Tiina Koskinen vastaa La Donna Perfettan valmennuksesta.
Tiina Koskinen vastaa La Donna Perfettan valmennuksesta.Kuva: Jarno Unkuri

Pitkä treenijakso on tehnyt hyvää voittoon kirineelle La Donna Perfettalle – ”Varmaan pärjää jatkossakin”

Tiina Koskisen valmentama La Donna Perfetta otti hallitun esityksen päätteeksi uran toisen voittonsa sunnuntaina Kaustisella.

Tammat saivat enintään 21 000 euroa tienanneiden lämminveristen 2100 metrin tasoitusajossa 20 metriä hyvitystä, joten Mika Rintalan ohjastama La Donna Perfetta pääsi matkaan paalulta. Se liimautui alussa keulaan edenneen Crystal No Fruitin kantaan.

Koskisen valmennettava sai nautiskella vetoavusta ensimmäisen kierroksen ajan, mutta kilometri ennen maalia se nousi johtavan rinnalle. Johtohevosen puhti oli poissa jo viimeisellä takasuoralla, ja La Donna Perfetta siirtyi kärkeen 700 metriä ennen maalia. Lopussakaan muilla ei ollut paukkuja ohitukseen, kun Rintalan ajokki hallitsi varmoin ottein maaliin saakka.

”Tämä on hyvä hevonen, kun sillä on vain kaikki kunnossa”, Rintala kertoi radan voittajahaastattelussa. ”En lopussa tiennyt, mikä hevonen meitä lähestyi (Allyhills Dream), keskityin ajamaan vain omaa hevosta. Niin kovaa tultiin kuin jaloista pääsi. Se meni selässä ja rinnalla tosi hyvin, mutta keulaan päästyään se heitti vähän kuolaimet suustaan.”

La Donna Perfettan omistaa 7-henkinen Ecurie Bon Voyage, jonka edustaja on myös tamman kasvattanut Mika Harjuoja.

”Suoritushan näytti oikein hyvältä. Aina voittaminen on mukavaa, oli sitten isommat tai pienemmät ravit”, Harjuoja tunnelmoi.

La Donna Perfettan emä, Heart’s Queen, löytyi aikanaan Ruotsista. Staro-siittolasta se siirtyi Harjuojan omistukseen ja muutti Suomeen. Heti ensimmäinen Suomessa syntynyt jälkeläinen oli todellinen menestyshevonen. La Donna Perfettan 10 vuotta vanhempi isoveli, Le Cannibale, juoksi urallaan yli puoli miljoonaa euroa radoilta.

”Siellä (Staro-siittolassa) oli varmaan kymmenkunta tammaa myynnissä, joista valitsin yhden”, Harjuoja muistelee Heart’s Queenin hankintaa. ”Halusin tamman, joka ei välttämättä ole tiineenä, että voi seuraavana keväänä valita itse oriin. Se siemennettiin Jag de Bellouetilla, siitä syntyi Le Cannibale.”

Isoveljen saappaat ovat siis suuret täytettäväksi, eikä Harjuoja odota La Donna Perfettan siihen pystyvänkään. Hän kuitenkin odottaa tammasta mukavaa, pitkäikäistä ja menestyvää kilpahevosta.

”Sanotaanko näin, että sehän ei ole mikään huippuhevonen, ennemmin tavallinen”, kasvattaja kuvailee. ”Sillä oli varsavuosina paljon ongelmia, mutta nyt tilanne näyttää paljon paremmalta. Se sai pidemmän treenijakson alle, mikä on vienyt sitä selvästi eteenpäin. Kyllä se varmaan pärjää jatkossakin, vaikka ei mikään tähtihevonen olekaan. Toton nurkilla varmasti pyörii jatkossakin. Se pääsee kohtuullisen lujaa ja jaksaa mennäkin.”

La Donna Perfetta on luonteeltaan tulinen tapaus, kuten ovat monet muutkin Zola Bokon jälkeläiset.

”Siinä on sellaista tietynlaista kuumuutta, että sen kanssa saa olla tarkkana. Tänäänkin se otti muutaman laukka-askeleen alussa, mutta laski raville. Se ei ole mikään laukkuri, mutta kuumuus tekee sen, että tarkkana pitää olla.”

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi