Pöylefanten on vielä Suomessa voittamaton. Kuva: Anu Leppänen
Pöylefanten on vielä Suomessa voittamaton. Kuva: Anu Leppänen

Pöylefanten hankittiin sekä ravuriksi että ratsuksi – ”Hevonen on ihan mielettömän hieno eläin”

Huomenna Jokimaalla voittoputkessa starttaavan Pöylefantenin taustajoukkojen perheessä eivät hevosurheilun eri lajit riitele keskenään.

Rami Syrjä ja Heini Ruha tapasivat 35 vuotta sitten Haapajärven kesäraveissa.

”Olimme likkakaverini kanssa jakamassa voilokkeja. Kati oli 16-vuotias, minä vasta 15, joten sillä kertaa Kati pantiinkin totoluukulle, ja mulle tuli siihen Rami kaveriksi. Siinä me sitten oltiin jakamassa voilokkeja päivä, ja siitä se lähti”, Ruha muistelee.

Opiskelut toivat pariskunnan Haapajärveltä etelään. Ruhalla ja Syrjällä on yksi lapsi, 19-vuotias poika, joka on nyt armeijassa. Päivät kuluvat oman askartelu- ja käsityötarvikkeita myyvän tukkuliikkeen parissa. He ovat yrityksensä ainoat työntekijät, mutta lähellä sijaitseva varasto mahdollistaa hevosten valmentamisen ja pitämisen kotipihassa. Juuri nyt on liikkeen kiireisin aika, kun joulusesonki on käynnissä.

”Puoli vuotta mennään tukka putkella ja puoli vuotta vähän rauhallisemmin”, Syrjä naurahtaa.

Pariskunnan tavatessa molemmilla oli jo hevosia. Syrjää kiinnosti raviurheilu, Ruhaa ratsastaminen. Alusta asti oli selvää, että hevoset kuuluvat myös yhteiseen elämään. Molemmat tukevat toistensa harrastuksia.

”Rami kulkee ratsukisoissa mukana auttamassa. Eikä hän ole ikinä sanonut, että ei lähde. Tai jos on uusi hevonen, ja menen maneesille, niin hän lähtee mukaan varmistamaan, että hevonen varmasti toimii. Eli kyllä Rami maneesinkin reunalla istuu”, Ruha nauraa.

Pöylefanten on Heini Ruhan omistuksessa, mutta valmentajalisenssiä hän ei aio hankkia.

”En minä ymmärrä raviurheilusta mitään. Mutta ravi- ja ratsupuoli lähtee ihan samasta asiasta: hevosen lihaksisto pitää olla kunnossa. Saatan hiitillä kommentoida nasevana, että nyt on sekki liian tiukka tai jotain. Mutta Rami on se meidän ravi-ihminen”, Ruha vakuuttaa. ”Olen kyllä hiitillä mukana ja raveissa. Mulla on omat tehtävät siellä, haen voilokkia ja tuon Ramille kahvia.”

Ruhalle ja Syrjälle ravien paras puoli on yhteisöllisyys.

”Aina sunnuntaisin puolen päivän aikaan meillä on Teivossa keski-ikäisten remmi, joka kokoontuu hiitille. Se on aika hyvä porukka. On mukavaa, kun näkee ihmisiä ja on samantyylistä väkeä. Ja kyllähän hevonen on ihan mielettömän hieno eläin”, Syrjä toteaa.

Lue lisää Pöylefantenista ja sen taustajoukoista perjantain 6.11. Hevosurheilusta, jossa tummanpuhuva norjalainen esitellään Kuukauden hevosena.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi