Derbyn pettymyksen jälkeen kasvattaja Lasse Kotiranta ja Sanna Utala pääsivät juhlimaan Piece By Piecen Tammaderbyn voittoa. Kuva: Pekka Salonen
Derbyn pettymyksen jälkeen kasvattaja Lasse Kotiranta ja Sanna Utala pääsivät juhlimaan Piece By Piecen Tammaderbyn voittoa. Kuva: Pekka Salonen

Pikkusisko hakee derbyrevanssia – 11 vuotta sitten isosisko joutui jättämään finaalin väliin: ”Karsinnassa se jalka räpsähti”

Derbyn finaaliin pääseminen on kasvattajan suurin unelma. Homebeach Farmin takaa löytyvät Lasse Kotiranta ja hänen siskonsa Sanna Utala puolisonsa Juha Utalan kanssa ovat saavuttaneet kasvatusurallaan unelman kahdesti, mutta ensimmäinen kerta päättyi suureen pettymykseen.

Kun Raviliiga Pelicansin ylpeys Piece Of Glory starttaa lauantaina derbyn finaalissa, täyttää se osaltaan siskonsa suuria saappaita. Reilut kymmenen vuotta sitten Piece By Piece kuului ikäluokkansa tammaparhaimmistoon. Se aloitti uransa kolmevuotiaana seitsemällä voitolla kahdeksasta kisasta. Ainoa kerta, kun se kolme- tai nelivuotiskaudellaan putosi totosijojen ulkopuolelle, oli kriteriumin finaalissa. Siinä se oli viides. Tammakriteriumin se voitti, samoin Suur-Hollolan Best Princessin. Derbyn Tammasuosikissa syntyi 4-vuotiaiden tammojen Suomen ennätys 13,3a. Voittoja kertyi 19 starttiin 13, kakkossijoja neljä, kolmossijoja yksi. Ihan alkuun Piece By Piece ei kuitenkaan huippuhevoselta tuntunut.

”Vuokko ei tuntunut kotona käteen niin hyvältä, se oli vähän sellainen vastarannan kiiski tietyissä asioissa. Ekassa startissa oli yllätys, miten se muuttui. Se skarppasi siihen starttiin ihan hirveästi”, hevosta valmentanut ja ohjastanut Juha Utala muistelee.

”Se oli joku kolmas–neljäs pari ulkona, ja kun käänsin sen loppusuoralle, olin pitävässä piikissä niin kuin hups vaan. Kyllä sen tyhmempikin heti tajusi, että tämä on vähän parempi hevonen.”

Sukutaustaa Piece By Piecen hyvyydellä toki oli. Tammaperheen tarina alkaa jo vuonna 1976 syntyneestä ruotsintuontitammasta Lil Ceder, joka oli Lassen ja Sannan isän, Juhani Kotirannan löytö.

”Lil Ceder oli hirmuisen nopea. Se oli kuuluisa siitä, että meni kerran lähetysautostakin ohi”, Juhani Kotirantaa kertoo.

”Käytimme tuohon aikaan tammoja aika paljon Ruotsissa astutettavana. I’m Counting sai myös alkunsa Ruotsissa. Lil Ceder astutettiin Count’s Pridella, joka oli silloin ihan Ruotsin nopeimpia oreja”, Juhani Kotiranta muistelee.

Aikanaan I’m Couting taas astutettiin Kotirannan omalla oriasemalla astuneella Cotton Hanoverilla, ja tuloksena syntyi I’m Lucky Lady.

”Yks juttu noissa tammoissa on, me ei yritetty kiusata niitä kovin pitkään, vaan laittaa ajoissa siitokseen. Mielestäni tamma on siitoksessa parempi, jos se ei ihan kuihdu ja oteta viimeistä irti”, Juhani Kotiranta painottaa.

I’m Lucky Lady siirtyi kerran varsoneena Lasse Kotirannan nimiin tilan sukupolvenvaihdoksen yhteydessä vuonna 2004. Sen ensimmäinen varsa uuden omistajansa nimiin oli Piece By Piece (Rite On Line). Orivalinta oli Sanna Utalan. Nykyään Lasse ja Sanna jatkavat kasvatustoimintaa Homebeach Farmin nimissä. Mukana on myös Sannan puoliso Juha Utala.

Derbyn karsintaan Piece By Piece lähti ykkössuosikkina. Muisto karsintaillan tapahtumista vetää aina iloisen Utalankin mietteliääksi.

”Mulla oli sellainen fiilis, että meitä ei voita kukaan, mutta jäätiin toiseksi. Ajattelin silloin, että miten se voi hävitä tämän karsinnan. Mutta sitten se selvisi, miksi se oli niin vaisu. Karsinnassa sen jalka räpsähti ensimmäisen kerran”, Utala huokaa.

”Vuokko oli hankalaluontoinen, ja siinä tuli tietty taitekohta, kun Regumate-lääkitys kiellettiin. Sillä oli kauheat kiimat ja lääkkeen kanssa se pystyi elämään, mutta kun sitä ei enää saanut käyttää, tuppasi hevonen vähän potkimaan ja hajottamaan itseään. Sitä kun vähän katsoikin väärin, niin se potki niin, että seinät helisi. Sitä kautta se vamma varmaan alun perin sai alkunsa, ja derbyn karsintaan se sitten hajosi."

Piece By Piecen leikekirjassa on muistona derbyn finaalin ratajärjestys. Numeron viisi kohdalla lukee isoin kirjaimin POISSA.

”Heti sen huomasi, kun käänsin ympäri ja hölkättiin radalta pois, että kaikki ei ole kunnossa. Hevonen ei astunut normaalisti”, Utala kertaa.

”Seuraavana aamuna kuudelta lähdettiin ajamaan Laukaaseen näyttämään jalkaa Tupamäelle. Oli se kamala reissu. Tupamäki tutki jalan, ja sanoi, että ahneet ajaisi. Mutta ei meillä käynyt mielessäkään. Mutta oli se kamala tunne, kun menet sinne, ja siellä on ihmisiä, jotka tunnistavat, minkä hevosen kanssa tulet klinikalle…”, huokaa Lasse Kotiranta.

Diagnoosi oli hankosidevamma. Derbyn finaali jäi väliin ja loukkaantumisesta aiheutui reilun puolen vuoden tauko. Seuraavana keväänä Piece By Piece palasi voittamaan muun muassa 5-vuotiaiden Tammaderbyn ja vuotta myöhemmin Tammavaltikan.

”Hyvät tulee takaisinkin, mutta ei se noussut enää ihan samalle tasolle. Pitää antaa tunnustusta Sannan hoidolle siinä, että se tuli takaisin. Sanna teki todella paljon töitä sen kanssa, mutta pienestihän se siinä treenissä näkyy, että ihan ei uskalla puristaa viimeistä, etkä tee sitä sillä tavalla kuin pystyisit. Sillä oli joku sekunti aina reservissä. Silti sillä pärjäsi vielä, periaatteessa aina, kun ajettiin kilpaa, vaikkei voittoja tullutkaan samalla lailla kuin nuoruusvuosina”, Juha Utala ihailee.

Tammavaltikassa loppukesällä 2011 Piece By Piece loukkaantui uudestaan, mutta palasi taas puolitoista vuotta myöhemmin tammikuussa 2013. Samana kesänä voitti Suur-Hollolan alkuerän, ja oli vielä sen jälkeen Kouvolan Jouni Kaikko Memorialissa kolmas, mutta jalka reagoi taas. Niinpä Piece By Piece ei osallistunutkaan Suur-Hollolan välieriin, vaan siemennettiin RC Royaltylla. Tuloksena oli aikansa kriteriumkolmonen Piece Of Rock.

”Sitten kun se jalka kolmannen kerran renasi, ajateltiin, että kokeillaan siitoksessa. Hyvinhän se on sielläkin tehnyt työnsä. Vuokon kaikki varsat on olleet oreja. Seuraavaksi tulee tamma. Olen sellainen matemaattinen laskelmoija, ja orikin valittiin sillä perusteella, että siitä on tammat oikein hyviä. Ja että se on hyvä emänisä sitten jatkossa. Jotkut sanoo jalostamista monimutkaiseksi, mutta ei se vaan ole”, lohkaisee Juha Utala.

Piece By Piecen varsoista Piece Of Rockia seurannut Piece Of Quality (Quite Easy) jouduttiin lopettamaan kaksivuotiaana. Nyt kolmevuotias Piece Of Hero (Zola Boko) on ehtinyt ottaa kuuteen starttiin kaksi voittoa. Piece Of Battle (Brillantissime) on yksivuotias ja tämän kesäinen varsa Piece Of Knowledge on Knows Nothingista. Nyt Piece By Piece kantaa Trixtonista.

Huomenna, 11 vuotta Piece By Piecen jälkeen, pikkusisko Piece Of Glory (Zola Boko) starttaa derbyn finaaliin radalta kuusi. Siskoksia yhdistää myös se, että molemmat voittivat Derbyn Tammasuosikki –lähdön. Mitä muuta yhteistä tammoilla on?

”Ne on kumpikin aika juoksijoita. Ravin helppous on niille molemmille yhteinen tekijä. Vuokko oli ehkä aavistuksen kovapäisempi”, Utala miettii.

”Hyvähän Piece Of Glory on ollut koko ajan, että kyllä sitä pieni toivo oli, että se voisi päästä finaaliin, vaikka lähtö oli kova ja lähtöpaikka ulkona”, Sanna Utala komppaa.

Pienkasvattajalle, jopa operoi yhdellä tai kahdella tammalla vuosittain, on kova suoritus saada 11 vuodessa kaksi kasvattia derbyfinaaliin. Miltä se oikein tuntuu?

”Aika kova juttu”, huokaa Sanna Utala.

”Itku meinasi tulla”, toteaa Lasse Kotiranta. ”Ei sitä silloin keskiviikkona karsinnoissa meinannut tajutakaan, kuinka kova juttu tämä on. Eikä tajua ehkä vielä lauantainakaan.”

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi