Niki Finnströmin mielestä oikeus voitti, kun hänen kyseenlaianen rangaistuksensa lieveni merkittävästi. Kuvassa hän ajaa Stonecapes Queilaa, joka starttaa lauantaina derbyfinaalissa.
Niki Finnströmin mielestä oikeus voitti, kun hänen kyseenlaianen rangaistuksensa lieveni merkittävästi. Kuvassa hän ajaa Stonecapes Queilaa, joka starttaa lauantaina derbyfinaalissa.Kuva: Ada Pykäläniemi

Niki Finnströmin ajokielto peruttiin

Niki Finnström tuomittiin Salamakypärät-osakilpailussa 15.8. Vermossa sakkoihin ja ajokieltoon ajalle 5.-18.9. Syynä oli häiritsevä hidastaminen. Finnström koki rangaistuksen epäoikeudenmukaisena eikä mielestään aiheuttanut vaaraa muille, joten hän teki asiasta tarkistusvaatimuksen.

Suurkilpailuvalvoja oli Finnströmin kannalla ja suositteli ajokiellon poistamista sekä sakon pienentämistä 72 eurosta 48 euroon. Vermon tuomaristo ei tähän suostunut, joten Finnström teki asiasta oikaisuvaatimuksen Suomen Hippoksen muutoksenhakulautakunnalle.

Muutoksenhakulautakunta käsitteli asian perjantaina ja poisti Niki Finnströmin ajokiellon. Lautakunnan puheenjohtaja Ismo Kovanen kertoi perusteiden olevan samat kuin suurkilpailuvalvojalla.

”Häiriötilanteisiin, joita sisäradalla saatettiin todeta, ei ollut syyllinen yksinomaan Finnström. Siellä oli muitakin tahoja, joille ei rangaistusta ollut annettu. Finnströmillä oli moitittavaa hidastamista, mutta pitää pyrkiä analysoimaan se, mitä häiriötä tästä hidastamisesta on aiheutunut”, Kovanen selvitti.

Finnström hidasti keulassa hevosellaan ja samanaikaisesti kuolemanpaikalla juossut kilpailija yritti työntyä sen taakse, mutta vetäisi takaisin toiselle radalle. Lautakunnan näkemyksen mukaan häiriötä koitui keulahevosen takana tulleelle valjakolle ja kolmannesta sisältä laukanneelle hevoselle.

”Syy-yhteys laukan ja koko tapahtumasarjan välillä ei ole kovin ilmeinen, sillä kiinniotto on aika kevyt ja siinä ei olla ihan edellä menevän puserossa kiinni. Kyllä siinä korjaavia liikkeitä joudutaan tekemään, mutta ne eivät ole lähtöisin yksinomaan Finnströmin menettelystä. Sisäradan häiriösarjaan vaikuttaa myös Arna Ruohomäen toiminta toisella radalla.”

Muutoksenhakulautakunnalle ei rangaistusten antaminen kuulu, sen pystyy määrittelemään vain alkuperäinen tuomaristo. Henkilökohtaisena mielipiteenään Kovanen olisi määrännyt rangaistuksen myös Ruohomäelle.

”Vähintään tilanteessa olisi ollut perusteltua tutkia oliko hänen siirtymälleen tarpeeksi tilaa. Vermossa varmasti ollaan tilannetta tutkittu, mutta toisenlaiseenkin tulokseen olisi voitu päätyä.”

Niki Finnström on luonnollisesti tyytyväinen ajokiellon peruuntumisesta. Muussa tapauksessa hänellä olisi jäänyt tärkeä Salamakypärät-lähtö väliin.

Nuori ohjastaja toivoo tuomareiden ja ohjastajien välille nykyistä enemmän vuoropuhelua.

”Heidän pitäisi näkyä enemmän radoilla. Ranskassa ilmeisesti tuomarit tulevat töihinkin kuskien pukukoppien kautta ja käyvät tervehtimässä. Nytkään yksikään tuomari ei ole pyytänyt minulta anteeksi väärää ratkaisuaan. Jos me ohjastajat teemme virheitä, keskinäiset anteeksipyynnöt tehdään heti”, Finnström toteaa.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi