Mikko Uusimäki ja Luomutar putsasivat jälleen palkintopöydän.
Mikko Uusimäki ja Luomutar putsasivat jälleen palkintopöydän.Kuva: Taru Peltosaari

Luomutar edelleen valtakunnan vahvin

Kokemäen raviradalla tänään aurinkoisen kesäisessä säässä käydyissä työmestaruuskilpailuissa mestaruussijaansa puolustanut Luomutar on nyt historian toinen hevonen, joka on voittanut mestaruuden neljään kertaan.

20-vuotias tamma on työhevoskilpailujen kokenut konkari, jolla on palkintoja myös Koillis-Savon vetokilpailuista sekä hevoskynnön suomenmestaruuskilpailuista. Juoksukokeessa ryhmänsä kahta muuta hevosta peesaillut Luomutar oli kävelykokeessa innokas, ja omistaja-ohjastaja Mikko Uusimäen ”prr prr” -rauhoittelusta huolimatta rikkoi ravillekin. Vetokokeessa tamma loisti vetäen päivän parhaat 13 porrasta täysien 3 tyylipisteen arvoisesti. Vedon aikana muutaman lepotauon omatoimisesti ottanut tamma vain paransi suoritustaan sen edetessä. ”Taitaa tamma vasta aloittaa yrittämään”, totesi Uusimäki kymmenennen portaan jälkeen.

Hopeaa sai yllättäen kilpailun ensikertalainen, 12-vuotias Luomuksen Lahja.

”Juoksukoe meni mukavasti, käyntikoe vähän huonommin kuin mitä on kotona treenattu”, kommentoi omistaja Matti Makkonen, joka on aiemmin osallistunut työmestaruuskilpailuun tamma Vinpottarella.

Luomuksen Lahja veti kilpailun toiseksi kovimmat portaat 8 porrasta, myös täysillä tyylipisteillä. Kilpailu ei tuntunut tammaa rasittavan, vaan virtaa riitti pyörähdellä vielä palkintojenjaossakin.

Kolmannen sijan sai Pelitin, joka vetokokeessa kiskoi kuormaa liikkeelle varsin rivakoin ottein. Vedetyt portaat jäivät neljään. Tamman juoksuaika oli hyvä 1.47,0 ja käyntiaika todella hyvä 6.56. Nopeimman kävelijän palkintona Kauko Tuominen sai pahimman kilpakumppaninsa Mikko Uusimäen valmistamat, Suomen Työhevosseura lahjoittamat kakkula-aisat.

Kilpailijat yleisesti kehuivat kilpailujen järjestelyä, ja myös yleisöä oli saapunut sankoin joukoin seuraamaan hevosten voimien mittelyä. Voimia vetokokeessa tarvittiinkin, koska kitka oli korkea 58 %. Kolmelta ensikertalaiselta jäikin vetokoetulos saamatta, ja myös 2017 voittaja, luonteeltaan omistajan mukaan ylpeänsorttinen Tähden Piirros jäi ilman vetokoetulosta. Tuomaristo huomioi tavallista kovemman kitkan joustamalla säännöistä niin, että joka portaalla sallittiin korkeintaan kolme pysähdystä, kun sääntöjen mukaan koko vetokokeen aikana saa pysähtyä maksimissaan kolmesti.

Työmestaruuskilpailu oli ensimmäistä kertaa avoin myös jalostusarvostelemattomille hevosille sekä ruunille. Mukaan olikin ilmoittautunut kolme jalostusarvostelematonta tammaa sekä ruuna Kesäsade, joka sijoittui kilpailussa hienosti viidenneksi vedettyään kokemattomalle komeat neljä porrasta.

Juttua muokattu 30.8. klo 10.21: Aisat lahjoitti Suomen Työhevosseura, ei Suomen Työhevosharrastajat.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi