Kimmo Taipale valmentaa R.R. Valssitarta, mutta torstaina kuskin pestiä hoiti treenarin sijaan Ari Moilanen.
Kimmo Taipale valmentaa R.R. Valssitarta, mutta torstaina kuskin pestiä hoiti treenarin sijaan Ari Moilanen.Kuva: Roosa Lindholm

R.R. Valssitar katkaisi puolentoista vuoden voitottoman jaksonsa – ”Odottelinkin, ettei se ikuisuutta tyydy muita seurailemaan”

Kimmo Taipaleen valmennettava hallitsi keulapaikalta torstaina Lahden Jokimaalla. Omistaja Yrjö Kettuselle iloa tuo myös Välkyn Tuisku, joka on hänen mukaansa hyvässä kunnossa ja näillä näkymin keväällä radoille.

Torstain T5-pelin avanneen kylmäveristen 2100 metrin ryhmäajon mielenkiintoa lisäsi tauolta palanneet Metsärinteen Valta ja Syneri, jotka molemmat tunnetaan kovaluokkaisina hevosina. Kaksikon ensimmäiset metrit sujuivat kuitenkin varsin eri tahtiin. Metsärinteen Valta näytti heti nopeuttaan ja sujahti keulapaikalle, Syneri puolestaan otti lähtölaukan.

Ainoana takarivistä startannut R.R. Valssitar jäi toiselle ilman selkää, eikä se miellyttänyt Ari Moilasta. Vihtiläiskuskin oma kypärä oli jäänyt saunan lauteille kuivumaan, mutta Arto Hammarin lainaaman kypärän sisällä Moilasen hoksottimet toimivat aivan yhtä hyvin. Hän ajoi vauhdilla eteenpäin kohti Metsärinteen Vallan hallitsemaa keulapaikkaa ja sai haluamansa.

Johtopaikan R.R. Valssitar piti maaliin saakka, vaikka etenkin rinnalla puristanut Koivun Tähti pisti kovasti kampoihin. Täysosuma oli Yrjö Kettusen omistaman tamman ensimmäinen yli puoleentoista vuoteen, vaikka hyviä sijoituksia se on napsinut jo pitkään.

”En halunnut ajaa toiselta ilman vetoapua, joten lähdin koittamaan, jos pääsisimme keulapaikalle. Hevonen meni terävästi sinne, ja pääsimme aika helposti johtoon”, Moilanen kertasi radan voittajahaastattelussa. ”Hevonen piti puolen mitan eron ja vastaili sen verran kuin tarvitsi.”

R.R. Valssitar ilmoitettiin kuningatarkilpaan jo toissa vuonna, mutta silloin sitä ei kelpuutettu mukaan. Moilanen ei tyrmännyt ajatusta tamman pääsemisestä mukaan tänä vuonna.

”Minä ainakin tykkään tästä. Tällä on nyt kahdesti ajettu avoimia tammoja vastaan, ja molemmissa starteissa hevonen on tullut voimissaan maaliin, joten kyllä se ainakin tässä vaiheessa pysyy hyvin niiden matkassa.”

Kettusella itsellään on samanlainen ajatus kesän suurkilpailusta. Aiemmin hän on päässyt osallistumaan omistajan roolissa kuningatarkilpaan Välkky Carmenin kanssa vuonna 2003.

”Jos R.R. Valssitar saataisiin vähän paremmin yrittämään, olisi sillä aineksia pärjätä sielläkin”, puhelimitse tavoitettu Kettunen uskoo.

Torstain lähtöä hän ei itse nähnyt, mutta kuunteli tarkkaan lumitöitä tehdessään, miten tamman käy.

”Kuulin jokaisen metrin ajan, missä mennään ja mitä tapahtuu”, Kettunen nauraa. ”Odottelinkin, ettei se ikuisuutta tyydy muita seurailemaan, kun on tuollaisessa kunnossa. Se on tavallista parempi tamma.”

Kettunen on omistanut R.R. Valssittaren kolmivuotiaasta eli vuodesta 2013 saakka. Hän myös treenasi pitkään tammaa itse, mutta kaksi ja puoli vuotta sitten hän vei hevosen Kimmo Taipaleen tallin, jossa se on valmentautunut siitä saakka.

”Kimmo on onnistunut sen kanssa ihan mukavasti. Sen päänuppia on kehitetty. Ei se vieläkään mikään kiertelijä ole, mutta kunhan ei aja liian paljon muilta karkuun, niin se kyllä vastailee. Sopivalla juoksulla vastassa saa olla vaikka minkälainen hevonen, niin tämä tulee silti ohi, se tulee lopun niin kovaa.”

Lahjakkuuden vastapainona on tamman oikukas luonne. Siksi hevoselle pyritään antamaan nättejä reissuja, että sen motivaatio säilyisi hyvänä.

”Jos se päättää olla juoksematta, niin se ei myöskään juokse. Luonteen hyvä puoli on se, että kun se yrittää, se ei anna yhtään periksi kenellekään. Siinä on omat hyvät ja huonot ominaisuudet.”

Kettunen tunnetaan myös Välkyn Tuiskun omistajana. Suomenhevosoriiden parhaimmistoon lukeutuvan hevosen viime vuosi oli murheiden sävyttämä, vaikka Powerparkin juhannusmailin voitto osoitti hevosen olevan edelleen loistava juoksija.

”Juuri eilen ajoin sen. Ensi kuun alussa se lähtee varmaan Kimmolle. Olemme myös sopineet, että Välkyn Tuisku menee Laukaan siittolaan siitospuuhiin”, Kettunen raportoi. ”Radoille tullaan varmaan, kun hokkikelit ovat ohi. Hevonen on hyvässä kunnossa, kun ajaa vain henget auki. Se on nyt terve ja pirteä. Viime vuosi meni penkin alle, niin toivotaan, että nyt menisi paremmin.”

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi