Timo Tuominen vastasi yhdessä Porttikallion Ässän kanssa tiistain suurimmasta yllätyksestä.
Timo Tuominen vastasi yhdessä Porttikallion Ässän kanssa tiistain suurimmasta yllätyksestä.Kuva: Anu Leppänen

Porttikallion Ässä yllätti kauden avausvoitollaan – ”Se ei ole ollut voittajatyyppiä”

Teivon tiistainen T5-kierros oli suosikkipainotteinen, mutta Timo Tuomisen valmentama Porttikallion Ässä katkaisi suosikkien voittokulun.

Voitot olivat kiertäneet ruunaa, sillä edellinen täysosuma oli lähes vuoden takaa. Tämän vuoden puolella startteja oli kertynyt ennen tiistaita 15, mutta kolmossijaa korkeammalle Porttikallion Ässä ei ollut yltänyt.

Teivossa Timo Tuominen eteni valmennettavallaan 20 metrin takamatkasta huolimatta johtoon jo ennen ensimmäistä kaarretta. Suosikiksi luotettu Rantaniemelän Savu kiihtyi myös hyvin ja otti paikan kärjen takaa.

Porttikallion Ässä sai häärätä keulapaikalla mielensä mukaan, eikä ensimmäisen kierroksen väliaika ollut kuin 33,5.

Toinen kierros tultiinkin sitten selkeästi vauhdikkaammin, mutta johtohevosella oli tilanne koko ajan hallinnassa. Voittotaistoon kiersi vielä pisimmältä takamatkalta startannut Vuaran Velehotar, mutta Porttikallion Ässä vastaili tarpeen mukaan. Ote piti maaliin saakka, joten ruuna sai voittotilinsä auki tämän vuoden osalta. Kaikkiaan täysosuma oli sille uran kolmas. Voittoaika oli 29,9ke.

Porttikallion Ässän peliprosentit T5-pelissä olivat ainoastaan hieman reilut kolme, eikä ohjastaja-valmentajakaan osannut aivan ykkössijaa odottaa.

”Mutta tämä oli paperilla pikkaisen helpompi lähtö kuin viime aikoina. Startti onnistui hyvin. Pikkaisen ajattelinkin, että jos se onnistuu hyvin, voisin yrittää ajaa keulasta. Se meni suunnitelmien mukaan”, Tuominen kertoi radan voittajahaastattelussa.

”Tämä lähti itsestään kiristämään vauhtia viimeisellä takasuoralla, oli yllättävänkin pirteä siellä. Tunnelmat olivat hyvät siinä kohtaa. Maalisuoralla alkoi näyttää, että eivät ne muut tule ohi.”

Porttikallion Ässän omistaa Medisaarinen Oy, jonka takaa löytyy legendaarinen hevoseläinlääkäri Heikki Saarinen sekä hänen poikansa Lauri ja Harri. Taustajoukot olivat luonnollisesti riemuissaan voittokantaan paluusta.

”Sehän on kiva hevonen. Porttikallion Ässä on tunnollinen työntekijä, mutta ei ole juoksunkulut sopinut sille, se on ollut aika paljon pussissa. Eikä sillä ole ollut hirmuista rytminvaihtokykyä, mutta nyt se puolusti hyvin keulasta”, paikan päällä lähtöä seurannut ja puhelimitse kisan jälkeen tavoitettu Heikki Saarinen sanoi.

”Sehän on hevonen, joka näyttää penkkiurheilijalta, mutta näköjään siellä on ihan oikean urheilijankin meininkiä, ainakin tänään.”

Myös Saariselle voitto tuli yllätyksenä. Hänen mukaansa taustajoukkojen odotukset eivät ole olleet erityisen korkealla.

”Se ei ole ollut voittajatyyppiä. Kyllähän se hienolta tuntuu, kun vielä livenä pääsi näkemään.”

Saarinen kertoi, että valmennusvastuun kantavalle Tuomiselle annetaan täysi työrauha, joten jatkosuunnitelmista päättää treenari.

Pelaajat olivat hyvin kartalla hevosten voimasuhteista, sillä kaikissa muissa T5-lähdöissä voitto meni suosikille. Avauskohteessa Listas Minttu jyräsi väkevästi johtavan rinnalta kauden toiseen täysosumaan.

Illan muut T5-voittajat tulivat keulapaikalta. Siitä voiton nappasivat Planbee, Hill Yes ja R.R. Valssitar. Muissa lähdöissä voittoihin ylsivät Hades, Divina Falco, Corazon Combo ja Mahar Money.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi