Santtu Raitalan naruttelema Mainio oli menopäällä Vermossa.
Santtu Raitalan naruttelema Mainio oli menopäällä Vermossa.Kuva: Pekka Salonen

Mainion kanssa on omistajalla jäänyt paljon hampaankoloon

Timo Korvenheimon valmentama Mainio palasi kultakantaan Vermon lyhyen matkan kisassa, eikä kyseessä ollut mikään onnenkantamoinen, sillä Mainio kiri ennätyksellään 12,3aly väkevästi parhaaksi 4. ulkoa. Mainion omistaja-kasvattaja Risto Vähätalo kertoo Mainion kärsineen urallaan epäonnesta.

Mainio on ollut huonon tuurin hevonen koko ajan. Kolmivuotiaana Kymenlaakso-ajossa se koukkasi maalisuoralla sisäkentän puolelta ja se hylättiin. Se olisi varmaan voittanut tai tullut Graceful Swampin jälkeen toiseksi. Sitten seuraavana vuonna sunnuntaina ennen derbykarsintoja se potkasi jalkaansa, eikä se voinut päästä finaaliin, kun ei päästy hevosta liikuttelemaan. Tänä vuonna on jatkunut huono tuuri juoksuissa. Suur-Hollolan välierässä se otti lähtölaukan ja jäi muutaman kymmenen metriä. Voittajalle se hävisi vaikka kuinka paljon, mutta olisi tullut toiseksi, jos ei olisi jäänyt pussiin”, Risto Vähätalo harmittelee.

Risto Vähätalo odottaa Mainion kanssa jo ensi kesää – ja etenkin yhtä silloin ajettavaa suurkilpailua, johon tähdätään revanssimielellä.

”Suur-Hollola on ainakin minulle henkilökohtaisesti selvä tähtäin, mutten tiedä sitten mitä valmentaja ajattelee. Siihenhän lähtöön sitä pitää tähdätä. Se kisa on vaikea voitettava, on niin paljon hyviä hevosia. Pääsisi edes loppukilpailuun, sekin olisi jo paljon.”

Helsinkiläisen Risto Vähätalon usko ei ole Mainion kanssa horjunut, eikä varmastikaan horju jatkossakaan.

”Aina näihin uskoa pitää. Minä uskon aina, että hevonen pystyy voittamaan, kun se lähtöviivalle pääsee. Mulla on aina kaikkiin hevosiini kovat odotukset, mutta tähän ne on kaikista kovimmat. Toivotaan, että ensi vuonna menisi Mainiolla kaikki hyvin. Nähtäisiin, että mihin se riittää. Sen pitäisi pärjätä aika kovillekin hevosille. Juoksematonta rahaa pitäisi olla aika lailla paljon, jos hevonen vaan pysyy ehjänä.”

Mainio on niittänyt menestystä jokaisella kolmella kilpailukaudellaan ja ruuna on muuttunut omistaja-kasvattajan mukaan edukseen iän myötä.

”Kaikki kehuivat varsasta lähtien, että tämä on juoksija. Pakkohan minun oli se uskoa. Mainio oli hidaskasvuinen ja alkoi starttaamaan vasta kolmivuotiskauden lopulla, eikä ehtinyt silloin isompiin kilpailuihin. Mainio on ollut vaikea hevonen, sellainen säikky ja muuta – pelännyt lähtösiivekettä. Vanhemmiten se on rauhoittunut, on ainakin mennyt monta starttia ravia.”

Vermon ravi-ilta oli vuodenaikaan nähden varsin tasokas. Avoimessa Isokengässä Markku Niemisen tallin Willow Pride löi ruunat, kun hallitsi keulasta vaivattomasti alusta loppuun.

Teräsmiesliigassa Com Tuff rynnisti Antti Teivaisen kannustamana loppua parhaiten ja ehti varmaan ykköstilaan.

Tammatähdessä oli suomenhevostammojen kaksintaistelu tiukka. Hulluduunari joutui nöyrtymään keulajuoksulla rinnalta ohi vyöryneelle Vennelmon Varmalle, jonka valmentaja Tapio Kukkonen intoutui voittajaseremonioissa lauluhommiin.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi