Santtu Raitalan ohjastama Perchpond on voittanut lähes kaksi kolmasosaa starteistaan.
Santtu Raitalan ohjastama Perchpond on voittanut lähes kaksi kolmasosaa starteistaan.Kuva: Anu Leppänen

Perchpond loppukirillä voittoon – ”Siltä ei vielä ole nähty parasta”

Voitokas, mutta harvaan startannut Perchpond otti jälleen ykkösen tauluunsa Jokimaan tapahtumarikkaassa lähdössä.

Jouni Hakkisen ja Katja Ampujan kuusivuotias tamma Perhcpond oli ennen torstain toto5-kierrosta startannut urallaan vasta 17 kertaa, mutta voittanut niistä peräti 11. Jokimaan ilta toi sille voiton numero 12.

Neljäs toto5-kohde oli alusta lähtien melkoisen tapahtumarikas, kun suosikit ottivat laukkoja. Perchpond haki paikan sisältä, ja pian sen asemat kohenivat johtavan taakse. Loppukaarteessa se sai sopivasti tilaa, käänsi ulos ja kiitti nätistä reissusta kirimällä vahvana ykköselle.

Voittoaika 14,8ake on tamman uusi ennätys, ja 0,4 sekunnin parannus syksyisessä säässä yllätti taustajoukonkin.

”Perchpond oli yllättävän terävä tänään. Vaikka se oli tuntunut taukostartin jälkeen kotona hyvältä, en uskonut, että meni noin reilusti eteenpäin. Kuski Santtu (Raitala) sanoi, että helposti tuli”, Ampuja totesi ilahtuneena.

Tammalla oli pitkän, yhdeksän kuukauden tauon jälkeen vasta yksi startti alla, ja tarkoituksena Jokimaalla oli lähinnä ollut saada sille hyvä ja onnistunut juoksu. Tauoltapaluussaan Teivossa hevonen ei ollut parhaimmillaan, mutta se on aiemminkin yhden startin jälkeen parantanut sitten seuraavaan.

”Lähtö oli kova, mutta Perchpond sai tosi hyvän ja kivan juoksun. Tuuria oli mukana, kun suosikit laukkasivat, olisihan se Taittosen Mikan River King ollut tosi kova, joten sen laukka toki helpotti meitä.”

Kuhmoisessa asuvan parin suojatti on starttaillut katkonaisesti ja sillä on jatkuvasti ollut pieniä murheita. Päästyään irti kolmivuotiskautensa sairastelusta on se aiheuttanut harmejaan itse.

”Se on ainut pikkumiinus koko hevosessa, että sen karsinakäyttäytymisessä on toivomisenvaraa. Se potkii siellä ja kolhii itseään, joten sitä on jouduttu hoitamaan. Viimeksi sillä repesi jalasta iso verisuoni, mutta vaikka jalka oli paksuna, ei se varmaan tuntenut kipua. Klinikallakaan eivät olleet ennen törmänneet moiseen”, Ampuja päivitteli. ”Sairastaukoa jatkettiin sitten treenitauolla.”

Hän kertoi, että karsinapuuhia lukuun ottamatta tamman paras puoli on sen luonne. Se on niin lunki, että on treeneissä jopa laiska. Kun viivalle on päästy, on se mennyt aina hyvin, minkä vuoksi sen kanssa on ollut helppo uskoa tulevaan.

”Perchpond jaksaa olla sen kolme minuuttia asiassa oikeaan aikaan, eli startissa. Se on syntynyt lahjakkaaksi, ja en usko, että siltä on vielä nähty parasta, mutta toisaalta on turha maalailla mitään etukäteen. Myös Santtu on aina tykännyt tästä ja uskoo siihen kyllä. Kun vaan päästäisi ajamaan säännöllisesti kilpaa, hevonen varmaan kehittyisikin lisää.”

Seuraavaksi tähtäimessä on Jokimaa Tekee Tähtiä -karsinnat noin kuukauden päästä. Sitä ennen on tarkoitus ajaa jokin lähtö vielä, kun vaan hevonen pitää itsensä kolhuitta. Kotinurkilla ei ole toviin ollut mahdollisuutta pitää hevosia ulkosalla myöhään tai öiseen aikaan.

”Meillä on karhu- ja susihavaintoja melkein pihapiirissä. 500 metrin päässä käy karhu kaatamassa roskia, ja ohi autoillut henkilö oli nähnyt, kun se tuli pihastamme. Ja olemme me jätöksiä nähneet.”

Ampuja kertoi kuulumiset myös eläkepäiviä viettävältä suomenhevosoriilta Fransilta.

”Se tuli kotiin vajaa kuukausi sitten. Sillä oli tänä vuonna 58 tammaa, ja esimerkiksi Akaasia on siitä kantavana. Frans voi oikein hyvin, se on kuin nuori oripoika”, Ampuja naurahti.

Perchpondin voittojuoksun voi katsoa täältä.

Hevosurheilu palvelee sekä printti- että digiversiona.

Digilehden voi lukea missä päin maailmaa tahansa. Kätevästi digilehteä lukemaan pääsee lataamalla Hevosurheilun Apin sovelluskaupasta. Palveluun kirjaudutaan asiakasnumerolla, joka löytyy paperilehden osoitetiedoista postitoimipaikan jälkeen tai tilauslaskustasi (kirjoita asiakasnumero ilman ensimmäisiä nollia). Postinumero toimii salasanana.

Tilaa lehti täältä.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi