Papan tarinoita ja paljon muuta
Kenttäkilpailussa on luvassa on kovat SM-kisat viikonloppuna. Kuva: Leena Alérini

Papan tarinoita ja paljon muuta

Pappa Airaksisen muisteluista Timo Nurmoksen derby-oppiin ja Matti Nykäseltä lempinimensä saaneeseen varsaan – Hevosurheilun perjantainumerosta löydät taustat ja tarinat.

Risto Airaksinen on voittanut ravilähdön joka ikinen vuosi vuodesta 1967 lähtien. Pappa avasi sanaista arkkuaan Hevosurheilulle ja muistelee perjantainumerossa uraansa ja elämänsä hevosia.

”Olin kuullut Top Melodysta, jota omistaja ensin itse treenasi. Mulla oli muidenkin maarianhaminalaisten hevosia ollut aikaisemmin, ja mulle kerrottiin, että nuorella pojalla on siellä hirmuinen hevonen, mutta se ajaa sillä hirveitä vauhteja jo 2-vuotiaana. Kun Top Melody oli 3-vuotias, sen omistaja soitti. Hän sanoi, että menee muuten hyvin, mutta radalla tulee ongelmia. Kun pitäisi voltata, tamma lähtee eri suuntaan.

Eihän se omistaja ollut hevosihminen alkuunkaan. Näin syyn toimimattomuuteen heti, kun kävin kotona ajamassa. Sen ajan kilpakärryt olivat sellaisia, että niiden aisanpäät tulivat tosi pitkälle. Top Melodyn kaula otti aisaan, siksi se pelkäsi sitä.

Kun mentiin omistajan kanssa hiitille Jokimaalle, ilmoitin ajavani omilla kärryillä. Menin tammalla hölkkää kierroksen ja kääntelin sitä volttipaikalla. Hevonen toimi sataprosenttisesti. Omistaja ihmetteli, mistä se venkoilu aiemmin johtui. Taputin kuskinpenkkiä ja sanoin, että se vika oli varmaan täällä. Omistaja oli teurastamolla töissä, ja hän ilmoittikin jatkavansa sitä hommaa ja jättävänsä hevosen minulle”, kuuluu yksi muistoista. Hevosurheilun perjantainumerosta löydät niitä valtavasti lisää.

Viime perjantaina julkaistiin ensimmäinen osa Timo Nurmoksen mietteistä varsan valmentamisesta derbyfinalistiksi. Nyt on vuorossa toinen osa.

”Ei derbyä suinkaan aina voita paras hevonen, vaan se, joka on parhaassa kunnossa oikeaan aikaan. Ja lisäksi tarvitaan ripaus onnea, lähtöpaikan suhteen ja muutenkin lähdön kulun suhteen. Ja tietysti hevosen on pysyttävä terveenä. Se ei ole ihan yksinkertaista, kaikki palaset pitää saada kohdalleen.”

Nurmos kertoo perjantain Hevosurheilussa niin hevosen herkistelystä karsinnan ja finaalin välissä, kuin tärkeästä palautumisesta suurkilpailufinaalin jälkeen, moninkertaisen derbyvoittajan kokemuksella.

Tänään perjantaina ajetaan Oulussa Ravinaisten Suomen mestaruudesta. Kilpailuun kuuluu kaksi lähtöä, tällä kertaa molemmat ovat lämminverisille. Vuoden ravinaiseksi valittu Miia Salminen, 45, lähtee kisaan tarmokkaasti valmistautuneena. Hänen elinaikanaan ravikilpailemisen sukupuolisidonnaisuus on muuttunut valtavasti.

”Kun olin 16-vuotiaana ajanut kortin, eivät naiset saaneet ajettavia. Sai ajaa kerran vuodessa Turun ravinaisten ajossa, ja eihän siitä tullut hevosenohjastamiseen mitään rutiinia. Olisin halunnut ajaa enemmän”, hän hymähtää. ”Nykyään olen päässyt ajamaan. Kilvanajotilanteessa ei sukupuolella ole mielestäni merkitystä ammattilaisten joukossa, sitä on yksi muista. Nuoriakin arvostetaan ihan eri tavalla.”

Hevosurheilun Ratsastuksessa tutustumme kuukauden FWB:hen, Lipsum Möetiin. Poika kulkee suurimerkityksisen emänsä Iberan kavionjäljissä. Kirsi Lönnmarkin kertoma hengästyttävä tositarina alkaa Sanna Backlundin ensimmäisestä valmennettavasta, käy Ateenan olympiakentällä ja palaa aikuiseksi kasvaneeseen sukkajalkavarsaan, joka sai lempinimensä Matti Nykäseltä.

Hevosurheilu palvelee sekä printti- että digituotteena.

Digilehti sisältyy kaikkiin Hevosurheilun ja 7 oikein -lehtien tilauksiin. Sen voi lukea missä päin maailmaa tahansa lataamalla Hevosurheilun Apin sovelluskaupasta.

Palveluun kirjaudutaan asiakasnumerolla, joka löytyy paperilehden osoitetiedoista postitoimipaikan jälkeen tai tilauslaskustasi (kirjoita asiakasnumero ilman ensimmäisiä nollia). Postinumero toimii salasanana.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi