Mika Forss on vaikuttanut viimeiset puolitoista vuotta Ruotsissa.
Mika Forss on vaikuttanut viimeiset puolitoista vuotta Ruotsissa.Kuva: Jarno Unkuri

Mika Forssille Ruotsin A-valmentajalisenssi – keskittyy silti nyt ohjastukseen

Solvalla onnittelee netissä Mika Forssia uutena valmentajanaan. Mistä on kyse?

Siitä, että Forss on uusi Ruotsin A-valmentajalisenssin haltija ja voi nyt ajaa rajattomasti omilla valmennettavillaan Ruotsissa kilpaa. Entiseltä suomalaisen lisenssin haltijalta lisenssin saaminen vaati lähinnä paperisotaa, kun vaaditun 2-päiväisen kurssinkin hän oli suorittanut heti toissa vuoden syksyllä Ruotsiin muutettuaan.

Tällä hetkellä valmennettavia ei ole, vaikka valmentaminen edelleen kiinnostaakin. Viime talvena Mika Forss valmensi yhdessä puolisonsa Marjo Kivimaan kanssa Ruotsissa 10–15:ttä hevosta.

”Siinä ei ollut taloudellisesti järkeä, omalla ajamisella joutui rahoittamaan valmentamista. Hevosia olisi pitänyt olla 30–40, että se olisi kannattanut.”

Omalla valmennustoiminnalla oli myös sivuvaikutuksia.

”Vaikka starttihevosia ei ollut kuin muutama, se alkoi näkyä lainaohjastusten määrässä. Ruotsalaiset ajatteli, että tulee päällekkäisyyksiä, eivätkä ilmoittaneet hevosia samalla lailla kuin ennen. Kun lopetin valmentamisen, ei mennyt kuin viikko, ja alkoi tulla taas enemmän ja parempia ajettavia.”

”Ja onhan siinä logiikka. Ruotsalaiset haluaa käyttää tietyllä tapaa säännöllistä kuskia, vaikkei siitä mitään sovittaisikaan. Kun kuski tuntee hevosen, maali on pidemmällä kuin yksittäisessä startissa. Se on hevosen kehityksen kannalta tärkeää”, Mika Forss näkee.

Alessandro Gocciadoron hevoset tulivat Sisun valmennuskeskukseen ja paljolti hänen ajettavikseen hyvään saumaan. Menestystä ja näkyvyyttä on tullut valtakunnan ylimmällä tasolla.

”On tärkeää päästä näyttämään, että osaa tehdä oikeita ratkaisuja, kun saa tilaisuuden. C-luokan hevosilla ei osaa ajaa kukaan.”

”Suomessa ei aina ymmärretä, mitä 75-lähdön voittaminen täällä merkitsee. Moni taitava ammattivalmentaja tai isosti satsaava hevosenomistaja ei välttämättä voita vuodessa yhtään 75-lähtöä”, Forss muistuttaa.

Gocciadoron lisäksi hän ajaa paljon myös mm. Timo Nurmokselle ja Stefan Melanderille. Välillä hän käy hiittausapuna Roni Paldanilla, jos tämän kahden maan systeemissä tulee avuntarvetta. Pitkäksi aika ei tule.

”Aamut menee ilmoja seuratessa, ja melkein joka ilta on ravit. Nyt ehtii myös vähän pitämään huolta itsestään – ensimmäistä kertaa 20 vuoteen.”

Viime viikolla sattui vapaapäivä lauantaille, joka meni… pitkälti raveja seuratessa.

”Jalkapalloakin tuli katsottua, penkkiurheiluhan meitä kaikkia suomalaisia kiinnostaa. Varsinkin nyt, kun ollaan mukana kisoissa”, Forss mainitsee.

”Golfia tekisi mieli harrastaa, mutta selkä on antanut sen verran merkkiä itsestään, etten ole uskaltanut käydä vielä rangella kuin pari kertaa. Pelatessa tulee selkään kiertoliike.”

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi