Pohjolan Hevosystävien henkilövaalit uusiksi – ”Ilman muuta olisi pitänyt lukea laki tarkemmin”
Pohjolan Hevosystävien uusi kokous henkilövaaleineen on tarkoitus järjestää tammikuussa. Kuvituskuva.Kuva: Anu Leppänen

Pohjolan Hevosystävien henkilövaalit uusiksi – ”Ilman muuta olisi pitänyt lukea laki tarkemmin”

Oulun ravirataa hallinnoivan Pohjolan Hevosystävät ry:n eilisen syyskokouksen henkilövaali ei mennyt lain mukaisesti ja joudutaan uusimaan.

Poikkeuksellinen tapahtumasarja sai alkunsa valtakirjojen käytöstä Pohjolan Hevosystävien hallitusvaaleissa.

”Suomen hallitus on säätänyt väliaikaisen poikkeuksen yhtiölakiin liittyen, mikä mahdollistaa etäyhteydellä pidettävät hybridikokoukset ja myös hallituksen päätöksellä asiamiehen käyttämisen yhdistyksen kokouksessa. Eilisessä kokouksessa oli nimenomaan tähän henkilövalintakohtaan liittyen asiamiehen käyttöä, eli valtakirjoja käytössä”, PHY:n hallituksen puheenjohtaja Elina Peltola alustaa.

”Hoksattiin liian myöhään, että poikkeuslaki sallii näin toimimisen, mutta koska siitä ei ole erikseen ilmoitettu kokouskutsussa, loukkaa se varsinaista yhdistyslain yhdenvertaisuusperiaatetta. Eli kaikille jäsenille ei ole mennyt kokouskutsun yhteydessä yhtäläistä tietoa asiasta.”

Muiden kokouksessa tehtyjen päätösten osalta PHY:n hallitus totesi, että ne on tehty oikein, mutta henkilövalintojen osalta hallitus esitti aamulla päätöksen hylkäämistä.

”Jos asia olisi mennyt oikein, ei kokouksen puheenjohtajan ja kokousväen olisi pitänyt hyväksyä kyseistä menettelytapaa kokouksen aikanakaan”, Peltola pahoittelee.

”Jotenkin me annettiin asian mennä eteenpäin ja vasta kun kokous oli ohi, tuli sellainen olo, että vitsit, tämän ei olisi pitänyt mennä näin. Myönnetään, tehtiin virhe.”

Uusi kokous henkilövaaleineen on tarkoitus järjestää tammikuussa.

”Jos jotain positiivista etsii, niin vanhalla tai uudella hallituksella ei ole mitään akuuttia päätöksentekotarvetta joulun aikana, eli sinänsä ei tule isoa vahinkoa. Mielipahaa ja harmia ja kokousväelle tietysti tosi kurjaa, että joudumme kokouksen uusimaan”, Peltola huokaa.

Tuleeko uuteen henkilövaaliin valtakirjat käyttöön?

”Hallitus ei ole siitä vielä tehnyt päätöstä, mutta jos minulta henkilökohtaisesti kysytään, niin en haluaisi niitä käyttöön. Toki hallitus päättää, ja kokouskutsussa esitetään, hyväksytäänkö valtakirjat vaalissa poikkeuslain mukaisesti vai ei.”

Peltola kertoo, että poikkeuslaissa on asiamiehen käyttämisestä säädetty niin, että yksi henkilö saa edustaa maksimissaan kymmentä prosenttia kaikista annetuista äänistä ja tämän todentaminen olisi Pohjolan Hevosystävien sääntöjen takia hankalaa.

”Meillä henkilövalinnoissa on jokaisella jäsenellä yksi, kaksi tai kolme ääntä. Eli saa itse valita, kuinka monta ääntä haluaa antaa. Silloin maksimiäänimäärä ei ole suoraan laskettavissa kuin totaalimäärään ääniä, mutta todellista äänimäärää ei voi etukäteen tietää.”

Peltola on tapahtuneesta hyvin pahoillaan, mutta muistuttaa, että virhe on kuitenkin mahdollista korjata.

”Ilman muuta olisi pitänyt lukea laki tarkemmin. Olemme tosi pahoillamme, että näin pääsi käymään. Toivotaan, että muille yhdistyksille ei käy vastaavaa. Mitään korjaamatonta ei onneksi ole tapahtunut, pidetään uusi kokous, järjestetään uusi henkilövaali ja hoidetaan asia kaikkien lakipykälien mukaan yhdenvertaisesti.”

Linkki Pohjolan Hevosystävien tiedotteeseen.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi