Rainbow Giant kaupattiin Ypäjän huutokaupassa 2014 Anssi ja Heli Penttilälle. He puolestaan myivät ruunan vuonna 2018 hevosen nykyisille omistajille.
Rainbow Giant kaupattiin Ypäjän huutokaupassa 2014 Anssi ja Heli Penttilälle. He puolestaan myivät ruunan vuonna 2018 hevosen nykyisille omistajille.Arkistokuva.

Rainbow Giant karkasi murskaavalla kirillä ylivoimavoittoon – ”Elämäni maalisuora”

Timo Takala nautti täysin siemauksin valmentamansa Rainbow Giantin loistavasta esityksestä.

Vuodenvaihteessa 8-vuotiaaksi kääntynyt ruuna starttasi Jyväskylän neljännen lähdön, T5-pelin avauskohteena toimineen, enintään 10 500 euroa tienanneiden lämminveristen kisaan suosikkina.

Treenari ohjasti itse kakkosradalta kiihdyttänyttä hevostaan. Takala otti alun maltilla ja sai makoisan paikan toisesta ulkoa. Ensin vetoavuksi näytti kiertyvän The Battle, mutta se painuikin suoraan keulaan jo ensimmäisen takasuoran alussa. Sen jälkeen Takalan toive selkäjuoksusta toteutui, kun Brand Boost kiersi toisen radan veturiksi.

600 metriä ennen maalia Rainbow Giant hyökkäsi kiriin kolmannelle radalla. Viimeisen kurvin alussa se oli siirtynyt jo johtoon, mutta se ei siihen tyytynyt, vaan repi eroa metri metriltä. Välimatka muihin ehti kasvaa niin reiluksi, että jo 100 metriä ennen maalia Takala nosti käden ilmaan voiton merkiksi, ja tuuletuksesta näki, että voitto todella maistui.

”Se oli elämäni loppusuora”, Takala tunnelmoi. ”Tämä on kuin satua tällaiselle harrastajalle. Kuitenkin tämä raviurheilu alkaa ammatimaistua yhä enemmän, ja amatöörejä on puolestaan jatkuvasti vähemmän. Kyllä silloin saa olla itseensä tyytyväinen, jos ammattilaisille pystyy yhtään laittamaan kampoihin. Sanon tämä tietysti kaikella kunnioituksella ammattilaisia kohtaan.”

Rainbow Giant oli kerännyt pelikannatusta niukasti enemmän kuin Kimmo Aholan tuorein hankinta, Suomessa debytoinut ja toiseksi sijoittunut Listas Tequila. Pelaajiien luottamuksesta huolimatta Takala lähti illan kisaan varovaisin odotuksin.

”En minä koskaan voittoa odota, kun katsoo, mitä olen ajanut ja millaisilla hevosilla. Ajattelin, että kyllä se on kolmen parhaan joukossa vähän huonommallakin juoksulla. Mutta olihan se yllätys, että se tuolla tavalla irtosi.”

Vaikka ruuna avasi vuoden näin komeasti, ei Takala silti maalaile suuria odotuksia valmennettavaansa kohtaan.

”Startti kerrallaan mennään. Olen raviurheilua seurannut ja ollut tavalla tai toisella siinä mukana kohta 50 vuotta. Sen olen oppinut, että näistä pärjäämisistä pitää nauttia eikä haaveilla, sillä seuraavana päivänä tilanne voi olla ihan toinen. Nöyräksi vetää pienikin menestys.”

Rainbow Giant siirtyi nykyisen valmentajansa ja hänen tyttärensä Otteliina Takalan omistukseen loppukesästä 2018. Hevonen bongattiin netissä olleen myynti-ilmoituksen ansiosta.

”Tyttäreni sen valitsi”, treenari paljastaa. ”Hän ihastui hevosen ulkonäköön, kun tämä on iso ja piirtopäinen ruuna. Ei ollut kalliskaan. Mutta se tuntui heti ensimmäisestä syksystä juoksijalta. Ihmettelin vain, miksi sillä ei aiemmin ollut tullut menestystä.”

Alussa valmentajan ja hevosen yhteistyö ei sujunut aivan elokuvien tapaan, mutta lopulta yhteinen sävel on löytynyt. Takala kuvailee Rainbow Giantia hyvin herkkähipiäiseksi hevoseksi.

”Se on hirveän kiltti ihmisille, mutta kuitenkin sillä on omia oikkuja”, hän kertoo. ”Siinä on emän puolelta sen verran ranskalaista verta, että pitää peruutella karsinoihin ja pesupaikoille. Meillähän meni kahdeksan kuukautta ennen kuin saimme sen pysymään kopissa. Siinä kävi ulkopuolinen hevoskouluttajakin auttamassa. Minun taidoilla ja hermoilla siitä ei olisi tullut mitään, mutta onneksi sai ja älysi pyytää oppia. Nyt sen kanssa ei ole mitään ongelmaa.”

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi