Niko Jokela ylsi sadan voiton kerhoon 44-vuotiaana.
Niko Jokela ylsi sadan voiton kerhoon 44-vuotiaana.Arkistokuva: Jarno Unkuri

Niko Jokelalle täyteen ensimmäinen satanen ennen Kaustisen pääpelin kohteita

Aiemmin neljänä vuotena yli 90 voittoa ajanut Niko Jokela rikkoi ensimmäisen kerran satasen yhden kauden aikana, kun hän luotsasi Jukka Hautamäen 3-vuotiaan Exmoorin tämän uran avausvoittoon Kaustisen sunnuntairavien kolmannessa lähdössä. Kuluva kausi on kaikilla mittareilla seinäjokelaisen elämän paras.

Toto5-1: Rajan mentyä rikki Jokela onnistui täydellisesti heti perään Eija Sorviston valmentamalla 5-vuotiaalla Lovely Easylla, joka oli kilpaillut edellisen kerran kesäkuun alussa ja jolle osuma oli kauden ensimmäinen.

Takarivistä lähtenyt Lovely Easy seuraili pitkään taustalla, lähti kiriin viimeisellä takasuoralla ja tuli niin vahvasti, että ehti aivan viime hetkillä ykköseksi.

Tuloksen 17,2a/2100 metriä tehnyt Lovely Easy oli viidenneksi pelatuin, mutta se kuului selkeästi yllättäjien luokkaan, kun lähdössä kilpaili yli 59-prosenttisesti merkitty kohteiden pankki Trouble Leader. Sille kävi kuitenkin köpelösti, kun se laukkasi ratkaisevan pahoin heti alussa.

"Tämä on aika suoritusvarma tamma ja sillä lailla positiivisesti yllättänyt kyllä", Niko Jokela kuvaili. "Valmentajan kanssa sovittiinkin, että ajetaan kiltisti, kun se tuli pitkältä tauolta. Tottakai auttoi, kun suosikki laukkasi ja kärki veti vähän turhankin reipasta. Ehkä se oli se voiton avain."

Viimeisellä takasuoralla sisäradan jonosta toiselle radalle nousseista Denna puristi toiseksi ja Odette Brodda kolmanneksi. Takasuoralla vetotöistä huolehtineen Rose's Nellan ohi keulaan kiertänyt Greytail Eric ei jaksanut tulla täysillä ja putosi viime hetkillä neljänneksi.

Toto5-2: Mikko Niemistö löysi ikäluokkalähdöissä kovan tilin tehneelle Likserilleen hyvät aikatasoitukset sekä perjantaina Jyväskylässä että nyt Nikulassa, ja molemmista tuli voitto.

Takamatkalta hyvän startin saanut Likser eteni pienessä lähdössä johtoon kaarteen jälkeen ja hallitsi sitten vaikeuksitta. Auton takaa jo valiolukemiin yltänyt 5-vuotias puhkaisi tähtirajan voltistakin, kun 2140 metrillä syntyi tulos 29,8.

"Hevonen on nyt terve, ravaa hyvin ja juoksee iloisesti, niin taas pärjätään", Mikko Niemistö viittasi kesän ongelmiin. "Pitää olla tarkkaavainen sarjojen kanssa, kun rahaa on jo niin paljon. Ajellaan sitä mukaa, kun on sopivia lähtöjä, mutta ei mitenkään pakkomielellä."

Neljänteen sisälle ajautunut Rojaali hakeutui viimeisen takasuoran lopulla hieman pakittamalla vapaille, kiri lopun vahvasti ja ehti Likseristä jääneenä varmasti toiseksi.

Ensimmäisen kaarteen lyhyestä laukasta huolimatta käytännössä kaiken aikaa toista rataa ilman vetoapua juossut Kotorinnan Topi tsemppasi kolmanneksi.

Toto5-3: Toiseksi eniten pelattu Ida Luxi pääsi viimeisen kierroksen alussa viidennestä sisältä toisen radan jonoon, sai tilaa loppukaarteen alkupuolella ja kiri terhakkaasti voittoon tuloksella 18,1/2120 metriä.

Taisto Tomperin 4-vuotiasta tammaa ajoi Anne-Mari Ollila, jonka ohjastajaura käsitti ennen kesää lähes pelkästään montélähtöjä.

"Täähän on tullut mulle ihan sattumalta ajettavaksi, mutta Taisto on halunnut, että mä tätä ajan, niin meillä on ihan hyvin onnistunut", Anne-Mari Ollila iloitsi. "Tää antaa mulle aina välillä vähän pöllyä, mutta jotenkin meillä sitten kuitenkin synkkaa. Nättejä reissuja olen yrittänyt tälle antaa. Niistä se tykkää ja kiittää sitten."

Toisesta parista ulkoa vapaasti tullut Florentina punnersi tasaisen hyvin toiseksi. Alun kolmatta rataa kiertänyt Vanilla Price eteni ensimmäisellä takasuoralla kuolemanpaikalle, josta se painui kierrosta myöhemmin keulaan. Se oli pitkään kiinni voitossa, muttei jaksanut puristaa pitkää loppusuoraa täysillä ja putosi kolmanneksi.

Lähdön suosikki Ditchback Duke lähti taustalta reissuun toisen kaarteen jälkeen. Se eteni viimeisellä takasuoralla toiselle radalle lähimmäs Vanilla Pricea, muttei sitten jaksanut enää puristaa ja laukkasikin vielä maalisuoralla.

Toto5-4: Yli puolet kohteen merkeistä kerännyt Smooth Criminal lähti takamatkan ykköspaikalta hyvin ja eteni kolmanteen sisälle, josta se pääsi toiseen kaarteeseen mentäessä nousemaan vapaasti toiseen ulos.

Kirivaihe käynnistyi vajaat 800 metriä ennen maalia, eikä voittajasta ollut sen jälkeen epäilystä. Ylivoimavoitto tuli ajalla 15,8/2120 metriä.

"Takasuoralla hevonen ei mennyt vielä kovaa. Loppukurviin sitten löin vähän hanat tiskiin sen kanssa, ja hetkessä tuli selväksi, että tänään on Smooth Criminalin päivä", Katja Melkon valmennettavaa ajanut Santtu Raitala kehaisi.

Toisen radan jonossa neljäntenä ja viidentenä matkanneet Fade To Jam ja Umberto Croft kipusivat selvästi hävinneenä muille totosijoille.

Toto5-5: Mikko Niemistön illasta tuli täydellinen, kun Likserin ohella Larry Bell voitti jättiyllättäjänä Nuorten sarjan.

Kesällä kahdesti startannut kolmivuotias ei silloin vielä onnistunut, mutta kehitystä oli tapahtunut ja nyt Larry Bell nappasi 2800 euron voittorahat komealla ennätyksellä 17,9/2120 metriä.

Sisäradan jonossa neljäntenä aloittanut Larry Bell pääsi päätöskierroksella ulommas, iski loppukaarteessa vapaalle neljännelle radalle ja kiri loppuhetket selvästi parhaiten.

"Varsa on ollut kyllä juoksija pienestä asti", Mikko Niemistö vakuutti. "Se on ollut lapsellinen, mutta paljon se on kasvanut tässä syksyn aikana. On pitänyt vähän odottaa, että se kasvaa ja aikuistuu, mutta kyllä se nyt on hyvällä mallilla."

Johtopaikalla juossut Feeling Glory piti toiseksi varmasti ennen ensimmäisellä takasuoralla kolmannesta sisältä peräänsä kiertänyttä Star Creditiä.

Pitkältä pakilta sujuvasti toiseen ulos päässyt Pica-Pica Oak jatkoi puolimatkassa ilman vetoapua. Se eteni kärjen kupeelle, muttei jaksanut pitää vauhtiaan ja menetti lopussa asemiaan.

Suosikki Youana Mesh laukkasi lähtöön. Se ajoi porukan kiinni ja lähti toisen kaarteen jälkeen reissuun, mutta tehtävä oli toivoton.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi