Kuninkuusravirankingissa raatilaiset pisteyttävät mielestään 12 parasta tammaa ja oritta siten, että listan ensimmäinen saa 12 pistettä ja viimeinen yhden pisteen. Ranking on spekulatiivinen eikä sido valintoja tekevää päätoimikuntaa.
Kuninkuusravirankingissa raatilaiset pisteyttävät mielestään 12 parasta tammaa ja oritta siten, että listan ensimmäinen saa 12 pistettä ja viimeinen yhden pisteen. Ranking on spekulatiivinen eikä sido valintoja tekevää päätoimikuntaa.

Raati valmiina – ensimmäinen kuninkuusraviranking julki pian

Kuninkuusravikandidaattien spekuloiminen aloitetaan perinteisesti jo hyvissä ajoin ennen h-hetkeä. Asiantuntijaraati listaa kiinnostavimmat kuningas- ja kuningatarehdokkaat ensi viikolla.

Ensimmäinen neljästä kuninkuusravirankingista julkaistaan keskiviikkona 5. toukokuuta. Tänä vuonna rankingin raadin muodostavat Harri Lind, Sari Juntunen, Paavo Eloniemi, Tommi Ala-Nikkola ja Kaisa Tupamäki-Kukkamo.

Lahtelainen Harri Lind on ollut ravihevosten kanssa tekemisissä joko harrastuksena tai ammatikseen vuodesta 1976 lähtien, ja työskennellyt Hevosurheilun toimittajana toistakymmentä vuotta. Ennen toimittajan uraansa Lind ehti toimia hevosalan ammattilaisena niin Suomessa kuin Ruotsinkin puolella.

Ensimmäisissä kuninkuusraveissaan Lind kävi vuonna 1974 Lahden vanhalla radalla. Hän on usein paikalla työnsä puolesta, mutta joskus valmennettavia on kilpaillut oheislähdöissäkin. Tapahtumista raportoidessaan Lind on pannut merkille kuninkuusraveissa vallitsevan poikkeuksellisen hyvän yhteishengen.

”Päälähtöjen osallistujilla vahva keskinäinen side ja rehti urheiluhenki. Vaikka radalla tulisi katkera tappio, taustavoimat onnittelevat toisiaan pyyteettömästi.”

Kuopiossa asuva Sari Juntunen on ravitoimittaja toisessa polvessa. Lapsuudenkodissa ei ollut hevosia, mutta hän kulki ravitoimittajana työskennelleen isänsä kanssa raveissa pienestä lähtien.

Työn puolesta Juntusen tapaa raveissa usein, ja etenkin Kuopion, Vieremän ja Suonenjoen raviradat ovat tulleet hänelle tutuiksi. Kesäisin työt vievät suurkilpailujen myötä laajemminkin kotimaan radoille. Kuninkuusraveissa hän on työn puolesta aina paikalla.

Juntusen mielestä kuninkuusravien kohokohta ja huipentuma on, kun hevoset kerääntyvät päätösmatkalla lähtöauton siivekkeiden taakse.

”Jännityksessä elää täysillä mukana, sillä sen tietää miten suuri asia kilpailu on valmentajille ja taustajoukoille.”

Seinäjokelainen Paavo Eloniemi on kirjoittanut raveista ja muusta urheilusta työkseen lähes 40 vuotta. Kirjoittamisen lisäksi hän hoiti pitkään myös voittajahaastattelut Seinäjoen ja Vaasan raviradoilla sekä muuallakin maakunnassa.

Yhdeksi uran kohokohdista Eloniemi mainitsee voittajahaastattelujen tekemisen Seinäjoen Kuninkuusraveissa vuonna 1989. Parisen viikkoa ennen kuninkuusraveja Seinäjoella lähdön voitti Fred Liljeroos, joka olisi halunnut tehdä voittajahaastattelun ruotsiksi. Eloniemi kuitenkin kieltäytyi vedoten siihen, ettei puhu ruotsia kovin hyvin. Kuninkuusraveihin mennessä kielitaito oli kuitenkin kehittynyt.

”Kuninkuusravilauantaina ensimmäisen lähdön voitti Hans Hansen. Voittajahaastattelussa minä kysyin häneltä suomeksi ja Hansen vastasi ruotsiksi. Tällä lailla teimme haastattelun."

Ilmajoen Nikkolankylässä valmennustallia pitävän Tommi Ala-Nikkolan innostus hevosiin lähti aikoinaan lapsuudenkodista. Opit ravivalmennukseen ilmajokelaismies haki Ranskasta, jossa työskenteli kolme vuotta suomalaisen ravivalmennuksen pioneerin Erik Skutnabbin tallilla. Ammattivalmentajana Ala-Nikkola on toiminut Suomeen palattuaan 2000-luvun alusta lähtien.

Suhdettaan kuninkuusraveihin Ala-Nikkola kuvailee syväksi ja pitkäkestoiseksi – ensimmäisissä Kuninkuusraveissa hän kävi vuonna 1987 Lahdessa ja siitä lähtien putki on jatkunut lähes katkeamattomana.

Ala-Nikkolan haave raviurheilun saralla olisi saada kovan sarjan suomenhevonen.

”Se olisi suurin lottovoitto raviurheilussa.”

Mikkelissä Stall Blombackea pyörittävä Kaisa Tupamäki-Kukkamo on monipuolinen hevosalan ammattilainen. Hevosten valmennus- ja kuntoutuskeskuksena toimiva Stall Blombacke on tarjonnut tästä keväästä lähtien myös siittolatoimintaa. Petäjävedeltä lähtöisin oleva Tupamäki-Kukkamo on pitänyt tallia nykyisillä sijoillaan kuutisen vuotta.

Hevoset ovat tulleet hänelle vahvasti verenperintönä.

”Se on omanlaisensa hulluus, ilman hevosia ei osaa olla.”

Kuninkuusraveihin Tupamäki-Kukkamolla kytkeytyy perheen ja valmennettavien hevosten kautta monia hienoja muistoja. Päällimmäisenä hänen mieleensä nousee Kuopion Kuninkuusravit vuonna 1998, jolloin hänen isänsä, edesmennyt Risto Tupamäki, ohjasti valmentamansa Ujan ravikuningattareksi. Myös Rovaniemen vuoden 2018 Kuninkuusraveilla erityinen merkitys: siellä Risto Tupamäki ohjasti Costellon ravikuninkaaksi ja Tupamäki-Kukkamon valmentaman Hanslankarin voittoon lauantain oheislähdössä.

Kuninkuusravit ravataan Seinäjoella 30.7.–1.8.2021.

Lähde: Seinäjoen kuninkuusravien tiedote

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi