Pelastusoperaatioon johtanut onnettomuus vaatii lääkäriä miehelle ja hevoselle – ”Ilman potkupuomikärryjä en tässä puhelisi”
Rehulan Nopeen irrottamiseksi ojasta tarvittiin pelastuslaitosta. Kuva: Pekka Salonen

Pelastusoperaatioon johtanut onnettomuus vaatii lääkäriä miehelle ja hevoselle – ”Ilman potkupuomikärryjä en tässä puhelisi”

Eilisissä Vermon raveissa kolarissa rataan päätynyt Matti Rehula ja hevosensa Rehulan Nopee ovat molemmat tänään lääkärin tarkastettavana.

Laajaan hevosen pelastusoperaatioon johtanut onnettomuus ravien ensimmäisessä lähdössä alkoi Matti Rehulan ohjastaman Rehulan Nopeen laukattua lähtöauton takana ja osuttua lyhyessä kontaktissa viereiseen hevoseen. Hevosen häntäremmi katkesi, silat valuivat eteenpäin ja hevonen alkoi potkia hurjasti. Ohjastaja päätyi ilmalennolla radan pintaan ja hevonen pääsi irti. Se juoksi takakaarteen ryteikköön ja juuttui siellä ojaan, mistä pelastuslaitos saapui hevosen vapauttamaan. Onnettomuudesta voit lukea lisää täältä.

”Se alun kolari ei näyttänyt videolla niin pahalta kuin se todellisuudessa oli. Ajattelin, että me kaadutaan, koska hevonen kävi kontaktin jälkeen ihan rähmällään ja sillä meni häntäremmi poikki. Aisatkin menivät mutkalle jo siinä. Siinä tapahtui enemmän kuin tuollaisessa nopeassa videossa ehtii tajuta”, torstaiaamuna tavoitettu Matti Rehula kertoo Hevosurheilulle.

”Kuvittelin vielä sekunnin kaksi, kun se siitä nousi, että ei me kaaduttukaan, kyllä me tästä selvitään. Mutta kun silat putosi kaulalle, alkoi hevonen potkia ja sittenhän tilanne oli aika toisenlainen.”

Rehulan Nopeella oli tilanteessa potkupuomilliset kärryt. Niitä Rehula kiittelee.

”Kyllä saa sanoa, että ilman potkupuomikärryjä en välttämättä tässä puhelisi ja viestittelisi.”

Rehula on paraikaa menossa lääkärin tarkastettavaksi. Hän kertoo olevansa hyvävointinen, mutta selkäkipu ja säären vammat vaativat tarkastusta.

”Haen vähän troppia, jos sitä viikonloppuna jo tansseihin pääsisi. Varsanopetus taitaa tältä päivältä jäädä kyllä väliin”, Rehula naurahtaa.

Rehulan Nopeen vammojen laajuus ei vielä ole selvillä. Matti Rehula vei yhdeksänvuotiaan ruunansa illalla Helsingin Yliopistolliseen Hevossairaalaan hoidettavaksi.

”Hevonen on Viikissä, odottelen sieltä soittoa, sillä kirurgin pitäisi se tänään tutkia. Ruhjeita hevoselle tuli siellä montussa ollessaan. Oikean takajalan polvinivelessä on isompi avoruhje, mutta eilen näytti kuitenkin ettei se olisi niveleen saakka mennyt”, Rehula kertoo.

”Nivelhaava olisi tietysti kohtalokasta, kun hevonen oli siellä kuravedessä puolitoista tuntia. Mutta hevonen varasi hyvin painoa jalalle eilen, käveli autoon ja klinikallakin otti painoa jalalle, eli nivelessä haava tuskin on. Mutta tuleeko tällaisen jälkeen urheiluhevosta, se on tietysti eri asia.”

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi