Seppo Markkula on ajanut yhtä lukuun ottamatta kaikki Mickanin voittostartit.
Seppo Markkula on ajanut yhtä lukuun ottamatta kaikki Mickanin voittostartit.Kuva: Totofoto

Mickan sooloili keulasta jatkoa voittoputkelleen - "Se todella haluaa juosta kilpaa"

Marjukka Iltasen valmentama 4-vuotias tamma hallitsi johtopaikalta Vermon sunnuntairavien neljännessä lähdössä.

Seppo Markkulan ohjastama Mickan starttasi T5-avauskohteena toimineeseen 2100 metrin kisaan suurena suosikkina ja päivän pääpelin pankkina.

Tamma lähtikin ripeästi matkaan ja otti joukon komentoonsa heti kiihdytyksessä. Keulapaikalla Markkula sai määrätä tahdin mieleisekseen muiden tyytyessä tähän. Avauskierros mentiin aikaan 17,3.

Maalisuoralla johtohevonen sai haasteen lujaa päätöspuolikkaan kirineeltä Jetset Vicelta, joka joutui hyvästä spurtistaan huolimatta tyytymään kakkossijaan, kun Mickan piti hallittuun voittoon ajalla 16.8ake.

Täysosuma oli Marjukka Iltasen treenaamalle tammalle jo neljäs perättäinen.

”Pikkuhiljaa on rakennettu hevosta ja se on pysynyt terveenä. On pidetty tällainen parin viikon starttiväli, että sitä on päästy kehittämään”, Iltanen kertoi voittajahaastattelussa. ”Pari vuotta takaperin Veikko Kopola kuoli, ja Ulla Serén haki uutta valmentajaa Mickanille. Kuulin sitten kasvattajalta, että uusi treenari olisi haussa. Kävin Mickania kokeilemassa, yhteistyö sujui sen verran hyvin, että uskalsin ottaa sen treeniin. Tutustuin jo sen emään, joka oli aika sähäkkä tapaus, mutta huomasin jo silloin sen olevan lahjakas, joten kiinnosti kovasti saada Mickan treeniin.”

Iltanen kuvaili myös Mickanin olevan edelleen sähäkkä tapaus.

”Kiva tamma se on, kyllä sen kanssa pärjää. Pienet hokit eivät ole sille ongelma, joten ehkä jatketaan samaan tyyliin.”

Mickanin omistaa Ulla Serén, joka on seurannut raviurheilua jo 80-luvulta saakka. Hän on aiemmin omistanut useampia kimppahevosia, mutta eläkkeelle jäätyään hän päätti hankkia ensimmäisen oman hevosensa.

”Lähdin Ypäjän huutokauppaan, missä olen käynyt monena aikaisempanakin vuonna”, Serén aloittaa. ”Huusin ensin yhtä oria, mutta sen hinta kipusi turhan korkealle. Tämä taisi olla huutokaupattavana numerolla 80. Sitä huusi toinenkin ostaja, mutta ajattelin, että enhän minä tätä voi jättää huutamatta. Lopulta sainkin sen hyvin edullisesti. Erityisesti minua miellytti, että silmät olivat sopivan etäällä toisistaan ja sillä oli kiva ilme.”

Mickanin menestys on tullut kuitenkin yllätyksenä. Tamma on sunnuntain jälkeen kilpaillut 11 kertaa. Viisi kertaa se on voittanut ja kolme kertaa ollut toinen.

”Enhän minä tällaiseen uskonut, kun se oli niin pieni tamma. Se on koko rakenteeltaan hyvin pienikokoinen, mutta sillä on todella hyvä juoksupää, se todella haluaa juosta kilpaa.”

Serén käy usein itse hoitamassa Mickania, sillä hänen kotoaan Salosta on vain 15 minuutin matka valmennuksesta vastaavan Iltasen tallille. Hän kävi hoitamassa hevosta myös Veikko Kopolan tallilla, jossa hän hoiti ajoittain myös uransa alkuun valmistautunutta Chicharitaa, joka on SE-juoksujensa jälkeen ollut kuuma nimi suomalaisessa raviurheilussa.

”Mickan on todella sähäkkä ja nopea liikkeissään, luonnetta löytyy”, Serén vahvistaa valmentajan kuvailun tamman vilkkaasta luonteesta. ”Se on kuitenkin todella leikkisä ja ihmisystävällinen, vaikka siltä löytyy paljon omaa tahtoa. Mickan on minulle hyvin tärkeä hevonen, oikea silmäterä. Minulle tämä hevosenomistaminen tuo todella paljon iloa. Seuraan hyvin aktiivisesti niin Suomen kuin Ruotsinkin raviurheilua.”

Mickania treenaavalla Iltasella oli Vermossa myös toinen valmennettava. Hän ohjasti itse Kisari-Monnia, joka sijoittui avauslähdössä toiseksi Aalen jälkeen.

”Ihan ok, ei vain tee ihan täyttä totta”, Iltanen tuumi voittajakehässä. ”Vähän pahoitin mieleni, kun sain kielletystä ajotavasta 100 euron sakon. Se jäi kovasti harmittamaan.”

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi