Perjantain lehdessä on asiaa nivelrikosta.
Perjantain lehdessä on asiaa nivelrikosta.

Nivelrikkoa korjaamassa

Perjantain lehdessä kerromme nivelrikkovaurioiden korjaamisesta lääkkeeksi rekisteröidyllä kantasoluvalmisteella, luomme katsauksen vuoden parhaisiin hevosiin valtameren takana ja tarkistamme, mitä kuuluu vuoden 2013 Suur-Hollola-voittajalle.

Nivelrikko on yksi yleisimmistä syistä hevosen urheilu- tai jopa harrastekäytön loppumiseen. Syynä on joko epänormaali painorasitus normaaliin nivelpintaan tai normaali painorasitus epänormaaliin nivelpintaan. Mukaan astuva tulehdus pahentaa nivelrustopinnan häviämistä ja tuhoutumista.

Aivan näihin päiviin asti on ajateltu, että rikkoutunut rustokudos ei pysty korjautumaan, vaan sairaus etenee omalla vauhdillaan, vaikka voikin pysyä ajoittain oireettomana. Tämä johtuu ruston verisuonten puutteesta ja rustosolujen liikkumiskyvyttömyydestä ja rajallisesta jakautumiskyvystä. Sairauden edetessä nivelruston väliaine heikkenee ja siinä olevan kollageeniverkoston tukirakenne hajoaa. Nivelen reunassa, ruston ja luun rajalle voi ilmaantua luupiikkejä, jotka voivat entisestään vielä rajoittaa nivelen liikettä.

Kantasoluja ei aiemmin ole saatu erikoistumaan rustokudokseen, mutta uusi kantasoluvalmiste haastaa näkemyksen. Nyt oletetaan niiden pystyvän korjaamaan myös rustovauriota.

Kyseessä on lääkevalmiste, jossa luovuttajalta saatuja kantasoluja on laboratoriossa ohjattu erilaistumaan rustosoluiksi. Perjantain Hevosurheilussa tutustutaan hoitoon Elmo Jankarin kenttäratsu Sorayan kautta. Eläinlääkäri Tanja Pehkosen Tampereen hevosklinikalta hoitaa.

Amerikan suurkilpailuiden Grand Circuit -sarja on ajettu, ja sitä seuraa vuoden parhaiden hevosten valinta. Perjantain lehdessä luodaan katsaus parhaista parhaisiin ikäluokittain.

Vielä on virtaa –sarjassa käymme katsomassa, kuinka vuoden 2013 Suur-Hollola-voittaja Day Cruise jakselee. Se elää nykyään omistajiensa Marja-Leena ja Pekka Hämäläisen pihassa eläkeläisenä. Entinen raviratojen väsymätön työmies valvoo nyt rakennusliikkeen työmiesten päiväpuuhia.

”Uunolla on käynyt ratsastamassa henkilöitä, jotka eivät ikinä ole hevosten kanssa olleet missään tekemisissä, saati että olisivat ajaneet tai ratsastaneet. Se on ihan 100-prosenttisesti luotettava hevonen, kuin itse rauhallisuus”, Hämäläinen kehuu. ”On jännä, että se oli niin pörhäkkä ja juoksi häntä pystyssä startteja kilpaa, kun nyt se on ihan cool tällaisessa harrastustoiminnassa.”

Hevosurheilun Ratsastuksessa tutustumme Maria Mölleriin, joka on taitavan ratsastuksen ja hyvän hevostaidon väsymätön puolestapuhuja.

Uutisissa taas kerromme kasvaneista TotoTV:n katsojamääristä ja kerromme Hippoksen valtuuskunnan nimeämän strategian seurantatyöryhmän työn tuloksista. Tuttuun tapaan lehdessä on myös vihjeet ja lähtölistat alkuviikon raveihin.

Hevosurheilu palvelee sekä printti- että digituotteena.

Digilehti sisältyy kaikkiin Hevosurheilun ja 7 oikein -lehtien tilauksiin. Sen voi lukea missä päin maailmaa tahansa lataamalla Hevosurheilun Apin sovelluskaupasta.

Palveluun kirjaudutaan asiakasnumerolla, joka löytyy paperilehden osoitetiedoista postitoimipaikan jälkeen tai tilauslaskustasi (kirjoita asiakasnumero ilman ensimmäisiä nollia). Postinumero toimii salasanana.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi