Lauri Tyynelä, 72, valmentaa jälleen – ”Kapasiteettia sillä olisi vaikka kuinka”
Lauri Tyynelällä riittää eläkkeellä hyvin aikaa hevosille.

Lauri Tyynelä, 72, valmentaa jälleen – ”Kapasiteettia sillä olisi vaikka kuinka”

Muutaman vuoden valmennustaukoa metsätyöonnettomuuden johdosta pitänyt legendaarinen suomenhevosmies on omistajaakin vaihtaneen 6-vuotiaan I.P. Hehkun uusi vastuuvalmentaja.

Ravilegendan maineen pankinjohtajana työskennellyt Lauri Tyynelä saavutti osallistumalla 1970-80-luvuilla yhteensä seitsemän kertaa kuninkuusravien pääkilpailuihin – kuningatarkilpaan kolmesti Kuvattimella ja kerran Noidalla sekä kuninkuuskilpaan kolmesti Kuviolla.

Eläkepäivillä piti olla aikaa harrastaa hevosia ”kunnolla”, mutta kohtalo puuttui peliin.

”Taisin puhua liian kovaan ääneen, että metsätyöt ja hevoshommat jatkuu. Sitten kävi metsätöissä onnettomuus ja meni kättä ja jalkaa poikki”, Lauri Tyynelä muistelee.

Hevosten valmentaminen jäi muutamaksi vuodeksi.

”Rovaniemen kuninkuusraveissa poikani Ilkka tuli sitten juttuihin Parviaisen Heikin kanssa ja osti Sivolan Tilalta I.P. Hehkun minulle käsitöiksi. Jouduttuani lonkkaleikkaukseen se meni 3-vuotiaana Jaaran Maurille. Se aloitti 4-vuotiaana tosi lupaavasti ja lopetti ensimmäisessä startissa 28:aa. Olisiko sitten tullut jotain kipuja vai mitä, mutta seuraaviin startteihin se ei ollut yhtä hyvä”, Lauri Tyynelä kertoo.

Viime talven hän treenasi sitä kotona Muhoksella.

”Hevonen meni tosi hyvin, mutta kun se tuotiin sen jälkeen Äimärautiolle, se ei enää mennytkään. Rata ei maistunut sille yhtään.”

I.P. Hehku jatkaa yhä Äimärautiolla, mutta hieman uudella kuviolla. Hevonen siirtyi vuodenvaihteen alla Anna-Kaisa Paakkarin omistukseen ja ensimmäistä kertaa virallisesti Lauri Tyynelän valmennukseen.

”Ilkka päätti, että tehdään tällainen vaihdos. Nykyinen omistaja hoitaa ja laittelee ja ratsastaa hevosta kuten on tehnyt tähänkin asti, ja minä annan neuvoja ja opastan häntä uusille teille. Hän on näissä hommissa vasta alussa”, Tyynelä kertoo.

”Katsotaan, saadaanko hevonen näillä systeemeillä tasolleen. Kapasiteettia sillä olisi vaikka kuinka, mutta ongelmat ovat tahtopuolella.”

Lauri Tyynelän omat terveysongelmat ovat nyt voitettu kanta.

”On laitettu naulaa ja pulttia ja tekoniveltä, mutta kaikki on kunnossa. Melkein kaikkea muuta urheilua olen jo harrastanut paitsi hypännyt kolmiloikkaa”, Lauri Tyynelä veistelee.

Pelkkää iloa ei elämä kuitenkaan aina tarjoa. Samoihin aikoihin I.P. Hehkun omistajan- ja valmentajanvaihdoksen kanssa osui Lauri Tyynelän vaimon menehtyminen nopeasti edenneeseen muistisairauteen.

”Se on vielä kipeä piste”, Tyynelä huokaa.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi