Jani Suonperä ajoi itsensä amatööriohjastajien Suomen mestariksi.
Jani Suonperä ajoi itsensä amatööriohjastajien Suomen mestariksi.Kuva: Anu Leppänen

Makemaken voitto sinetöi Suonperän Suomen mestaruuden – Oinosen valmennettaville kaksoisvoitto

Kuopion tiistai-illassa ratkottiin T5-rivin lisäksi myös amatööriohjastajien Suomen mestaruus.

Ensimmäiset finaalilähdöt ajettiin sunnuntaina Ylivieskassa. Ennen Kuopiossa ajettu kolmea viimeistä osakilpailua tilanne oli erittäin tasainen, sillä kolme kuskia jakoi kärkipaikan tasapistein.

Tiistain toinen lähtö käynnisti SM-kisan loppurutistuksen. Siinä Miia Salminen ohjasti Spritesinen ykköseksi tyylikkäällä keulasoololla.

Toinen osakilpailu toimi T5-pelin avauskohteena. Suosikiksi luotettu Murder Mike starttasi kasiradalta. SM-kisan kärkikahinoissa mukana olleen Teemu Keskitalon ajokki juuttui ensimmäisen kaarteen ajaksi kiertämään ulkoratoja, mutta ensimmäisellä takasuoralla viime vuoden hopeamitalisti ajoi vauhdilla kohti keulapaikkaa, jonne se pääsikin. Avauspuolikkaan väliaika oli 13,0.

Toiseen kurviin mentäessä hallitseva amatööriohjastajien Suomen mestari Janne Räisänen hyökkäsi kolmannesta ulkoa eteenpäin Fight Backin kanssa. Kaksikko eteni vauhdilla johtavan rinnalle.

Viimeisellä takasuoralla Räisänen löi kaasun pohjaan, eikä Murder Mike pystynyt vastaamaan tähän, vaan Fight Back siirtyi johtoon ja lähti karkuteille. Voitto irtosi varsin vakuuttavaan tyyliin ajalla 16,2ake.

Tiistain kahdessa ensimmäisessä osakilpailuissa sijoille 2. ja 4. ohjastanut Jani Suonperä lähti päätösmatkalle johtoasemassa. Asetelmat olivat hänen kannalta muutenkin hyvät, sillä viimeisessä osakilpailussa hänen ohjastama Makemake starttasi ykkösradalta.

Suonperä sai ajokkeineen paikan kolmannesta sisältä, kun Ville Koivisto haki 09,5-vauhtisessa avauksessa Gambling Facella keulapaikan Vincent Croftilta. Toiselle ilman vetoapua jäi Janne Räisäsen ohjastama Hard Chip.

Suonperän pää pyöri sisäradalla, kun hän tarkkaili vastustajia. 300 metriä ennen maalia hän nosti Makemaken kiriin toiselle radalle. Ruuna eteni hyvin ja ehti ensimmäisenä maalilinjan yli, vaikka Hard Chip kiri vielä tuntumaan. Voitto tiesi sitä, että Suonperä nappasi ensimmäisen amatööriohjastajien Suomen mestaruutensa. Toiseksi sijoittui viime vuoden tapaan Teemu Keskitalo ja kolmanneksi Ville Koivisto.

”Kävin katoksella kyselemässä tarkemmin taustatietoja hevosesta just, että tietäisi mahdollisimman tarkkaan, minkälainen hevonen on kyseessä”, Suonperä kertoi radan voittajahaastattelussa.

”Katselin matkan aikana Räisästä ja Teemua (Keskitalo), että missä päin he ovat. Villehän (Koivisto) oli siinä meidän etupuolella.”

SM-kisan palkintoseremonioissa Suonperä sanoi ajamisen olleen jännää, koska kokonaiskisan tilanne oli kärjen osalta niin tasainen.

”Tämä on ollut hieno ja mukava kisa”, Suonperä kuvaili.

”Vähän enempi ajettiin kuskeja kuin hevosia vastaan. Itselläni jäi kotiläksyt luettua vähän huonosti, mutta hyvä, että juoksut onnistuivat kaikilla.”

 Oinoselle kaksoisvoitto kotiradalla

T5-pelin kolmantena kohteena ajettu enintään 90 000 euroa tienanneiden lämminveristen 2100 metrin ryhmäajo oli Jani Oinosen valmennettavien näytöstä. Kahden hevosen kanssa kotiratansa raveihin osallistuneen treenarin ilta oli täydellinen, kun Mr Deauville jyräsi johtavan rinnalta ykköseksi ja Boulder Luke kiri johtavan takaa toiseksi.

Ensimmäisen voittonsa Suomessa ottaneen ruunan voittoaika oli komea 13,7ake.

”Tykkäsin todella paljon suorituksesta”, omistaja-valmentaja Oinonen iloitsi. ”Ilmassa oli kysymysmerkkejä, koska se oli Kajaanissa vähän vaisu. Odotin siltä paljon parempaa siellä. Päivät eivät ole veljiä keskenään, ja nyt hevonen oli hyvällä mallilla.”

Mr Deauville siirtyi Oinosen talliin viime vuoden lopulla. Treenarin odotukset tulevia kisoja ajatellen on korkealla, mutta alku oli hevosen kanssa hankala.

”Saatiin samaan rahaan aika paljon vaivoja, mutta nyt se on saatu kuriin. Jos se tällaisia suorituksia tekee, voisihan sillä pärjätä jossain isommassa lähdössäkin.”

Suomessa ruuna on ehtinyt starttaamaan nyt kahdeksan kertaa. Puolet niistä on päättynyt hylkäykseen pitkästä laukasta.

”Se on kotona hyvin lunki ja nätti treenata, pikkaisen jopa laiska, mutta starttitilanteessa se on vähän säikky, eikä kestä häiriöitä. Se tykkää varmaan vauhdista, se jaksaa mennä.”

Myös Boulder Luken esitys reilun neljän kuukauden tauolta ilahdutti valmentajaa. Oinonen muistelee, että kaksoisvoittoa ei ole aiemmin osunut omalle kohdalle.

”Olihan se hieno hetki”, Oinonen tunnelmoi.

”Kuskit tekivät sataprosenttista työtä molemmilla hevosilla, iso kiitos heille.”

T5-kohteissa voitokkaita olivat myös 11-vauhtisessa avauksessa ensimmäisen kurvin neljättä rataa kiertänyt, mutta siitä huolimatta keulaan ja siitä jo vuoden kahdeksanteen voittoon tsempannut Francis Journey sekä terävästi tilaa saatuaan kirinyt Pontriot.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi