Tapio Mäki-Tulokkaan valmentama Perfect Chapman voitti ajalla 15,4ake. Tallikaveri Dickson Shadow puolestaan meni montéssa 13,9ake.
Tapio Mäki-Tulokkaan valmentama Perfect Chapman voitti ajalla 15,4ake. Tallikaveri Dickson Shadow puolestaan meni montéssa 13,9ake.

Mäki-Tulokkaalle tupla Teivosta: Dickson Shadow voitolla kohti SM-finaalia

Kovasukuisen Perfect Chapmanin voittoisa paluu 10 kuukauden tauon jälkeen lukeutui Teivon illan kohokohtiin. Myös Dickson Shadow oli kirissä paras vietyään montén SM-karsinnan.

Tapio Mäki-Tulokkaan valmennettavat ovat onnistuneet viime vuosien aikana montéssa kovalla prosentilla. Dickson Shadow on tehnyt sen toistaiseksi sataprosenttisesti: Teivosta irtosi Jenni Koskelan ajamana toinen voitto. Valjakko oli omaa luokkaansa jo joulukuun lajidebyytissään.

”Dickson Shadow on aika laajaliikkeinen hevonen. Varsinkin viime vuonna sen kanssa oli iso ongelma kärrylähdöissä, kun hevonen ei mahtunut juoksemaan mistään meidän tallin kilpakärryistä. Teetettiin sitten talven aikana sille Customilta ihan ekstramitoilla olevat kärryt, joista hevonen mahtuu juoksemaan siten, ettei sen lonkista hankaudu karvoja pois”, Mäki-Tulokas taustoitti.

”Dickson Shadow ei vaan aiemmin pystynyt juoksemaan rennosti. Uskon, että se pystyy kärrylähdöissäkin jatkossa pärjäämään, se on ensisijainen tavoite, eikä siitä ole tarkoitus tehdä montéhevosta. Kesän aikana on hyväpalkintoisia montéja. Sunbeam on myös mennyt siinä hyvin, ja yritetään kahdella hevosella SM-finaaliin, ettei olla yhden kortin varassa, jos vaikka toiselle sattuisi jotain.”

Mäki-Tulokas huomauttaa, ettei kotitallilla Tammelassa hevosia treenata satula selässä. Tiettyjen hevosten ominaisuuksille monté vain sopii toisia paremmin.

”Kotona näitä ei treenata yhtään selästä. Dickson Shadow’lla oli edellisen kerran satula selässä, kun Jenni ratsasti sillä joulukuussa Turussa. Itse lämmitänkin hevoset kärryistä ennen montéstarttia. Sen verran on vain kokeiltu, että on ajettu kerran tai kaksi kävelylenkkiä selästä ennen ensimmäistä montéa, että hevonen hyväksyy ratsastajan. Koskaan ei ole testailtu mitään muuta. Jos hevonen tuntuu sellaiselta, että laji voisi sille sopia, niin niillä hevosilla on sitten koitettu.”

”Tietysti huippuratsastaja edesauttaa menestystä. Jenni on kokenut ratsastaja, jolle harvoin tulee mitään ylilyöntejä. Tärkeä asia on, että alkuun on ajettu sisällä, kun usein näissä lähdöissä ensimmäinen puolikas on kovin”, Mäki-Tulokas huomauttaa.

Viisvuotiaan Perfect Chapmanin kirivoima ratkaisi pelin pitkään johtanutta Mini Pepperiä vastaan. Pitkältä tauolta lahjakas Perfect Chapman oli valmentajan mukaan vielä tukkoinen.

”Hevonen oli myönteinen yllätys sillä tavoin, että meni heti noinkin kovan ajan. Pari viikkoa sitten käytiin radalla, ja silloin ajettiin 1.21-vauhtia läpi. Se oli selvästi kovinta vauhtia tauon aikana ja ainoa kerta radalla ennen starttia”, Mäki-Tulokas huomautti.

”Oli tiedossa, että hevonen on vielä tukkoinen, kun oli 10 kuukauden tauko. Voitto oli tähän paikkaan iloinen ja positiivinen yllätys. Sellainen käsitys itselläni on, että jos kaikki pysyy nyt kunnossa, niin Perfect Chapman menee vielä eteenpäin ja saa itsestään irti enemmän, koska se on vielä aika pyöreässä kunnossa.”

Hannu Hietanen ajoi illan aikana kaksi voittoa. Sun Capitanon ja Hotlinkin kiriruuti oli onnistuneen selkäjuoksun jälkeen kuivaa.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi