The Next One US juoksi tuloksen 13,0a ja ohitti vetotyöt tehneen Unbounded Striden. Kuva: Nelli Saari.
The Next One US juoksi tuloksen 13,0a ja ohitti vetotyöt tehneen Unbounded Striden. Kuva: Nelli Saari.

Nelivuotias jenkkitamma kiisi leikiten avausvoittoon Porissa – ”Siitostamma-aihioksi se ostettiin”

11,2-aikainen musclehilliläinen jenkkitamma The Next One US debytoi Suomessa voitolla perjantai-iltana kevyessä pakkassäässä.

Moni odotti lyhyessä ryhmäajossa Mikael Pitkäsen kuskaaman Unbounded Striden koko matkan johtoa. Valjakko vetikin kierroksen kotimaiseen maaliskuiseen iltaan nähden vauhdikkaasti 13-kyytiä, mutta Suomessa debytoinut The Next One US ei vaan suostunut karistumaan selästä. Harri Koivusen valmentama tamma seurasi Olli Koivusen ajamana tiiviisti johtavaa, ja kun Koivunen jr käänsi ohitukseen, tamma lähti iloisesti ohitukseen.

Debyyttivoitto maistui Mascate Matchista tutulle Vuoden kasvattajalle Markku Punkarille, joka omistaa hevosen.

”Ihan hyvä, koska pikkuisen oli arvoitus, miten se nyt menee eikä se varmaan optimibalanssissa ollut”, Punkari arvioi tuoreeltaan. ”Se on vissiin kaksi hiittiä mennyt hokkikengässä. On odotettu, että tulisi kesä.”

Muscle Hillistä ja kadabralaisesta Juanitas Furysta periytyvä tamma päätyi Jeffrey Gregorylta Punkarin Hevostalli Ky:n nimiin Sonja Boothin vinkistä.

”Syksyllä se löytyi ja sen ostin, sillähän on melkein 400 000 juossut yhdeksää mennyt emä. Siitostamma-aihioksi se ostettiin”, Punkari selvittää. ”Se tuntui niin tuoreelta, että meinattiin katsoa, riittääkö se. Sen takia aikaisin aloitettiinkin, että katsotaan, kuinka se menee. Kerkeää sen vielä keväällä siementää, jos se tuntuu huonolta.”

Aiempi ura Pohjois-Amerikassa näyttää 10 starttia totosijoin 0-3-3.

”Sillä oli kaksivuotiaana lihasongelmia. Kausi loppui lyhkäiseen, ja startteja oli vain neljä. Kolmosena korona jätti kauden vähän typistetyksi, että sehän on poikkeuksellisen tuore jenkkihevonen, kun sillä ei ole kuin 10 lähtöä ajettu kahteen kauteen.”

”Katsoin, kun se meni kesällä Meadowlandsissa yhtätoista ja tuli loppuun asti iloisesti. Tykkäsin, että se oli sen juoksuista paras.”

Hevonen tuli Suomeen syyskuussa, oli kolmisen kuukautta Punkarilla kotona ja nyt tammikuusta lähtien se on asunut Metsämäessä.

”Kun sen vein, Harri sanoi, että menee ihan Top10:een hevosista, millä hän on ajanut”, Punkari kertoo Koivusen ensikokemuksesta tamman rattailla. ”Kun hän kävi hölkkää ajamassa, sanoi, että on niin hieno ravi ja mukava, hyvä ajaa.”

Omat odotukset Markku Punkari pitää julkisesti maltillisina.

”En mä nyt oikein osaa odottaa mitään. Mennään startti kerrallaan”, Punkari pyörittelee. ”Kyllähän me sillä ajetaan, jos se näyttää, että se riittää. Siitoshevoseksi me se alun perin ajateltiin suvun perusteella. Kun on kakkosena 12- ja kolmosena 11-rekordi, niin tykkäsin, että se on hieno aihio siihen hommaan.”

Tuhannen euron voiton myötä The Next One US:n voittosumma kohosi 16.918 euroon. Onko jenkkisyntyisellä hevosella omistajan mielestä aikomus kilpailla nelivuotiaita vastaan vai tammoja vastaan?

”Ensisijaisesti nelivuotiaita tammoja vastaan, jos joku tekisi sarjoja.”

Toisen Toto5-voittajansa He Is Inin rattailla Olli Koivunen laski kiripuolikkaan 11,5-vauhtia. Rauhallisen matkavauhdin jälkeen viisivuotias Zola Bokon poika ei ollut keulasta ohitettavissa. Harri Koivunen valmentaa myös tätä hevosta, jonka omistavat Ove Grönholm ja Bert Hellman.

Seppo Markkulan ajama Karlo jatkaa vankassa iskussa eikä erehtynyt sille sopivalla 2640 metrin matkalla. Janne Bährendin valmennettava eteni kuolemanpaikalla tasaisesti, imi kiinni Laylan hankkiman etumatkan ja jatkoi hallittuun voittoon. Ypäjä Luotsi nousi toiseksi.

Ruuna Great Hurricane on kuusivuotiaana löytänyt itsestään voittajan. Antti Teivainen ajoi tyypillisellä taktiikallaan irroten vastustajilta. Tero E Mäenpään valmennettavalle täysosuma oli nyt toinen peräkkäinen.

Pate Pollea jyräsi kolmatta rataa väkevästi pitkällä kirillä lähtönsä parhaaksi päänmitan erolla ennen Huimannia. Martti Hämäläisen voittoisaa valmennettavaa ajoi Jussi Miettinen.

Tammasarjasta 2000 euroa pokkasi keulasta nelivuotias tamma Broomhilda (All Laid Out). Jukka Torvinen irrotti vimpeliläisen Jasmiina Ahon hevosella 14,5-lopetuksen.

Ralla-Kaisa jatkoi Porissa ylivoimaerolla voittokannassa. Mari Tuomikosken 11-vuotias tamma on juossut Hannu Marttilan ajamana voitot molemmista kilpailuistaan. Sitäkin murskaavampi Monté-Talvimeetingissä oli jälleen Talli Komioiden norjalaistuonti Sjö Kongen/Heli Perkiö. Antti Ala-Rantalan valmennettava juoksi kymmenennen voittonsa Suomen kymmenennessä montékilpailussa.

Kun Anna Sulinin treenaama Happy Wind nousi ysilähdön parhaaksi ja Moses Match sekä Ilona von Bentz muille totosijoille, löytyi vain yksi 16.169-kertoiminen oikea troikkayhdistelmä.

Terhi Poso ajoi puolestaan ravit päättäneessä amatöörisarjassa uransa ensimmäisen totoravivoiton hevosella Moonlight Magical.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi