Rahapelaamisen lisenssijärjestelmään valmistautuminen työllistää Hippoksen virkamies- ja luottamusmiesjohtoa kovasti jo nyt, Suomen Hippoksen puheenjohtaja Antti Lehtisalo kertoo.
Rahapelaamisen lisenssijärjestelmään valmistautuminen työllistää Hippoksen virkamies- ja luottamusmiesjohtoa kovasti jo nyt, Suomen Hippoksen puheenjohtaja Antti Lehtisalo kertoo.Kuva: Johanna Heinonen

Puheenjohtaja Lehtisalo summaa kuluneen vuoden: haasteita riittänyt, näkymät positiiviset

Antti Lehtisalon uuden puheenjohtajakauden ensimmäinen vuosi piti sisällään paitsi valmistautumista tulevaan, myös tulipalojen sammuttelua.

Suomen Hippoksen puheenjohtajaksi palannut Antti Lehtisalo otti kauteen lentävän lähdön ja kutsui ravialan vaikuttajat helmikuussa koolle pohtimaan lajin tulevaisuutta. Syntyi yhteisymmärrys satsauksista nuorten hevosten palkintoihin ja ratojen jakamisesta ympärivuotisiin ja kausiratoihin.

”Niitä asioita on viety siitä lähtien yhdessä eteenpäin, ja tuloksiin täytyy olla erittäin tyytyväinen”, Lehtisalo kiittää.

”Nyt kun ymmärretään vielä ilmoittaa terveitä ja kilpailukunnossa olevia hevosia ahkerasti starttiin. Ensi vuonna jaetaan enemmän palkintorahaa kuin euroaikana koskaan.”

Rakenteiden uusiminen on tärkeä osa valmistautumista vuonna 2026 edessä olevaan rahapelaamisen lisenssimarkkinaan. Väistämättömältä näyttää, että osa hevostalouden rahoituksesta täytyy sen jälkeen pystyä tienaamaan omalla toiminnalla, ja silloin on entistä tärkeämpää, että ravit järjestetään kustannustehokkaasti ja ne ovat tasokkaita ja pelillisesti kiinnostavia.

”Se, mikä ulospäin ei välttämättä näy on, että teemme koko ajan valmistautumistyötä lisenssijärjestelmään siirtymisen eteen. Käymme lähes päivittäin neuvotteluja valtiovallan ja eri toimijoiden suuntaan, ja meiltä odotetaan heti alkuvuodesta kannanottoa, mihin suuntaan haluamme hevospelaamista lähteä viemään”, Antti Lehtisalo mainitsee.

Julkisuudessa enemmän olivat esillä varsinkin loppuvuodesta erilaiset ristiriidat. Dopingista ja lääkeainerikkomuksista annettiin viime viikolla kovia tuomioita, oikeuttakin on käyty ja otsikoihin ovat nousseet myös eläinten huono kohtelu ja ristiriidat raviradoilla.

Osasyy kielteisten asioiden nousemiseen esille saattaa olla Hippoksen alkuvuodesta avaama, Ruotsin keskusjärjestön mallin mukainen ilmiantokanava. Kanava on tarkoitettu ihmisten ja hevosten hyvinvointia uhkaaville havainnoille.

”Jokaisen vastuullisen toimialan pitää korjata epäkohtia, jos sellaisia ilmenee, ja jokaisen hevosihmisen velvollisuus on puuttua epäkohtiin, jos sellaisia todistaa. Vain niin pidämme huolta lajistamme. Ilmoituskanavalle on tullut hyvin maltillinen määrä ilmoituksia, mutta se on selvästi ollut osalle tarpeellinen. Kaikkiin relevantisti esitettyihin epäkohtiin täytyy puuttua, mutta toki tällaista kanavaa on mahdollista käyttää myös väärin. Luotan, että meillä on asiantuntemusta arvioida ja selvittää asiat”, Antti Lehtisalo vakuuttaa.

Hän itse vieraili syksyn aikana muutamilla raviradoilla tutustumassa epäkohtiin, joita oli noussut muissa kanavissa esille.

”On tärkeää muistaa, että eri ratojen tilanteet ovat hyvin erilaisia eikä Hippoksen ole missään tapauksessa tarkoitus sekaantua asioihin, jotka eivät sitä koske. Esimerkiksi Mikkelin raviradalla ja sen pääomistajalla Mikkelin kaupungilla on omat käytäntönsä hoitaa päätöksenteko, ja siihen emme puutu”, Lehtisalo alustaa.

”Toisaalta otamme Hippoksessa vakavasti kaikkien hevosalan toimijoiden asiat, ja jos on selvästi asioita, jotka hankaloittavat toimintaa, pyrimme auttamaan. Mutta vain auttamaan, ei puuttumaan asioihin. Mikkelin radalta odotamme nyt pelkistettyä raporttia kehittämistoimenpiteistä, joita siltä on toivottu.”

Lisäksi syksyllä puhuttivat muun muassa Porin ja Forssan ratojen harrastajien ja johdon väliset näkemyserot.

”Porin tilanne poikkeaa muista sillä tavalla, että olemme radan merkittävä omistaja ja meidän on katsottava asioita omistajana.”

Kokonaisuutena vuodesta jäi puheenjohtajalle luottavainen mieli.

”Mitä kiersin kenttää ja olin erilaisissa koko alan tilaisuuksissa, minulle jäi tosi positiivinen kuva. Yritetään jokainen viedä asioita omalla sektorillamme eteenpäin, niin hyvä tulee”, hän kannustaa. 

Antti Lehtisalo

Toimi Suomen Hippoksen puheenjohtajana vuodesta 2016 kevääseen 2018 ja palasi puheenjohtajaksi vuoden 2023 alussa.

Työskentelee Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen toiminnanjohtajana ja kasvattaa hevosia Ale-kasvattajanimellä.

Rahapelaamisen lisenssijärjestelmään valmistautuminen työllistää Hippoksen virkamies- ja luottamusmiesjohtoa kovasti jo nyt, Suomen Hippoksen puheenjohtaja Antti Lehtisalo kertoo.
Hippoksen puheenjohtaja Lehtisalo: ”Prosessia ravien siirtämisestä selkeytetään”
Rahapelaamisen lisenssijärjestelmään valmistautuminen työllistää Hippoksen virkamies- ja luottamusmiesjohtoa kovasti jo nyt, Suomen Hippoksen puheenjohtaja Antti Lehtisalo kertoo.
Antti Lehtisalo varsinaiselle kokoukselle: ”Ensi vuonna lähtöjen pitää olla lähes täydet”

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi