Heinäkuussa oli viikko, jolloin järjestettiin 20 ravit eri puolilla maata. Ruuhka tuo haasteita kilpailijoiden riittävyydelle.
Heinäkuussa oli viikko, jolloin järjestettiin 20 ravit eri puolilla maata. Ruuhka tuo haasteita kilpailijoiden riittävyydelle.Jarno Unkuri

Pihtiputaalaiset huolestuivat raviruuhkasta – ”Kisatahti ollut liian kova”

Kesän toiset Pihtiputaan totoravit järjestetään sunnuntaina 12. elokuuta, ja niitä odotetaan hieman ristiriitaisissa tunnelmissa. Paikkakunnalla on tänä kesänä huolestuttu ravikalenterin tiukkuudesta. Liian tiuhaan ja lähekkäin järjestettävät ravitapahtumat ovat verottaneet varsinkin pienten ratojen osallistujia ja yleisöä.

”Kuluvan kesän kisatahti on ollut liian kova. Kuumana kesänä etenkin suomenhevosten on saatava huilata ravien välillä parikin viikkoa, mutta ravitapahtumia on pahimmillaan ollut jopa kaksitoista yhden viikonlopun aikana. Hevosia ei yksinkertaisesti riitä niihin kaikkiin. Nykyinen kilpailijoiden määrä ei ole missään suhteessa järjestettävien ravien määrään”, sanoo Pihtiputaan Hevosystäväinseuran puheenjohtaja Martti Kuha.

Kun osanottajat sitten valitsevat raveja, joissa startata, suurimpien palkintojen tapahtumat kohoavat suosikeiksi. Tässä eurojen välisessä kisassa pienemmät radat eivät pärjää.

”Missäpä suurten areenojen ravihevosia kasvaisi, jos ei olisi peruskouluja? Pienet radat ovat juuri niitä peruskouluja”, Kuha vertaa.

Kuhan mukaan jatkossa olisi tärkeää säätää kalenterit sellaisiksi, että kaikilla radoilla on mahdollisuus tarjota tapahtumia ja saada riittävästi kilpailijoita. Esimerkiksi heinäkuussa oli viikko, jolloin järjestettiin jopa 20 ravit eri puolilla maata. Vielä nytkin Pihtiputaan totoraviviikolla on kaikkiaan 17 ravit, samana päivänäkin neljät. Parinsadan kilometrin säteellä ajetaan perjantaina Jyväskylässä, perjantaina ja lauantaina Ylivieskassa, lauantaina ja sunnuntaina Kuopiossa, Joutsassa ja Mikkelissä sekä heti maanantaina Oulussa.

”Kolmen päivän aikana lähtöviivalle pitää siis löytyä noin tuhat hevosta tai ponia. Onko tämä enää kenenkään etu?” Kuha kysyy.

”Vuoden ravikalenteri laaditaan lähinnä Etelä-Suomessa, jossa ei valitettavasti aina hahmoteta, miten lähekkäin monet radat täällä muutamien isojen kasvattajien alueella sijaitsevat.”

Kuha muistuttaa, että kun palkintojen taso viitisen vuotta sitten laski, väheni myös hevosten jalostaminen. Tämä näkyy nyt ravurien vähenemisenä.

”Vielä silloin viitisen vuotta sitten karsimme raveihin ilmoittautuneita, koska mukaan halusi jopa 300 hevosta, mutta viivalle mahtui vain 200. Nyt sadankin hevosen saanti on tiukassa. Valitettavasti myös pelimaailman uudistukset ovat innostaneet maakuntaratoja pyörtämään perinteisiä kesätaukojaan, mikä osaltaan verottaa meiltä pienemmiltä kesäradoilta osanottajia.”

Vakavasta huolenaiheesta huolimatta Pihtiputaalla juostaan sunnuntaina yhdeksän pelilähtöä ja mukana on noin sata valjakkoa. Mukana on muun muassa suomenhevosten nuorten sarja ja Monte Prix Etoile -karsinta.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi