Pimpotar ja Seppo Kivimäki Hanna Laakson kuvaamina joulukuussa 2016.
Pimpotar ja Seppo Kivimäki Hanna Laakson kuvaamina joulukuussa 2016.

Periyttäjätamma Pimpotar lopetettiin: ”Ei varmaan saa toista tuollaista”

Ravikuningas Jokivarren Kunkun ja ravikuningatar Mokomanin emä Pimpotar lopetettiin maanantaina kotitallillaan Pirttikoskella. Tamma olisi täyttänyt 30 vuotta heinäkuun alussa.

"Sille tuli varmaan ähky. Se oli niin kovin kipeä ja kun se oli jo iällään, niin eläinlääkäri meinasi, että kovin pitkäaikaista hoitoa sille ei ole. Hampaitakin siltä oli jo lähtenyt. Mutta kyllä tytöt vielä vuosi sitten ratsasteli sillä, että pitkään Pimpo pysyi kunnossa", omistaja Seppo Kivimäki kertoo.

”Muuten Pimpo oli viimeiset vuodet ihan olohevosena. Se oli aika kiukkuinen, kun ajettiin.”

Pimpottaren viimeisin jälkeläinen, tamma Fenno (i: Joihuri) syntyi vuonna 2011. Pimpotarta yritettiin siementää vielä seuraavana vuonna, mutta se ei enää tiinehtynyt.


Kivimäen ja
Pimpottaren yhteinen taival kesti 27 vuotta. Hän osti tamman kolmevuotiskesänä.

”Ravipaikalla minun ja myyjän hinnat ei menneet yksiin. Myyjä sanoi, että hän vie sitten hevosen pois. Sanoin, että vie vaan, minun pitää joutua töihin. Mutta myyjä ei saanut hevosta koppiin. Aikansa yritettyään hän antoi riimunvarren minulle ja sanoi, että hinta passaa”, Kivimäki muistelee.

”Koko ikänsä se oli hankala lastata, vaikka matkusti kopissa ihan nätisti. Me peruutettiin auto ladon ovelle ja lastattiin siitä suoraan, silloin ei ollut ongelmaa, sen pystyi lastaamaan yksinkin.”

Pimpotar oli Kivimäen ainoa hevonen. Uutta ei ole tulossa ainakaan ihan heti.

”Ei sitä tietysti koskaan tiedä. Mutta ei varmaan saa toista tuollaista.”

Pimpotar jätti lähtemättömän jäljen suomenhevosjalostukseen, sillä se on ainoa tamma, joka on pystynyt periyttämään sekä ravikuninkaan että ravikuningattaren. Tulevaisuuden ravurien suvuissa Pimpotar näkyy vielä pitkään tyttäriensä ja etenkin poikansa Jokivarren Kunkun kautta.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi