Suomenhevoskasvattajana tunnustusta saanut Olli Sippola kukitettiin kuninkuusravien avauspäivänä Seinäjoella. Kuva: Anu Leppänen
Suomenhevoskasvattajana tunnustusta saanut Olli Sippola kukitettiin kuninkuusravien avauspäivänä Seinäjoella. Kuva: Anu Leppänen

Ravikuninkaan kasvattanut Olli Sippola on vuoden suomenhevoskasvattaja

Evartin taustalta tunnettu Olli Sippola on valittu vuoden suomenhevoskasvattajaksi. Valinnan tekee vuosittain Suomenhevosliitto.

”Vuoden kasvattaja on tehnyt laadukasta suomenhevosten kasvatustyötä 80-luvulta lähtien. Hänellä on 48 kasvattia, joista yli puolet on tullut starttiin, 14 yltänyt tähtijuoksijaksi ja kaksi valioksi. Joukossa on myös superjuoksija, ja voittosummaa on kertynyt lähes 660 000 euroa. Laadukas ja hevosen huomioon ottava kasvatustyö jatkuu edelleen ja nuoret ikäluokat vaikuttavat lupaavilta”, Suomenhevosliitto perustelee tiedotteessaan.

”Kyllähän tämä tunnustus hyvältä tuntuu”, Olli Sippola totesi Hevosurheilulle.

Sippolalla on kotonaan tällä hetkellä kaksi kasvattia. Valtrauslainen Roona-tamma on Sippolan mukaan siemennetty.

”Vielä ei ole tiedossa, onko se kantava. Se on ajamaton tamma, joka on laitettu Evartilla.”

Sippola iloitsee Evartin viime startista, jossa hevonen näytti kasvattajansa silmään oikein hyvältä.

”Viimeksi oli kyllä hyvä. Se sairastaminen on tietysti aina mietityttää, että miten jaksaa kaikki matkat”, Sippola pohtii.

Evartti on yli 80 vuoden kuortanelaisen hevoskasvatuksen tulos. Aiheesta kirjoitettiin Hevosurheilussa 12. elokuuta 2020.

Vuonna 1989 Olli Sippola osti kaksivuotiaan tamma Pelilon sen kasvattaja Eevertti Jylhältä. Siitä tuli aikanaan Evartin emänemä. Sekä Jylhä että Sippola olivat Kuortaneelta, jossa jo Evartin kuudes emä Ruja syntyi Urho Kurikalle vuonna 1940.

Pelilo oli varsin lahjakas tamma, se voitti nelivuotiaana 14 startistaan kuusi, joukossa kriteriumkarsinta. Finaalissa tamma oli mainiosti kolmas, mutta jossiteltavaa jäi runsaasti. Se avasi vauhdilla johtoon, mutta 600 metrin juoksun jälkeen takajoukoissa kolaroitiin ja lähtö keskeytettiin.

”Siinä meni sen paras terä”, Olli Sippola pahoittelee. ”Jotenkin se katkesi sitten siihen kriteriumiin, enkä osannut sitä enää nostaa tasolleen.”

Pelilo päätti uransa Villinmiehen Tammakilpailun karsintaan viisivuotiaana. Evartin emä Emme syntyi vuonna 1997, Pelilon neljäntenä jälkeläisenä. Emmestä kehkeytyi Villinmiehen Tammakilpailun kakkonen, joka nousi kuningatarkilpailutasolle saakka. Se oli kymmenes Forssan kuningatarkilpailussa vuonna 2006.

”Emme oli nopea ja menevä tamma, sillä sai takarivissä katsoa, ettei se tunge eturivin hevosten väliin. Sille kävi haaveri, jossa todennäköisesti sen jännetuppi vaurioitui, mutta sitä ei siihen aikaan oikein ymmärretty. Sen ura loppui kesken kymmenvuotiaana.”

Emme teki viime kesänä kymmenenneksi varsakseen ensimmäisen tammajälkeläisen (Kihisee). Emme siemennettiin Parvelan Retulla, mutta tamma menehtyi varsomiseen viime kesäkuussa. Orivarsa jäi kuitenkin henkiin.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi