monté ei ole American Herolle täysin uusi laji. Alla on kaksi starttia, joista paras sijoitus on toinen. Kärrylähdössä ruunaa ohjastaa Tommi Kylliäinen. Montéssa hevosen selkään hyppää ranskalainen Carre, joka on lajin ehdottomia huippunimiä.

”Uskon American Heron pitävän saman suoritustason kuin Forssassa. Toivottavasti se menisi vielä vähän eteenpäin. Lähden luottavaisena matkaan. Uskon, että meillä on molemmissa kilpailuissa sana sanottavana”, Bollström ennakoi.

”Mielenkiintoista nähdä, mitä Jonathan Carre saa ruunasta irti. Hän oli Ahon ohella ykkösvaihtoehtoni ratsastajaksi.”

Valmentajalle kahden hiitin kisa ei tuota suurta päänvaivaa, vaikka kilpaillaankin sekä kärryillä että ilman.

”Kunhan saadaan tankattua hevosta päivän aikana, en usko siinä olevan mitään ihmeellistä. Täytyy myös huolehtia, että hevonen pysyy liikkeessä lähtöjen välillä. Tällaiselle kilpailulle on mielestäni tilausta. Yleisökin saa elää kokonaiskisan mukana.”

Jonathan Carre.
Jonathan Carre.Kuva: Anu Leppänen

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi