Olle Goop purskahti itkuun puhelimessa
Antonio Somma kiirehti onnittelemaan hevosensa kuskia Björn Goopia.Kuva: JLL-LeTrot

Olle Goop purskahti itkuun puhelimessa

Vaikka Prix d'Amerique-voitto oli ruotsalaiskuski Björn Goopille jo kolmas, se ei estänyt tunteita nousemaan pintaan - kaukana koti-Ruotsissakaan.

"Soitin isälle heti maaliintulon jälkeen ja hän purskahti itkuun puhelimessa", Goop kertoi kansainväliselle medialle sunnuntai-iltana Vincennesin etäpressitilaisuudessa.  "Myös äiti oli onnellinen voitostani."

77-vuotias Olle Goop on yksi Ruotsin kaikkien aikojen eniten voittoja ajaneista raviohjastajista.

Björn Goop oli totta kai liikuttunut itsekin, kun haastattelija riensi valjakon luokse heti maaliintulon jälkeen.

"Tällaisen hevosen ohjastaminen on jotakin... ihan uskomatonta", Goop totesi hyvällä ranskan kielellä, mutta äänen väristessä.

Vähän myöhemmin hän toisti saman, minkä totesi viimekin vuonna.  Prix d'Amérique on suurinta, mitä on. Kahdesta isosta eurooppalaisesta ravikisasta, kotimaansa Elitloppetista ja tämän hetkisen asuinmaansa Amériquesta, hän nostaa tärkeämmäksi voiton Amériquessa. Ei pelkästään siksi, että ykköspalkinto on muhkeat 450 000 euroa. Vaan siksi, että Amérique on Amérique, maailman kovin kisa.

"Täällä voittaminen on paljon vaikeampaa", hän sanoi.

Podiumille nousseille kuskeille voittaminen näyttää olevan helpompaa kuin muille, sillä Goop, tänään 250 000 euron kakkosrahat kuitannut Jean-Michel Bazire ja kolmonen, 140 000 euroa tienannut Franck Nivard, ovat voittaneet Prix d'Amériquen yhteensä peräti 12 kertaa.

Onnellinen Björn Goop kertoi aikovansa juhlistaa voittoaan myöhemmin tänään. Hän suunnitteli "kilistelevänsä lasissaan jotakin kylmää ja raikasta",  ja taisi näillä vihjeillä viitata samppanjaan.

"Huomenna on kyllä työpäivä, mutta ei niin tiukka sellainen", Goop perusteli.  "Ei tarvitse ihan välttämättä herätä seitsemältä", hän hymyili.

"Vaikka voi hyvin olla, että herään kuitenkin seitsemältä."

Jean-Michel Bazire ja Franck Nivard kertoivat puolestaan hyppäävänsä autoon ja ajavansa kotiin "maalle". "Ei tässä mitään erityisempiä juhlia ole tiedossa, huomenna työpäivä", he kertoivat.

Baziren työpäivä ison tallin valmentajana jatkui lehdistötilaisuudenkin aikanakin.  Hän seurasi toisella silmällään kännykästä päivän viimeistä lähtöä, oppilaslähtöä, jossa juoksi Baziren tallin hevonen Desperado. Kerrottakoon, että Desperado oli M Herleiksplassin ajamana montélähdössään toinen ja voitti 13 000 euroa.

Tunnelma lehdistötilaisuudessa oli välitön ja rentoutunut, jopa keskusjärjestön edustaja, urheilujohtaja Guillaume Maupas kertoi vetäneensä syvään henkeä, kun lähtö lopulta saatiin maaliin.

"Se, että tällainen iso kisa onnistuu,  riippuu niin monista asioista.  Se riippuu hyvin paljon säästä ja radan kunnosta. Ne olivat molemmat erittäin hyvässä jamassa. Ennen kaikkea me saimme nähdä täysin läpinäkyvän ja rehdin juoksun.  Kaikki pelasivat 100-prosenttisen rehtiä peliä ja saatiin upeaa urheilua."

"Se, että laskujemme mukaan 535 henkilöä oli 40 000 sijaan paikalla katsomassa, oli tietysti erittäin turhauttavaa. Mutta saimme sentään onnistumaan tämän kilpailun näin korona-aikaan, kaikkien mahdollisten säännösten ja vaatimusten mukaan", hän jatkoi.

"Onhan se outoa olla jossain lähdönesittelyssäkin,  kun radan reunalla ei ole ketään sitä katsomassa", Nivardkin huokaisi.

Bazire oli veikannut itsensä kakkoseksi Hevosurheilu-lehdenkin haastattelussa jo etukäteen, eikä hän myöntänyt olevansa pettynyt.

"En minä siitä pillastunut, että Face Time jätti meidät loppujen lopuksi aika helpostikin. Sille nyt vaan ei mitään voinut... vaikka viimeisessä kurvissa kuvittelin vielä, että voin ehkä jopa voittaa", hän kertoi.

Goop oli kohtelias eikä myöntänyt missään vaiheessa olleensa varma voitosta.

"En ollut siitä varma edes sata metriä ennen maalia. Ja varsinkaan en pitänyt siitä, kun Bazire oli selässäni. Se tilanne ei koskaan ole hyvä tilanne."

Siitä Goop sen sijaan oli varma, että Sebastian Guarato on tuonut Vincennesiin huippukuntoisen Face Time Bourbonin.  Alkulaukan mahdollisuutta ei voinut täysin sulkea pois, niinpä Goop otti alkutohinat  rauhassa.  "Lähtö onnistui hyvin, mutta sain valmentajalta ohjeet olla panostamatta alkukiihdytykseen liikoja. Niinpä otin security startin."

Sekä Face Time että Davidson du Pont kohtaavat kahden viikon päästä Prix de Francessa,  uudelta nimeltään Speed Racessa.

Nuori Gu d'Heripré oli luottamuksen arvoinen kiriessään kolmanneksi.

"Se on hevonen, jolla on koko tulevaisuus edessään.  Mihin se riittääkään, kun se jonakin päivänä tulee juoksemaan ilman kenkiäkin", Nivard tuumaili.

Liimakengätkin tuovat 200 grammaa lisää painoa hevosen jalkoihin. "Tänään se ei kuitenkaan olisi hyötynyt etukenkien poisotosta, sillä on edestä vielä liian kevyt", Nivard täsmensi.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi