Petteri Joki pohtii erilaisia vaihtoehtoja lähitulevaisuudessa.
Petteri Joki pohtii erilaisia vaihtoehtoja lähitulevaisuudessa.

Petteri Joki pysyy toistaiseksi kotitallillaan Torniossa - Sari Jauhojärvi siirtyi Uumajaan

Koronaviruspandemian vaikutusta raviurheiluun lähikuukausien aikana ei kukaan osaa vielä sanoa, mutta Pohjois-Suomen valmentajat ovat jo joutuneet tekemään ratkaisuja miettiessään kilpailumahdollisuuksia hevosilleen. Petteri Joki on suunnitellut siirtymistä Ruotsiin jo pidemmän aikaa.

”Toistaiseksi kuljetusfirma on ottanut hevoset Torniosta kyytiin, ja Ruotsin puolella on ollut henkilö, joka hoitaa hommat kilpailupaikalla”, Joki valottaa. ”Mikäli kilpailuja ei aloiteta toukokuun puolivälissä Suomessa, on melkein pakko siirtää koko kalusto tai ainakin osa siitä pysyvämmin Ruotsiin. Se on kuitenkin todella iso operaatio, kun mukaan pitää ottaa hevosten lisäksi kaikki varusteet ja heinät, sekä järjestää perheelle ja työntekijöille asunnot. Laskeskelin, että kuusi-seitsemän kertaa pitäisi rekalla ajella edestakaisin, ja raveja olisi tarjolla keväällä ehkä neljät. Se ei ole taloudellisesti helppo yhtälö.”

Joki on kuitenkin palkkaamassa huhti-toukokuun vaihteessa Miia Pulkkasen vahvistukseksi tiimiinsä. Hän toimi Rovaniemellä ainoana radan ammattivalmentajana kevääseen saakka.

”Miian rooli selviää vähän senkin myötä, miten tilanne Suomen tai Ruotsin raviurheilussa elää tässä tulevien viikkojen aikana. Jos raveja ei Suomessa juosta lähitulevaisuudessa, pitää suunnata isommalla porukalla Ruotsiin.”

Sari Jauhojärvi on jo toteuttanut suunnitelmansa Ruotsin reissusta, jonka on suunnitelmissa jatkua ainakin toukokuun loppuun. Hän lähti neljän hevosen ja tyttärensä Lauran kanssa huhtikuun puolivälissä Uumajaan. Mukana reissussa ovat Saxoi, Tuffetto Jet, Cover Prince ja Cover Princess.

”Ensimmäinen viikko on takana, ja hevosilla ajetaan vielä muutama ratahiitti, jonka jälkeen on tarkoitus aloittaa kilpaileminen”, Jauhojärvi kommentoi. ”Aina ei elämäntilanne ole sellainen, että voisi lähteä yrittämään, mutta nyt siihen oli mahdollisuus. Saatiin vuokrattua viiden hevosen pieni talli, jossa saa touhuta rauhassa.”

Jauhojärvi puntaroi ratkaisua pitkään, mutta lopulta moni asia vaikutti siirtymiseen Ruotsin puolelle.

”Rovaniemellä rospuuttokelit olivat alkamassa, ja sillä oli iso merkitys lopulliseen ratkaisuun. Muutkin käytännön asiat saatiin järjestymään, mutta epätietoisuus molempien maiden ravirurheilun tilanteesta tietenkin mietitytti ennakkoon. Olemme niin omissa oloissamme Uumajassa, etten ole kokenut koronaviruksesta olevan sen suurempaa vaaraa kuin kotitallillakaan.”

Rovaniemeläisistä myös Marjut Eero siirtyi Uumajaan, jonne hän lähti Suomesta jo maalis-huhtikuun vaihteessa. Hänen valmentamansa Patrimoine kilpaili kahdesti, ja voitti molemmilla kerroilla. Hauan Odin pystyi rahasijalle ainoassa startissaan. Nainen palasi kuitenkin huhtikuun 21. päivä takaisin Rovaniemelle.

”Hauan Odin jäi John Östmanin ja Heidi Hiltusen talliin Ruotsiin”, Eero kommentoi. ”Toivottavasti he löytävät keinoja, jolla hevonen löytäisi loppuun lisää yritystä. Patrimoinen kanssa meni niin hyvin kuin vain mahdollista, mutta harmittavasti se venäytti hieman jalkaansa ja tulin sen kanssa takaisin kotiin. Olen optimisti ja uskon, että Suomessa päästään pian kilvanajoon. Jos ei päästä, pitää lähteä uudelleen kruunujahtiin.”

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi