Osaomistajat suhtautuvat vakavasti Hevosopiston ryhmäkanteluun: ”Tavoitteena häiriötön ja turvallinen työyhteisö”

Osaomistajat suhtautuvat vakavasti Hevosopiston ryhmäkanteluun: ”Tavoitteena häiriötön ja turvallinen työyhteisö”

Hevosopisto Oy:n omistajatahot saivat tiedoksi 16 työntekijän aluehallintovirastolle jättämän kantelun Hevosopiston työhyvinvointitilanteesta. SRL järjesti tänään perjantaina aiheen tiimoilta ylimääräisen kokouksen.

Kantelun sisällössä on kyse työnantajan työturvallisuuslain vastaisesta menettelystä ja epäasiallisesta kohtelusta Hevosopisto Oy:n työntekijöitä kohtaan.

”Hippos on esittänyt pyynnön ylimääräisen yhtiökokouksen koollekutsumisesta. Tämä vahvistaa, että pyyntö on aiheellinen”, toimitusjohtaja Sami Kauhanen kommentoi aluehallintovirastoon lähtenyttä viestiä.

”Suhtaudumme asiaan suurella vakavuudella. Häiriötön ja turvallinen työyhteisö on Hippoksen tavoitteena kaikessa toiminnassa. Menemättä syvällisemmin kantelun sisältöön Hippoksen vaatimus ylimääräisestä yhtiökokouksesta on erittäin tarpeellinen”, Kauhanen jatkaa.

Erillistä kokousta avi:n saaman kantelun vuoksi Hippos ei enää järjestä.

”Joulukuun 18. päivä on tehty hallituksen päätös Hevosopiston ylimääräisen yhtiökokouksen koolle kutsumisesta. Se pitää, ja sen mukaisesti asiaa edistetään.”

Myöskään Ypäjän kunta ei ole ryhtynyt uusiin toimiin kantelun vuoksi. Se on Jokioisten kunnan tavoin kanssa tehnyt päätöksen ylimääräisen yhtiökokouksen vaatimisesta.

Suomen Ratsastajainliiton hallitus sen sijaan piti tänään ylimääräisen kokouksen, jossa käsiteltiin Hevosopiston tilannetta. Esillä oli aluehallintovirastoon lähtenyt ryhmäkantelu sekä ylimääräisen yhtiökokouksen vaade.

”Esiin tullut toiminta Hevosopiston työntekijöiden kohtelusta ei vastaa Ratsastajainliiton arvoja ja toimintatapaa. Se ei ole hyväksyttävää, ja suhtaudumme siihen hallituksessa yksimielisesti vakavasti”, hallituksen puheenjohtaja Marjukka Manninen korostaa liiton tiedotteessa.

”Pysymme myös joulukuussa päätetyn ylimääräisen yhtiökokousvaateen takana. Sen tarkoituksena on erottaa nykyinen Hevosopiston hallitus ja valita uusi. Ratsastajainliiton ainoa ja selkeä tavoite on saada Hevosopisto kestävälle tielle.”

Hallitusneuvos Rami Sampalahti vahvisti lyhyesti, että opetus- ja kulttuuriministeriöön on saapunut asianajaja Mika Kivikosken toimittama tiedoksianto aluehallintovirastoon lähteneestä ryhmäkantelusta.

”Ministeriöllä ei ole roolia asiassa tässä vaiheessa”, Sampalahti kuittaa.

Forssan kaupunki on yksi Hevosopiston osaomistajista. Forssan kunnanhallituksen puheenjohtaja Kaisa Lepola ja kunnanvaltuuston puheenjohtaja Mika Penttilä eivät aluksi vastanneet Hevosurheilun toistuvasti esittämään kommenttipyyntöön, mutta Penttilä palasi asiaan myöhään perjantai-iltana.

”On erittäin vaikea ottaa ulkopuolisena kantaa näihin henkilöstöongelmiin. Tuon kokoisessa laitoksessa pitäisi olla työsuojeluorganisaatio, joka nämä pystyisi hoitamaan ilman, että kenenkään tarvitsee turvautua kanteluihin. Jo sairaslomien määrä on todella huolestuttavalla tasolla ja osoittaa, että murheita on. Kaiken kaikkiaan työhyvinvointi ja terveydelliset seikat ovat vahvasti suojeltuja ja niistä luotettavien tietojen saaminen näin päätöksentekijänä on käytännössä mahdotonta”, Penttilä viestittää.

Hän kertoo jakavansa kaiken Hevosopistoa koskevan huolen, josta on saanut lukea eri medioista.

”Ongelmia on myös opiston hallituksen kokoonpanossa, jossa kaikki omistajat eivät ole tyytyväisiä oman edustajansa toimintaan. Forssan kaupunkia edustaa kaupunginjohtaja Jari Kesäniemi, ja hän on hyvin viestinyt tapahtumista sillä tasolla, kun hallituksen jäsenenä voi viestiä. Henkilöstöasioista ei hänkään voi kovin tarkasti kertoa”, Penttilä myöntää.

”Hevosopiston merkitys seudulle on todella suuri. Meillä kaikilla on erittäin suuri yhteinen intressi saada asiat ja talous Hevosopistolla kuntoon. Olen valmis osallistumaan ihan kaikkiin yhteistyöviritelmiin, mitkä johtaisivat yhteisen sävelen löytymiseen.”

Asianajaja Mika Kivikoski kertoi tänään Hevosurheilulle, että viranomaismenettelyssä asia etenee tyypillisesti niin, että viranomainen käsittelee kantelut, on yhteydessä työnantajaan ja pyytää selvitystä.

”Aikataulut ovat tapauskohtaisia, enkä pysy siihen sanomaan, missä aikataulussa tämä tapaus lähtee etenemään.”

Kivikoski ei halunnut tässä vaiheessa ottaa kantaa siihen, miten vakavasta asiasta Hevosopiston tapauksessa on kyse.

”Sen voi itse päätellä siitä, että henkilöitä 16. Onhan se tosi poikkeuksellista, että lukumäärä on tämänkaltainen. Sen syvemmin en voi kommentoida. Sitä en tiedä, miten määrä kehittyy vielä”, Kivikoski mainitsi.

Mika Kivikoski on toiminut asianajajana muun muassa Auto- ja kuljetusalan Työntekijäliiton entiselle viestintäpäällikölle Hilkka Ahteelle. Paljon mediahuomiota saaneessa tapauksessa entinen AKT:n puheenjohtaja Timo Räty tuomittiin sakkoihin Ahteen pahoinpitelystä ja kahdesta työturvallisuusrikoksesta.

Edit. klo 22.25 lisätty Forssan kaupunginvaltuuston puheenjohtajan kommentit

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi