Esa Holopainen voitti Pauli Raivion valmentamalla Ellin Sisulla myös 2017 Satakunta Seniorissa. Arkistokuva: Jarno Unkuri.
Esa Holopainen voitti Pauli Raivion valmentamalla Ellin Sisulla myös 2017 Satakunta Seniorissa. Arkistokuva: Jarno Unkuri.

Meneväinen Ellin Sisu palasi voittajaksi – "Tänä aamuna näytin sille tyhjää lompakkoa”

Edellisen täyspainoisemman kauden vuonna 2019 juossut Ellin Sisu kiisi 40 metrin takamatkalta johtoon ja selvään voittoon Kuopion sunnuntain aikatasoituksessa.

”Mukavalle tuntuu pitkästä aikaa kaikkien hankaluuksien jälkeen”, valmentaja Pauli Raivio summasi tunnot Sorsasalon tallialueella.

”Se on hieno hyvä hevonen, mukava käsitellä ja hoitaa, mutta täällä ravipaikalla sillä on omat tuntemuksensa. Ne geenit ovat niin tuliset tuohon hommaan. Epäonnistumisriski on aika suuri.”

Vaikka Ellin Sisun rataotteet tunnetaan terhakasta presenssistä, yksi lähdönuusinta vain rauhoitti hevosta. Esa Holopainen onnistui rattailla nappiin ja tuhatlappunen voitosta irtosi 27,0-tuloksella isolla marginaalilla. Tähtisekki nousi toiseksi kaukana takana.

Jo 3-vuotiaana Junnustartti-finaalissa SE-lukemat juossut Ellin Sisu löi leimansa nuorten hevosten lähtöihin. Ori voitti kriteriumin ja Oulu Expressin sekä oli toinen derbyssä.

Teemu Liimataisen, Pauli ja Laura Raivion sekä Unto Variksen omistama hevonen nosti sunnuntaisella täysosumallaan voittoprosenttinsa 50:een, sillä 42 kilpailusta hevosen ykkösija oli järjestyksessään jo 21. Oriin voittosumma kohoaa liki 190 000 euroon, mutta viime vuosina palkintoja on tullut hiljaa tipotellen.

”Tänä aamuna näytin sille tyhjää lompakkoa, että tonnikin olisi tarpeen, kun se paras maksumies on pois pelistä. Näkyihän tuo ymmärtävän”, Pauli Raivio luonnehti.

Parhaalla maksumiehellä Raivio viittaa tallinsa ravikuninkaaseen Tähen Toivomukseen, jonka poismenoon nivoutuu osaltaan myös Ellin Sisun kilpailemattoman ajan pitkittyminen.

Pauli Raivio painottaa, että Ellin Sisun kilpailemisen katkonaisuuteen liittyy myös korona.

”Jos hevonen on Vermossa Polaran jälkeen toinen Vermossa, en tietenkään jätä sitä tauolle. Mutta sen jälkeen tuli koronajuttu ja ravit olivat pysähdyksissä. Rupesi kevät puskemaan päälle ja kun epävarmuus vaivasi, enhän mä sitten tavallaan halunnut lähteä astutuskauden alussa nollaamaan ihteäni, kun rehdisti sanoo. Parikytä tammaakin se sai ja painavin syy siihen, ettei tultu kesäaikaan starttiin oli se, että jos se aika tekisi tehtävänsä. Tavallaanhan se hevonen on nuori, kun se kääntyi vasta 9-vuotiaaksi.”

”Ajattelin, että antaa sen olla vaan. Uiteltiin ja vähän kahluuteltiin. Pidettiin peruskuntoa yllä. No nyt oli sitten tarkoitus aloittaa jo vähän aikaisemmin, mutta kyllä mun täytyy myöntää, että mulla on Tähen Toivomusta niin kova ikävä, että en mä pystynyt tuonne ravipaikalle menemään. Se hevosen poismeno oli niin… Meinaa vieläkin ääni värähtää. Jos otti Visulin kuolema koville, niin tässä oli vielä pykälä eroa, kun Toivomus oli ravikuningas ja kaikkea mahdollista meidän perheelle ja koko raviurheilulle.”

Ellin Sisu on kilpailijana sellainen, että se tykkää mennä lujaa. Valmentaja tietää oriin puoltavan suorilla ulospäin. Niin se teki valmentajan ajamanakin Kaustisella.

”Ei siihen ole oikein syytä keksitty. Kun se lähtee, se lähtee. Niin se teki vuosi sitten Helsingissäkin, kun se meni 23,6a. Ari (Moilanen) sanoi, että siihen se voitto paloi, kun se vähän kampesi ulospäin.”

”Kun pääsisi semmoiseen rytmiin, että pääsisi joskus ajamaan selästä. Että se tyytyisi siihen, olisi se sija sitten mikä hyvänsä, että pyrkisikö se sitten siinä ulospäin? On hienoa, että tällaisia sarjoja pääsee ajamaan (kuin nyt). Ei raaskisi ykkössarjoihin ilmoittaa. Siellähän mennään sen verran kovaa, että selkiä riittää. Se vaan on vuoden tauon jälkeen – sen huomasi Kaustisellakin -, että hapot meni jalkoihin, kun se lähti niin kovaa ja niinhän tuo lähti nytkin.”

Seuraava kilpailu Ellin Sisua odottaa vastassa pian.

”Näyttäisi ensi sunnuntaina olevan Kaustisella tämmöinen samanlainen sarja, katsotaan se. Tulee lähdöt kahtena sunnuntaina peräjälkeen, mutta lähtöjä ei sitten niin ole. Ensi sunnuntai ajetaan ja sitten katsotaan, miten menee. Pakkohan se on uskaltaa isojen joukkoonkin välillä”, Raivio totesi.

”Toivotaan, että se olisi vielä periyttäjä. Se on harvinainen ori suvullisesti siinä mielessä, että sen suvussa ei ole Vokkeria yhtään. Niitä ei ole kovin monta Suomessa.”

Mitä muissa Kuopion Toto5-kohteissa tapahtui? Avauskohteessa Easy Lover hakeutui sisäradalta ulos ja kuolemanpaikalle. Keulaa ei ollut tarjolla Fight Backilta, mutta Jani Ripatin ajokki hankki otteen viimeisellä takasuoralla ja jatkoi hevosenmitan voittoon ennen terävästi kolmannesta sisältä kirinyttä Instatagia. Voittanutta Quite Easyn poikaa valmentaa Terho Rautiaisen tytär Jenni Rautiainen.

Hope To Cope hallitsi 27-voittajakertoimesta huolimatta leikiten kakkoskohdetta. Lännenratsastuksesta tutun Maria Astikaisen ensimmäinen valmennettava ravuri veti lähtöä häntä kaarella Riku M. Lindgrenin ajamana. Se olisi voittanut myös ilman maalisuoralla tullutta suosikki Will Daisy Beatin laukkaa kakkossijalta.

"Onnen päivä", Astikainen luonnehti ratahaastattelussa. "Edellinen kerta oli katastrofi, joten tämä oli iloinen yllätys."

Neljännessä kohteessa Ville Pohjolan ajama Alice Sutton luopui keulapaikasta, mutta käänsi lopulta kentän selkäjuoksulla. Toiseksi noussut Coys Rain jäi kauas. Tamman edellisestä täysosumasta ehti kulua 11 kuukautta.

”Ajettiin vähän reippaammin kotona, että eikö se voitto ruppee irtoamaan”, valmentaja Pauli Munter kuvaili mikrofoniin varikolla.

Päätöskohteessa nähtiin hieno kaksinkamppailu keulan Lumi-Pinjan/Niko Jokela ja Mustasukan/Jani Hartikainen kesken. Aleksi Kytölän valmentama 6-vuotias vieskeriläinen Lumi-Pinja piti paikkansa maaliin asti.

Lämminveristen kovin ryhmäajo ajettiin jo ennen Toto5-kohteita. Juha Pylkkäsen valmentama 9-vuotias Elliot Web leikitteli keulapaikalta ylivoimavoiton ennen selässään seurannutta Uomo Show’ta. Ajajana toimi Veli-Pekka Toivanen, joka voitti myös 5-vuotiaana voitolla debytoineella Waldiivialla (Viesker).

Ensiyrittämällään 5-vuotiaana ykköseksi juoksi niinikään murskaerolla Little Bit Love (Mr Pine Chip) Antti Kankaalta Esa Holopaisen ajamana.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi