Kymmenen voittoa juosseella sukutamma Lumi-Iiriksellä olisi ollut annettavaa siitoksessakin.
Kymmenen voittoa juosseella sukutamma Lumi-Iiriksellä olisi ollut annettavaa siitoksessakin.

Lumi-Iiris menehtyi varsomiseen – keinoemoksi mahtavilla äidinvaistoilla varustettu tamma

Terho Rautiaisen tallin Lumi-Iiris, 24,7a, on menehtynyt 13-vuotiaana varsomiseen. Sen varsa oli virheasennossa, ja tamma jouduttiin lopulta lopettamaan. Tallin Facebook-päivityksen mukaan eläinlääkäri Antero Tupamäki sattui olemaan paikalla ja sai leikattua varsan ulos.

”Tosi harmittava tapaus, sillä Lumi-Iiris oli niin ihana tamma. Varsa on kuitenkin topakka ja sille saatiin juotettua ternimaito omasta emästä”, Maarit Huttunen toteaa.

Kihiseestä olevalle tammavarsalle saatiin eilen tiistaina keinoemo Lento-Lilja Juuasta, Porokan ravitallista.

”Tänä päivänä uskallettiin laittaa ne irrallaan tarhaan. Nyt on kaikki hyvin”, Huttunen kertoo.

Lento-Liljan oma orivarsa syntyi viime viikon keskiviikkona alkuyöstä, ja alkoi vuorokauden ikäisenä oireilemaan mahaansa.

”Se meni heikoksi ja huonosyömäiseksi. Päivystävä eläinlääkäri kävi nesteyttämässä sitä, ja välillä näytti paremmalta, mutta sunnuntaina se nukkui pois”, Markus Porokka kertoo.

Lento-Lilja lähti Kangasniemelle tiistaina, ja asiat tamman ja varsan kesken alkoivat nopeasti sujua.

”Lilja on erikoisluontoinen tamma, sillä on niin kovat äidinvaistot. Kerran se ryöväsi yhden varsan, kun ensikertalainen teki laitumelle varsan pari viikkoa ennakkoon. Kun nähtiin se, katsottiin, että jaa, Liljalla on varsa. Heti älyttiin, mikä juttu se on. Lilja oli kaapannut kaverin varsan. Virallinenkin emä kulki perässä, mutta Lilja sitä varsaa tarjoutui imettämään.”

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi