Jouni Miettisen hevoset asustavat jatkossa ainoastaan yhdessä paikassa.
Jouni Miettisen hevoset asustavat jatkossa ainoastaan yhdessä paikassa.Kuva: Jarno Unkuri

Miettinen luopuu ratatallista – ”Nyt on aika vähän höllätä”

Etenkin suomenhevosten kanssa hienosti menestynyt Jouni Miettinen luopuu Porin ratatallistaan ja suunnittelee vähentävänsä työntekoa.

Porin Pinomäessä sijaitsevan kotitallin lisäksi treenari on toiminut muutaman vuoden ajan myös Porin raviradalla, mutta nyt ratatalli saa jäädä. Päätöksen taustalla on inhimillinen syy.

”Hevosmäärä on vähentynyt, ja tietysti ratatallin pitämisessä on oma kulurakenteensa”, Miettinen taustoittaa.

”Ihan tyytyväinen olin, kun sieltäkin käsin pärjättiin hevosten kanssa. Välillä jotkut sanovat, ettei ratatallilla pysty laittamaan hevosta kuntoon, eikä treenamaan suomenhevosta, mutta kyllä se onnistuu ihan yhtä hyvin, kun olosuhteet ovat loistavat.”

Porilaisvalmentaja sanoo aikovansa pienentää toimintaa jatkossakin hiljalleen. Viime aikoina tallista on myyty Riipinen, Tähtisäihke, Villiheili sekä Hepuliina, joka oli osana kauppaa, jossa nelivuotias R.R. Jylhä siirtyi Miettisen osaomistukseen ja treeniin.

”Minun ei ole mikään pakko tehdä tätä itseni vuoksi, lähinnä olen halunnut auttaa ja työllistää muita. Kun eläkeläismiehenä herää kuudelta, ja ajaa viimeisen hevosen illalla seitsemältä, alkaa se olla aika turhaa. Ja kun minkäänlaista taloudellista pakkoa minulla ei tähän hommaan ole.”

Ensi kuussa 68 vuotta täyttävä Miettinen suunnitteleekin nauttivansa tulevaisuudessa enemmän eläkepäivistään, mutta kokonaan hän ei suinkaan aio hevosista luopua. Jatkossa on kuitenkin tarkoitus satsata ainoastaan erityisen potentiaalisiin hevosiin.

”Minulla on yksi kaveri töissä, ja tarkoitus olisi vähentää ajohevosia. Kivaa oli ratatallillakin, mutta nyt on aika vähän höllätä”, Miettinen sanoo.

”En tällä hetkellä osta hevosta, ellei sillä ole mahdollisuutta nousta korkealle, sanotaan 75-tasolle. Esimerkiksi R.R. Jylhä hankittiin sillä mielellä, että saisimme siitä oikein hyvän hevosen aikaiseksi.”

Lisäksi tallissa on muitakin tulevaisuuden lupauksia, joiden kehittymistä Miettinen odottaa suurella mielenkiinnolla.

”Minulla on Rapin Aatoksesta kaksi varsaa, jotka tulevat kolmivuotiaiksi. Ne ovat Loisto-Piirrosta ja Pikku Hyvästä. Kaksikko on niin hyvistä emistä, että ne pitää katsoa.”

Vapautuvan ratatallin Miettinen näkee soveltuvan etenkin nuoremmille valmentajille, jotka ovat vasta aloittelemassa toimintaansa. Hän muistuttaa, että se on monessa mielessä mutkattomampi väylä oman toiminnan käynnistämiseen kuin oman kiinteistön ostaminen.

”Ei tarvitse hirveitä investointeja talleihin ja ylläpitokuluihin. Ratatallien vuokrat ovat hyvin inhimilliset, ne on pyritty pitämään iät ja ajat matalina. Tallivuokrilla ei ole koskaan tehty bisnestä”, Miettinen kiittelee.

”Jos huomaa, ettei homma luonnistu, on se paljon helpompi lopettaa, kun ei ole kallista kiinteistöä myytävänä.”

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi