Lily Lee Hoss hyvästelee kohta Hämeenkyrön ja muuttaa Eija Sorviston talliin Ylivieskaan.
Lily Lee Hoss hyvästelee kohta Hämeenkyrön ja muuttaa Eija Sorviston talliin Ylivieskaan.Kuva: Maisa Hyttinen

Oululle ja Ylivieskalle yhteinen kimppahevonen – ”Mahtavaa tehdä yhteistyötä lähiratojen kesken”

Naapuriratojen yhteisen 2-vuotiaan suurkimppa-hevosen osuusmyynti alkaa tänään verkossa ja jatkuu lauantaina Oulun Toto75-raveissa.

Oulu on edelläkävijöitä ratojen suurkimpoissa. Se kokosi Callela Longshotin ympärille Tuhannen Tallin jo ennen kuin Raviliigaa oli Suomeen perustettu.

Menestys ylitti odotukset ja nosti pohjoiseen ravihuuman. Jo opetuslähtöä seurasi satoja ihmisiä, ja bussilastillinen osakkaita kannusti Callela Longshotia mm. Teivon Kriteriumissa ja Kaustisen Festivaali-ajossa.

Nyt samankaltainen yhteisomistus viritetään 2-vuotiaan tamman Lily Lee Hossin ympärille. Nuncion ja Yahuu Hossin tyttären omistus jaetaan tuhanteen osuuteen.

”Uutta suurkimppaa on suunniteltu jo pitkään. Korona viivästytti toteuttamista, mutta nyt oli sopiva hetki. Ja kun alettiin puuhastella, kaikki kävi nopeasti”, Pohjolan Hevosystävien puheenjohtaja Elina Peltola alustaa.

Asioita vauhditti, että kimpanvetäjäksi lupautui entinen oululainen, Mercedes Matchin Oulun raviliigakimpan ja sittemmin menestyksekkäästi useita isoja kimppoja Etelä-Suomessa vetänyt Viena Kauppi.

”Vienan lisäksi meillä on täällä Oulussa lähikimpanvetäjänä Airi Sallinen, joka sopii ja järjestää tapaamiset”, Peltola mainitsee.

"Uutta suurkimppaa on suunniteltu jo pitkään", Elina Peltola kertoo.
"Uutta suurkimppaa on suunniteltu jo pitkään", Elina Peltola kertoo.Kuva: Anu Leppänen

"Tätä oli helppo vinkata"

Viena Kaupin kautta löytyi myös sopiva kimppahevonen.

”Viena tiesi Lily Lee Hossin olevan hiljaisessa myynnissä, ja kun sitä tähän asti valmentaneelta Riina Rekilältä saatiin hyvät kommentit, ei lähdetty hakemaan kauempaa.”

Lily Lee Hoss jatkaa toistaiseksi Riina Rekilän tallissa Hämeenkyrössä ja muuttaa Eija Sorvistolle Ylivieskaan heti, kun myynnin lähtemisestä vetämään on riittävä varmuus.

”Olen tosi luottavainen. Teivon suurkimpat ovat myyneet hyvin, ja Oulussakin suurkimpoista on hyviä kokemuksia”, Viena Kauppi perustelee.

Hän pitää Lily Lee Hossia todellisena löytönä.

”Tällaiselle kimpalle 2-vuotias varsa on paljon parempi vaihtoehto kuin 1-vuotias. Odotusaika ei tule niin pitkäksi”, Kauppi perustelee.

”Tätä oli helppo vinkata: hyväsukuinen varsa, emän ensimmäinen varsa aloittanut hyvin ja valmentaja tykkää. 30:n vauhtia on ajettu ja vähän allekin. Sitä tamma menee helposti, enempää ei tässä vaiheessa vaaditakaan.”

Viena Kaupilla on kokemusta isojen kimppojen vetämisestä.
Viena Kaupilla on kokemusta isojen kimppojen vetämisestä.Kuva: Anu Leppänen

Naapuriradat yhteistyössä

Mukaan yhteistyöhön lähti Ylivieskan rata. Oulun ja Ylivieskan yhteistyöllä on pitkät perinteet: joskus radoilla oli yhteinen toiminnanjohtajakin.

”Mahtavaa tehdä yhteistyötä lähiratojen kesken. Tehdään bussiretkiä puolin ja toisin, se piristää molempien ravipäiviä”, Elina Peltola uskoo.

Lily Lee Hoss majoittuukin Ylivieskaan, missä sitä alkaa valmentaa viime vuosina hyviä menestyksiä nuorilla hevosilla saavuttanut Eija Sorvisto. Osuusmaksuilla katetaan tamman ylläpito 4-vuotiskauden eli vuoden 2026 loppuun asti.

”Sen jälkeen kimpan edustajisto päättää mahdollisesta jatkosta vuosi kerrallaan. Hevonen on mahdollista myös myydä tai siirtää siitokseen.”

Suurkimpan ideologiaan sisältyy hyväntekeväisyys. Kun kimppa lopetetaan, puolet sen tilillä olevista rahoista tilitetään Mannerheimin Lastensuojeluliitolle ja puolet jaetaan osakkaiden kesken.

”MLL:lla on paikallisjärjestöt sekä Ylivieskassa että Oulussa, ja se on luotettava ja tunnettu, vakaa järjestö. Avustus kohdennetaan lasten ja nuorten harrastusmahdollisuuksien parantamiseen sekä kiusaamisen vastaiseen työhön”, Elina Peltola kertoo.

Lily Lee Hossin osuusmyynti alkaa verkossa 5.6. ja jatkuu lauantaina Oulun Toto75-raveissa.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi